Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Hatékonyabbá, átláthatóbbá és gazdaságosabbá tenné kulturális intézményeinek működését a Hegyvidéki Önkormányzat. Ennek megvalósítására előterjesztés is született, amelyről a képviselőtestület dönthet.

A Hegyvidéki Önkormányzat kötelező közművelődési feladatait jelenleg a MOM Kulturális Központ, valamint a Virányosi Közösségi Ház közművelődési intézmény látja el.

MOM Kulturális Központ, tevékenysége a 2010-ben nonprofit gazdasági társasággá történt átalakulása óta folyamatosan bővült.

2014-ben a főként konferenciák, művészeti programok, kiállítások, gyerekprogramok megrendezésére alkalmas Barabás Villát vette át, 2017-től pedig a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont és a Hegyvidéki Kulturális Szalon is az intézmény kezelésébe került.

A rekonstruált zugligeti lóvasút-végállomás őrzi a régi korok hangulatát, miközben modern, világos, letisztult belső terek és korszerű szolgáltatások jellemzik. Akárcsak az épület kialakításánál, a programokban és rendezvényekben is megfér egymás mellett a régi és az új, a nosztalgikus és a kortárs. A rendezvényközpontban működik a Helytörténeti Gyűjtemény, itt rendezi kiállításait és helytörténeti programjait. Ezen felül egyéb kulturális rendezvényeknek - kortárs színházi előadások, zenei programok, ismeretterjesztő előadások, vidám gyerekprogramok, fiataloknak szóló workshopok, körasztalos beszélgetések – ad helyet az épület. Közművelődési feladatokat a Lóvasút főként a jeles ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódóan lát el.

A Hegyvidéki Kulturális Szalon alapvetően nem profitorientált intézmény, látogatói célcsoportja elsősorban kerületi lakosok, rendezvényei általában 100 fős létszám alattiak. Tevékenysége szempontjából kiemelten fontos a tudományos és kulturális értékközvetítés, a hagyományápolás, generációk közötti kapcsolatépítés, a közösségépítés, az önkéntesek bevonása az intézmény működésébe és a napjainkban egyre szükségesebb mentálhigiénés tevékenység. Több mint 30 klub, kör, civil szervezet, egyesület, alapítvány tevékenységének ad otthont. 2018 őszétől a Szalon a Törpe u. 2. szám alatti új épületben, modern és igényes környezetben végzi tevékenységét, a kulturális és közösségi élet újabb színtereként szolgálva a hegyvidéki polgárok szórakozási, időtöltési, kapcsolatépítési lehetőségeit.

Míg korábban elsősorban kerületi nyugdíjasok látogatták az intézményt, mára számos családoknak, gyerekeknek, fiataloknak is szóló program várja a látogatókat. A programok száma naponta átlagosan 15-18 esemény, éves szinten több mint 3000 rendezvény. Naponta átlagosan 5-600 látogató fordul meg az intézményben.

A Polgármesteri Hivatal a kulturális területen történt beruházásokat és szélesebb körű programkínálat kialakítását követően áttekintette a kerületben zajló kulturális tevékenységet, és megállapította, hogy a MOM Kulturális Központ és a Virányosi Közösségi Ház programjai között sok átfedés van. Az intézmény Virányosi úti épületében kevés az önállóan szervezett program, és az épület nem kellő kihasználtsággal működik. Ezért az önkormányzat a Virányosi Közösségi Házat a MOM Kulturális Központtal egységes irányítás alá tervezi vonni.

Az önkormányzat vezetése szerint e lépéssel javulni fog a kötelező önkormányzati közművelődési feladatok ellátásának hatékonysága. Az átszervezésnek köszönhetően kiküszöbölhető lesz a párhuzamos feladatok ellátása, és a szabadtéri nagyrendezvények esetén egyszerűsödni fog a kapcsolattartás, az együttműködés. A munkaerő-gazdálkodás is hatékonyabb lesz különösen a nyári és hétvégi rendezvények idején.

Az önkormányzat javaslata szerint tehát a Virányosi Közösségi Ház jogutód nélkül megszűnne, feladatait a MOM Kulturális Központ venné át.

A régóta kulturális tevékenységnek helyet adó Jókai Klub, valamint a Barkácsműhely a MOM Kulturális Központ irányítása alá kerül, annak telephelyeként működik tovább.

Forrás: hegyvidek.hu

Még több hír Budáról

2021-ben több alkalommal is újra megszervezik a tavaly nagy sikert arató, izgalmas programot, amely a Budai Várnegyed három különleges helyszínét mutatja be egy tematikus séta során.
Felújítás és rendelési szünet is lesz a Lotz Károly utca 8-10. szám alatti rendelőben.
A kora esti órákban a III. kerületi Szentlélek téri végállomáson rátámadtak a 134-es autóbusz vezetőjére. Az incidens előzménye az volt, hogy a járművezető az Újmegyeri téri megállóhelyen...
A Fonó új irodalmi-zenés sorozatában népköltések találkoznak kortárs költők műveivel, ismert színészek kiváló muzsikusokkal.
A padel a tenisz, valamint a fallabda (squash) ötvözete, egy 10 x 20 méteres „mini teniszpályán” zajlik és egyre népszerűbb Magyarországon is. Hétfőtől az Újbudai Sportcentrumnál létesült új pályán...
A Normafa forgalmának csökkentése, az erdőterület védelme érdekében a közelmúltban megépült az Eötvös út Normafát elkerülő szakasza, és a Konkoly-Thege úti régi murvás parkoló területén új,...
Június első szombatján ismét sétákkal, kóstolókkal és zenés programokkal várják a pincészetek a vendégeket. Nézzétek csak a programokat, egészen biztosan van közöttük olyan, ami nekünk, ittlakóknak...
Öt év telt el a Zűrös banda első lemeze óta, amely rögtön megjelenése után robbantotta a nemzetközi toplistát, felkerült a legrangosabb felületre, a World Music Charts Europe-ra.
Csőtörés miatt szünetel az ivóvízellátás a főváros II. kerületének egy részén, a Verecke út környékén; egyes háztartásokban második napja nincs víz.
Ügyességi pálya festés gyerekeknek – Várjuk az alkotó kedvű szülőket is!
Sokan jelentkeztek a Mechwart-ligetben két helyszínen kialakított egy-egy magaságyásért, de mint Őrsi Gergely polgármester elmondta, sajnos, egyelőre nem tudtak mindenkinek lehetőséget biztosítani.
Mi történik most, hogy megszűnik az ingyenes parkolás és hogyan segít a Budavári Önkormányzat?
A rendőrség keresi azt a férfit, aki egy húsklopfolóval rongált meg több jegy- és csomagkiadó automatát - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság csütörtökön a police.hu oldalon.
Tájékoztatjuk Önöket a Helyi Választási Bizottság határozatáról, amely értelmében dr. Jeney Jánosné önkormányzati képviselő lemondása miatt megüresedett mandátumot a jelölő szervezet (FIDESZ-KDNP)...
Már dolgoznak a Fazekas utcában, ahol a korábbi pártiroda helyiségéből alakítanak ki orvosi rendelőket vízivárosi körzetek céljára, várhatóan a nyár végére.
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megkezdte a tulajdonában lévő kerületi bérlakások felújítását “A leromlott településrészeken élő alacsony státuszú lakosság életkörülményeinek javítása, társadalmi és...
Nem lehet tudni, mikor szűnik meg az ingyenes parkolás, így az újbudai önkormányzat minden meglévő és érvényes parkolási engedélyt automatikusan meghosszabbított. Egy egész évvel.
A Testnevelési Egyetem még tavaly zárta le az egyetem Győri úti kapuit s így megszűnt a lehetőség az átjárásra a környéken élők számára.

A címlapról

Kedden véget ér a tanítási év és kezdetét veszi az iskolákban a...
- A jelenlegi vízgazdálkodási rendszerekkel nem lehet hatékonyan...
A szentendrei HÉV vonalán modern, akadálymentesített megállók...
Bármelyik magyar település versenybe szállhat
Június 16-tól lezárják a Lánchidat, és elkezdődik a hídon a...
Elkezdődött a foci-Eb, az alábbi forgalomkorlátozásra kell számítani...

Könyvajánló

A helyi autonómia és a külkapcsolati nyitottság közötti egyensúly kialakítása
Forradalom van készülőben az irodai kalitkákban világszerte!
Szédítő a változások üteme az üzleti életben, és eljött az ideje az új törvényszerűségek felismerésének!

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Hála a progresszív nézetek terjedésének és számos magyar és nemzetközi vállalat felelősségvállalásának, belátható időn belül megnyílhat az út a jelenleg még tiltott poligámia (többnejűség) és a pedofília legalizálása előtt.
A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.
A XVI. kerületi Magtár utcai aluljáró nem mindenkinek megfelelő méretű.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Enyhítette a Ligetvédő aktivisták büntetését és közérdekű munka helyett megrovásban részesítette őket a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében - tudatta a bíróság közleményben.
ngyenes bohócdoktoriskolába várj a Mátrix Közhasznú Alapítvány azokat az önkénteseket, akik szeretnének részt venni gyerekek és felnőttek számára szervezett jótékonysági programokban - olvasható az alapítvány keddi közleményében.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat IfYou programjában több mint 15 ezer fiatal került közelebb az önkéntességhez
A BHRG Alapítvány összeállításában a jelenlegi nehéz helyzetben, bezártságban találhatunk segítséget, hogy a gyerekekkel együtt töltött idő jókedvben, közös örömökben legyen gazdag, emellett a mindig hasznos, játszva tanulásra is sor kerüljön.