Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Hatékonyabbá, átláthatóbbá és gazdaságosabbá tenné kulturális intézményeinek működését a Hegyvidéki Önkormányzat. Ennek megvalósítására előterjesztés is született, amelyről a képviselőtestület dönthet.

A Hegyvidéki Önkormányzat kötelező közművelődési feladatait jelenleg a MOM Kulturális Központ, valamint a Virányosi Közösségi Ház közművelődési intézmény látja el.

MOM Kulturális Központ, tevékenysége a 2010-ben nonprofit gazdasági társasággá történt átalakulása óta folyamatosan bővült.

2014-ben a főként konferenciák, művészeti programok, kiállítások, gyerekprogramok megrendezésére alkalmas Barabás Villát vette át, 2017-től pedig a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont és a Hegyvidéki Kulturális Szalon is az intézmény kezelésébe került.

A rekonstruált zugligeti lóvasút-végállomás őrzi a régi korok hangulatát, miközben modern, világos, letisztult belső terek és korszerű szolgáltatások jellemzik. Akárcsak az épület kialakításánál, a programokban és rendezvényekben is megfér egymás mellett a régi és az új, a nosztalgikus és a kortárs. A rendezvényközpontban működik a Helytörténeti Gyűjtemény, itt rendezi kiállításait és helytörténeti programjait. Ezen felül egyéb kulturális rendezvényeknek - kortárs színházi előadások, zenei programok, ismeretterjesztő előadások, vidám gyerekprogramok, fiataloknak szóló workshopok, körasztalos beszélgetések – ad helyet az épület. Közművelődési feladatokat a Lóvasút főként a jeles ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódóan lát el.

A Hegyvidéki Kulturális Szalon alapvetően nem profitorientált intézmény, látogatói célcsoportja elsősorban kerületi lakosok, rendezvényei általában 100 fős létszám alattiak. Tevékenysége szempontjából kiemelten fontos a tudományos és kulturális értékközvetítés, a hagyományápolás, generációk közötti kapcsolatépítés, a közösségépítés, az önkéntesek bevonása az intézmény működésébe és a napjainkban egyre szükségesebb mentálhigiénés tevékenység. Több mint 30 klub, kör, civil szervezet, egyesület, alapítvány tevékenységének ad otthont. 2018 őszétől a Szalon a Törpe u. 2. szám alatti új épületben, modern és igényes környezetben végzi tevékenységét, a kulturális és közösségi élet újabb színtereként szolgálva a hegyvidéki polgárok szórakozási, időtöltési, kapcsolatépítési lehetőségeit.

Míg korábban elsősorban kerületi nyugdíjasok látogatták az intézményt, mára számos családoknak, gyerekeknek, fiataloknak is szóló program várja a látogatókat. A programok száma naponta átlagosan 15-18 esemény, éves szinten több mint 3000 rendezvény. Naponta átlagosan 5-600 látogató fordul meg az intézményben.

A Polgármesteri Hivatal a kulturális területen történt beruházásokat és szélesebb körű programkínálat kialakítását követően áttekintette a kerületben zajló kulturális tevékenységet, és megállapította, hogy a MOM Kulturális Központ és a Virányosi Közösségi Ház programjai között sok átfedés van. Az intézmény Virányosi úti épületében kevés az önállóan szervezett program, és az épület nem kellő kihasználtsággal működik. Ezért az önkormányzat a Virányosi Közösségi Házat a MOM Kulturális Központtal egységes irányítás alá tervezi vonni.

Az önkormányzat vezetése szerint e lépéssel javulni fog a kötelező önkormányzati közművelődési feladatok ellátásának hatékonysága. Az átszervezésnek köszönhetően kiküszöbölhető lesz a párhuzamos feladatok ellátása, és a szabadtéri nagyrendezvények esetén egyszerűsödni fog a kapcsolattartás, az együttműködés. A munkaerő-gazdálkodás is hatékonyabb lesz különösen a nyári és hétvégi rendezvények idején.

Az önkormányzat javaslata szerint tehát a Virányosi Közösségi Ház jogutód nélkül megszűnne, feladatait a MOM Kulturális Központ venné át.

A régóta kulturális tevékenységnek helyet adó Jókai Klub, valamint a Barkácsműhely a MOM Kulturális Központ irányítása alá kerül, annak telephelyeként működik tovább.

Forrás: hegyvidek.hu

Még több hír Budáról

16 igen, 5 nem és 2 tartózkodás mellett Újbuda Önkormányzatának testülete elfogadta a 2022. évi költségvetési rendeletét.
Nem feleltek meg az elvárásoknak a Kelenföldi Városközpont megvételére beérkezett pályamunkák. Újbuda Önkormányzata eredménytelennek nyilváníthatja a tavaly kiírt pályázatot.
Az Egészséges Budapest Program keretein belül az Attila úti rendelő után a Csalogány utcai háziorvosi rendelő felújítása is elkészült.
A Márai Sándor Művelődési Ház könyvtára az Országház utca 13. szám alatt újra megnyitja kapuit február elsején.
A január 1-től érvényes új közétkeztetési szerződés szerint rendben elindult az étkeztetési szolgáltatás.
A polgármestert újabb igazolt, óvodai koronavírus-fertőzéses esetekről tájékoztatták az intézményvezetők.
A végéhez közelednek a munkálatok a Pünkösdfürdő parkban, már csak az utolsó simítások vannak hátra, adta hírül a Főváros.
A Budapesti Közlekedési Központtal kötött stratégiai partnerség keretében a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Budapesti Közlekedési Központ két napon keresztül, 2022. január 10-én és 11-én ismét...
Benjamin a II. kerület idei első újszülöttje, aki január 1-jén 1 óra 51 perckor született. A családot nemrég Őrsi Gergely polgármester is meglátogatta.
Tájékoztatják Önöket, hogy a magánszálláshelyet, valamint az egyéb szálláshelyet üzemeltető szálláshely-szolgáltató köteles az adott évre vonatkozóan a tárgyévet követő év január hó 31. napjáig a...
Oltási akció a Kapás utcai rendelőintézetben!
Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat a „Közösségi Liget megvalósítása” című projektjével sikeresen pályázott a Budapest Főváros Önkormányzata által kiírt „TÉR_KÖZ” elnevezésű...
Természetvédelmi oltalmat kapott idén január elsejétől a fővárosi közgyűlés rendelete értelmében a harmadik kerületi Óbudai-sziget ártéri erdeje.
Biztonságosabb a közlekedés a megújult zebrán a Fillér utcai iskolánál.
2022. január 31. napján lejár a 2021. évre kiadott engedélyek érvényessége.
Május 14-15-én egy különleges felállásban érkezik az idei Budapest100.
Újbuda Önkormányzata pályázatot írt ki 300 literes esővízgyűjtő tartályokra
Az ünnepek alatt is jó ütemben haladtak a Solymár utcai bölcsőde felújítási munkálatai.

A címlapról

Január 17-én, hétfő este jelent meg a Magyar Közlönyben a fokozott...
Már a harmadik oltás nagyon erősen növeli a védettséget, utána pedig...
A „családbarátság” mára országossá vált, a jó házasság és a család a...
Lezárult Erdős Norbert, az Agrárminisztérium...
​Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes Kerpel-Fronius Gábor...
​​Tájékoztató a településkép védelméről szóló 30/2017. (IX.29.)...

Könyvajánló

A dominó a Példabeszédek könyvének 58 bölcs mondását segíti elsajátítani játékos formában.
Megkönnyíti az együttműködést, ha ismerjük egymás viselkedési stílusát.
A változások a feje tetejére állíthatják az életünket, boldogulásunk ilyenkor azon múlik, mennyire vagyunk képesek a helyzetet elfogadni, és új tervet kidolgozni.
Miként tette naggyá az értelem és az erkölcsi szándék a Nyugatot?

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Ahogy sejteni lehetett, a kiskereskedelmi láncok szorongatásának mi vásárlók is vesztesei leszünk.
Néhány hete furcsa videóval sokkolta az embereket a német katasztrófavédelem, melynek főszereplője mécsessel fűtött. Működhet-e a dolog? A választ az alábbi videóból tudhatjuk meg.
Némelyek szerint nem létezik a gyermekeket célzó szexuális lobbi. Erre ismét rácáfolt a valóság - Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech