Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Kellemes hangulat, elkülönített bejáratok, tágas terek, akadálymentes közlekedés, lift és korszerű berendezések – hivatalosan is átadták a Szilágyi Erzsébet fasor 18. szám alatt felújított rendelőegységet.

Az épület alsó szintjén a 3-as házi gyermekorvosi körzet, míg az emeleten, most már a 10. számú felnőtt háziorvosi rendelő fogadhatja a hegyvidéki betegeket.

A Hegyvidéki Önkormányzat 2016 őszén indította el rendelő-felújítási programját, melynek köszönhetően tizenkét helyszínen, tizenhat felnőtt és gyermek háziorvosi rendelő újulhatott meg. A projekt fókuszában a korszerűsítés mellett az egységes megjelenés, a betegbarát hangulat és az akadálymentes környezet megteremtése állt. A négyéves beruházás utolsó állomása a Szilágyi Erzsébet fasor 18. szám alatti épület volt. Az itt üzemelő gyermekorvosi rendelővel kapcsolatos munkálatok két évvel ezelőtt értek véget, a felújítás összköltsége bruttó 134 577 654 Ft volt, melyet az önkormányzat az Egészséges Budapest Program támogatási forrásából valósított meg. A korszerűsítés során a nyílászárók, a vizesblokkok, a burkolatok, a felületképzések, az elektromos- és a fűtési hálózat, valamint a gépészezi rendszerek is megújultak, a 212 m2-es terület racionalizálásával a rendelők tere átjárhatóbb és kihasználhatóbb lett, valamint akadálymentes illemhelyeket is sikerült kialakítani. A váróteremben új padok és asztalok szolgálják a betegek komfortját. „A háziorvosi rendelőben négy gyermekorvos és kilenc védőnő praktizál, akik mintegy 8000 hegyvidéki családot látnak el. Nagy öröm számunkra, hogy a kicsik is vidám környezetebe érkezhetnek szüleikkel, nagyszüleikkel. Az átalakításnak köszönhetően most már a fertőző betegek, az egészséges páciensek és a tanácsadásra érkezők is külön bejáraton jöhetnek az elkülönített vizsgálatokra” – beszélt a részletekről Fonti Krisztina alpolgármester. 

A komplex felújítási projekt második, és egyben utolsó fázisaként az emeleten, 226 m2-en négy háziorvosi praxis számára rendelő, fektető váró és kiszolgáló helyiséget alakítottak ki, de itt működhet a Hegyvidéki Betegirányítás diszpécserközpontja is, amely jelentősen hozzájárul az ellátás gördülékeny működéséhez. Az új, akadálymentes felnőtt háziorvosi rendelő bruttó 379 723 319 Ft-ból jöhetett létre, melyet az önkormányzat saját forrásból, valamint az Egészséges Budapest Program során elnyert 300 millió Ft-ból finanszírozott.

haziorvosi_rendelo09

A Pannonterv Kft. tervei alapán megvalósult kivitelezés részeként megújult a tető, a teljes héjazat és az ereszcsatorna, a műemlékvédelmi épület homlokzati díszítőelemeit rekonstruálták, a faszerkezetű ablakokat pedig korhű nyílászárókra cserélték, de a gépészeti, illetve elektromos hálózatot is korszerűsítették. Az épület előtt négy parkoló kapott helyet, az akadálymentes közlekedés érdekében személyfelvonó szolgálja a mozgáskorlátozott betegeket. „Az egykor vámházként működő, a kerület határán álló épület nagyon komoly történelmi múlttal rendelkezik, ezért nagyon örülünk annak, hogy értékként újulhatott meg” – mondta Nagy Gergely műemlékvédelmi építész, aki szakértő csapatával korábban a Zugligeti Általános Iskolát is felújította.

 gyermek_rendelo01

„Minden háziorvosi rendelőnk egységes, derús, skandináv stílusú arculatot kapott. A gyermek és felnőtt betegek most már megnyugtató környezetben látogathatják orvosaikat” – emelte ki Pokorni Zoltán, aki arra is kitért, hogy a rendelők felújítása közül a Szilágyi Erzsébet fasor 18. szám alatti épületre a legbüszkébbek. „A legnehezebb és a legdrágbb projekt volt, hiszen valójában egy fontos műemlék épületet újítottunk fel, amiben szinte mindent cserélni kellett. Azt gondolom, sikerült megvalósítanunk az elképzeléseinket: a földszinten és az emeleten is kellemes hangulatú rendelőkbe érkezhetnek a páciensek. S bár itt vagyunk Buda egyik legforgalmasabb csomópontjánál, a háromrétegű üvegablakoknak köszönhetően a külső zajból semmit nem lehet hallani” – jegyezte meg a polgármester, aki a kihívásokról is mesélt lapunknak. „A Hegyvidék mind a tizenhat háziorvosi rendelőjét korszerűsítettünk. Nem volt egyszerű, de sikerült megoldanunk, hogy a felújítások ellenére az orvosok és a védőnők zavartalanul tudják fogadni a betegeiket. A költözések során az optimális munkafeltételeket is szem előtt kellett tartanunk. Embert próbáló feladat volt, hat év alatt jutottunk a végére, de úgy gondolom, megérte, elégedettek vagyunk a végeredménnyel!” – emelte ki a polgármester. 

haziorvosi_rendelo01

„Örülünk az új helyszínnek! Korábban egy szobában, váltásban dolgoztunk a kollégákkal, itt viszont saját rendelőnk lehet, ráadásul a betegeket is jóval kellemesebb környezet várja” – osztotta meg véleményét dr. Kenyeres Zsuzsanna felnőtt háziorvos, aki közel harminc éve praktizál a Hegyvidéken.

(www.hegyvidek.hu)

Még több hír Budáról

Újbuda idén rekordmagas összegből, közel 36,65 milliárd forint költségvetési bevételből gazdálkodhat.
A Hegyvidéki Önkormányzat által elrendelt energetikai megtakarításoknak, valamint a kormány által biztosított rezsitámogatásnak köszönhetően a MoM Sport belső, 25 méteres uszodája a téli hónapokban...
2022. december 23. – 2023. január 9. között az Óbudai Platán Könyvtár zárva tart.
A helytelen táplálás miatt sok probléma adódik, ami madarak elhullásához vezet.
A Budavári Önkormányzat megbízásából a parkfenntartók megkezdték az őszi faültetéseket a kerület több pontján.
Az Óbudai Platán Könyvtár és Ezüsthegyi Könyvtára könyvet házhoz szolgáltatásával segít azoknak a kerületi lakosoknak, akik tartósan otthonukhoz kötöttek, nem tudnak személyesen ellátogatni a...
Célunk ezúttal is az, hogy termelőt és vásárlót egy-egy alkalommal egymáshoz közelebb hozva juthassanak szomszédaink jó minőségű termelői áruhoz, hiszen a vásárokon értékesített termékek esetében...
2022. november 22-én kezdődik a Hajlat utca útburkolatfelújítása az Árpád utca és a Ják utca között. A beruházás kormányzati támogatásból valósul meg.
A BudaPart térségében kiépülő lakó- és irodanegyed bővülésével párhuzamosan a közösségi közlekedést is fejlesztik.
Mondja meg Ön, hogy mire fordítson egymilliárd forintot a Fővárosi Önkormányzat! – Indul a harmadik fővárosi közösségi költségvetés.
Kellemes hangulat, elkülönített bejáratok, tágas terek, akadálymentes közlekedés, lift és korszerű berendezések – hivatalosan is átadták a Szilágyi Erzsébet fasor 18. szám alatt felújított...
Minden évben az Óbuda Kultúrájáért Díj odaítélésével ismeri el Képviselő-testületünk azt a kimagasló teljesítményt vagy életművet, amely hozzájárul Óbuda-Békásmegyer kulturális életének fejlődéséhez.
Harmadik alkalommal került ideiglenes helyi védelem alá városrészünkben található történelmi vagy építészeti szempontból fontos épület vagy épületrész.
A BKM – Főkert kertészeti divíziójának szakemberei folyamatosan vizsgálják a főváros fáinak állapotát.
Budafok-Tétény önkormányzatának képviselő-testülete 2022. november 17-én (csütörtökön) 15:00 órakor közmeghallgatást tart a 1221 Budapest, Mária Terézia utca 60. szám alatt.
Az Egészséges Budapest Program keretében 300 millió forint támogatást kapott a kormánytól a XII. kerület, az összeg egy részéből – saját forrásokkal kiegészítve – korszerű orvosi eszközöket vásárolt...
A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány ezúttal közös beszélgetésre hívja a szülőket.
A II. Kerületi Önkormányzat képviselő-testülete közmeghallgatást tart két helyszínen és két időpontban.

A címlapról

A világzenei színtér számos világsztárja, köztük a Tamikrest,...
Csapadékos, szeles idő jön pénteken. Az északi, északkeleti tájakon...
Évtizedek óta újságok, különféle nyomdai termékek az életünk.
Elindult a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram – közölte a...
Világszinten minden hetedik gyermeket érinti a depresszió vagy a...
Elindult a Budapesti Mobilitási Terv (BMT) társadalmi egyeztetése...

Könyvajánló

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az UNESCO támogatásával készült „Sportágak az olimpiai programban” Nemzetközi sportágválasztó enciklopédia 2019-es megjelenése óta több mint 3000 példányban jutott el iskolákba.
Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában?
Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Japán-Magyar kapcsolattörténet 1869-1913 (E-book)

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech