Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

A kommunizmus áldozatainak emléknapján Pokorni Zoltán polgármester és Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára koszorút helyezett el gróf Esterházy János Gesztenyés kerti szobránál.

„Kovács Béla egykori kisgazda képviselőt 1947-ben ezen a napon tartóztatták le és hurcolták el a Szovjetunióba a kommunistákkal szembeni kiállása miatt. Ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy megszűnt a jogállam, olyan diktatúra épült ki Magyarországon, ami egy szemernyit sem tartja tiszteletben az emberi jogokat” – magyarázta Pokorni Zoltán, miért emlékezünk február 25-én, az Országgyűlés 2000-ben elfogadott határozata alapján a kommunista diktatúrák áldozataira.

A polgármester arra bíztat mindenkit, idézze fel saját családjának történetét a gyermekeinek, unokáinak, hogy a mai fiatalok ne csak a dátumokat, adatokat lássák a történelmünkből, hanem „az emberi sorsokat, amiket a kommunizmus eszméje sárba tiport”. Ez különösen fontos most, hogy itt van az orosz-ukrán háború a nyakunkon, mert lassan már nem lesznek közöttünk olyanok, akik átélték a háborút – tette hozzá.

koszoruzas07

„Az édesapám 93 éves, ő kiskamasz volt a második világháború idején. A mostani hatvan- és hetvenévesek már nem láttak háborút, tehát kezd meghatározó lenni azoknak a nemzedékeknek a kultúrája, akiknek a háború csak egy szó. És ez nagyon veszélyes, mert a lózungok, a nagy szavak, a nagy odamondogatások könnyebben hatnak. A háború nem egy hősies dolog, hanem borzalmas, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy elkerüljük” – mondta el Pokorni Zoltán.

„A huszadik században óriási károkat okozott Magyarországnak, nemzetünknek a fasiszta és a kommunista diktatúra. Rengetegen veszítették életüket, családok mentek tönkre, életek törtek derékba, miközben egyetlenegy elveszített vagy derékba tört emberélet is felbecsülhetetlen kár” – jelentette ki Fürjes Balázs. Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy 1990-ben a kommunista elnyomással szemben harcoltuk ki a magyar szabadságot, amit meg kell őriznünk, hogy soha többé ne térhessen vissza se a kommunista, se a fasiszta diktatúra.

A polgármester és az államtitkár által most megkoszorúzott, Gesztenyés kerti szobor gróf Esterházy Jánosnak állít emléket. A felvidéki magyar politikust, aki a második világháború idején a fasiszta Szlovákiában a magyar kisebbség és a zsidóság védelmében egyaránt felszólalt, a szovjet csapatok bevonulását követően elfogták és szibériai kényszermunkatáborba küldték. 1949-ben adták ki Csehszlovákiának, ahol a fasiszta szlovák kormánnyal való „együttműködése” miatt halálra ítélték, de elnöki „kegyelemmel” az ítéletet életfogytiglani börtönbüntetésre változtatták. 1957-ben, a morvaországi Mírov börtönében halt meg 55 évesen.

(hegyvidek.hu)

Még több hír Budáról

A hazai mobilszolgáltatók fokozatosan vezetik ki a 3G-hálózataikat, erre tekintettel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mobilkészülékcsere-támogatási programot hirdetett.
Immár öt éve tartunk nyári festőtábort Ürömön és ez így lesz idén is június 20-tól 26-ig.
"Megtiszteltetés volt számunkra, hogy az Európa-napi fesztiválunkra elfogadta a meghívásunkat Ukrajna magyarországi nagykövete, Ljubov Nepop is, és együtt egy krími hársfával gazdagítottuk az Európa...
A beruházás a Részvételi Költségvetés második körének győztes projektje.
Budapest Főváros XI. Kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal jegyzője Szkennelő Munkakörbe munkatársat keres.
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat két új bérlakáspályázatot is meghirdet a lakosság számára.
Tájékoztató a Vasas Pasaréti Sportcentrum beruházással kapcsolatos Kerületi Építési Szabályzat módosításról.
Jövő kedden Bajor Zoltán, az MME - Magyar Madártani Egyesület Budapesti Helyi Csoportjának elnöke tart ingyenes, de regisztrációhoz kötött előadást a Hegyvidéki Kulturális Szalon ban, amely többek...
2022.május 6-án 13 óráig a 2022-es GIRO d’Italia nevű kerékpárverseny miatt közlekedési korlátozásokra számíthatunk a XXII., valamint a szomszédos XI. kerületben.
Előzetes bejelentkezés alapján látogatható a Klebelsberg Kastély könyvtára.
Többek között a Paksi Atomerűmű, vagy éppen az igencsak megosztó Szabadság téri emlékmű után, most a Burg Hotel helyén kezdődő építkezés is nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás...
Április közepén ünnepelte 88. születésnapját Bodrogi Gyula. Első feleségéről, Törőcsik Mariról nevezték el a Feneketlen-tó melletti parkot, és az Újbudai Tanácsadó Testület tagjává is a napokban...
Mint minden más rendezvény, Óbuda Napja sem látott két éve élő embert – és viszont. A felhozatalból úgy tűnik, május 7-8. között amit csak lehet, bepótolnak az óbudai Fő téren, ahová ezúttal nem...
Budafok-Tétény Önkormányzata az alábbi cikket tette közzé.
Az alábbi cikk a Hegyvidéki Önkormányzat weboldalán jelent meg.
200 literes tartályok igényelhetők május 16-ig.
Egyre több sportágban kipróbálhatják magukat a parasportolók, de a lehetőségek bővítése mellett kiemelten fontos, hogy az érzékenyítést már gyerekkorban elkezdődjön.
Családi eglészségnap 2022. május 7-én, szombaton 9 órától 13 óráig a Budapest XI. Fehérvári út 12. alatti szakrendelőben.

A címlapról

Budapest Főváros Önkormányzata számára kiemelten fontos a...
2022-ben immár tizennégy éve annak, hogy a Müpa először mutatta be...
A mindenkori kormány leginkább a közúti infrastruktúra...
Az M3 metrófelújítás utolsó szakaszához kapcsolódóan a felszíni...
Távozott hivatalából Áder János.
Május 9-től drasztikusan megemelkedtek a fővárosban a taxis tarfiák:...

Könyvajánló

"Mindenkinek van takargatnivalója. Neked mi? Én nyíltan vállaltam a titkomat, és ha ez az ára annak, hogy akár egyetlen ember életét megmenthetem, akkor megérte."
Domonkos Endre a korábbi Közép- és Kelet-Európával kapcsolatos kutatásai alapján írta meg Magyarország gazdaságtörténetét a kiegyezéstől a rendszerváltás utáni időszakig.
Warren C. Sanderson és Sergei Scherbov: Előretekintő élettartam című könyve a népesség idősödését egy új dimenzió beemelésével, az előretekintő, úgynevezett távlati életkor mentén is elemzi.
A dominó a Példabeszédek könyvének 58 bölcs mondását segíti elsajátítani játékos formában.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?
Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech