Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

A Böszörményi úti turulszobor környezetének átalakítására programalkotó pályázatot hirdetett tavaly a Hegyvidéki Önkormányzat.

Ennek tanulságairól, a terület fejlesztésének lehetséges irányairól beszélgettek szakemberek és környékbeli lakók azon a fórumon, amit az önkormányzat megbízásából a Magyar Urbanisztikai Társaság tartott meg a Hegyvidék Galériában.

„A második világháborús áldozatok emlékművéhez nem a legmegfelelőbb jelképet választották 2005-ben az önkormányzat akkori vezetői, ma már látjuk, hogy nem összeegyeztethető az áldozatokra való emlékezés a turulszimbólummal. Az új, városmajori emlékmű felállítása után adja magát a kérdés, mit csináljunk a megmaradó szoborral, továbbá hogyan lesz annak környezete használható, urbanisztikai szempontból értékes hely” – mondta el Pokorni Zoltán polgármester a tervezési előzmények kapcsán.

forum05

A kerület vezetője kitért rá, hogy a turulszoborral kapcsolatban sokan az elbontást, míg mások az első világháborús emlékművé alakítását javasolták, végül azonban arra jutottak, hogy az átnevezés vagy az elbontás a múlt eltüntetését hordozná magában. Talán szerencsésebb szembenézni múlttal, elmesélni a turul, mint szimbólum történetét, amire egy ígéretes kísérlet volt az önkormányzat által nemrég szervezett történeti kiállítás. Ennek anyaga alapján szeretnék majd bemutatni a téren a turul napjainkig tartó történetét.

Hapszné Tarcsafalvi Eszter kerületi főépítész arról beszélt a fórumon, hogy a turulszobor környezete városépítészeti értelemben kapupozíciót tölt be, de a látványa jelenleg elég rideg és az Istenhegyi út jelentős forgalma miatt elég zajos, ezért közterületként nem lehet komfortosan használni. Az önkormányzat szeretné, ha ez a terület egy jól működő városi térré válna. Ennek megvalósítása rendkívül komplex tervezői előkészítést igényel, ezért a tervezési program megalkotásához a Magyar Művészeti Akadémia segítségét kérték.

A szakmai szervezet fiatal, gyakorló építészeket kért fel ösztöndíjasai közül, hogy képekkel fogalmazzák meg a terület használata által megkívánt tervezési elveket. A főépítész elmondta, hogy tavaly októberre elkészült hat koncepció, ezek közül a bírálóbizottság kettőt továbbtervezésre is alkalmasnak tartott, kettő esetében pedig az ötletet, az eredetiséget díjazta.

Turi Attila Kossuth- és Ybl-díjas építész, az ötletpályázat bírálóbizottságának elnöke, a Magyar Művészeti Akadémia építőművészeti tagozatának vezetője ismertette a tervezőcsapatok elképzeléseit. Bemutatójából kiderült, hogy egymástól teljesen elérő koncepciókkal álltak elő az alkotók. Az egyik csapat például erdőszerű növénytelepítést javasolt a térre, míg mások oszlopok, illetve kerítéselemek alkalmazásával képzeltek el egy szoborkertet. Voltak, akik lugasszerű kiállítóteret vázoltak fel, a turulszobrot pedig feszített víztükörre helyezték programalkotó tervükben.

forum09

M. Szilágyi Kinga tájépítész, egyetemi tanár szerint a két, legjobbnak ítélt koncepcióterv előnye, hogy jó ötleteket ad a környezet „lecsendesítéséhez”, barátságosabbá tételéhez. Körmendy Imre építész, a Magyar Urbanisztikai Társaság örökös tiszteletbeli elnöke elsősorban azokat a megoldásokat értékelte, amik legömbölyített térformákat alkalmaznak, úgy véli ugyanis, hogy a hegyes szögű formák a keménységgel, a háborúval hozhatók összefüggésbe.

A környéken lakók közül többen is felszólaltak a fórumon, és főként praktikus szempontokra hívták fel a figyelmet. Mindenekelőtt arra, hogy legyen egy olyan nyugodt része a térnek, ahol pihenhetnek, feltöltődhetnek az emberek. Valaki azt tanácsolta a leendő tervezőknek, hogy legyenek fokozott figyelemmel a hatalmas vízmennyiségre, ami nagyobb esőzésekkor zúdul a területre.

A programalkotó pályázat, illetve a mostani, több mint másfél órás beszélgetés is hozzájárult a kerületi főépítész szerint ahhoz, hogy meg tudják határozni, a tér mely részén van leginkább szükség beavatkozásokra. Az eddigi ötletek, észrevételek alapján úgy látják, valamilyen módon csökkenteni kellene a téren a nagy forgalmú Istenhegyi út zajhatását, továbbá érdemes lenne a Böszörményi út felől jobban megnyitni a parkot. A terület könnyebb, akadálymentes átjárhatóságának biztosítását is fontosnak tartják. Ezen a kis téren a turulszobornak is van helye, de a pontos pozícióját a későbbi tervezési folyamat során kell majd meghatározni.

(www.hegyvidek.hu)

Még több hír Budáról

A Pilisi Parkerdő Zrt. 2022. év végéig erdőkezelést végez a Budapest XII. kerület Csillebérc és Budakeszi Nagyszénászug közötti erdőtömb 6,6 hektáros részterületén.
Budapest Főváros XI. Kerület Helyi Választási Bizottsága 2022. szeptember 18. napjára tűzte ki az önkormányzati képviselők időközi választását a XI. kerület Újbuda Önkormányzata közigazgatási...
Gőzerővel haladnak a Víziorgona utca 8. szám alatti egészségügyi fejlesztés, a harmadik kerületi gyermekszakrendelő munkálatai.
Beton helyett zöld - elkezdődött a Margit körút zöldítése
Tanszergyűjtést szervez a Budavári Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatási Központ
A 32 szeletes CT egy 160 milliós beruházás, amelynek egy részét az Egészséges Budapest Program pályázatán nyerte el a XXII. kerület, a fennmaradó összeget pedig az önkormányzat finanszírozta.
Megvan az időpont! 2022. SZEPTEMBER 3., SZOMBAT, 10:00
A Bartók Béla út – Karolina út – Alsóhegy utca – Ménesi út által határolt területre a héten kikerülnek a parkolójegy-kiadó automaták és a közlekedési jelző táblák.
Az egymilliárd forintos keretösszegű fővárosi közösségi költségvetés szavazási szakasza már javában zajlik, több harmadik kerületi, illetve Budát érintő ötletre is várják a voksokat. Kérjük, ha...
Ősszel a Margit-negyed ben, végleges helyszínén nyílik újra a Bolygó .
Sajnos nem kérdés, hogy az Attila úton veszélyes közlekedni - ennek egyik legszomorúbb bizonyítéka egy idén januárban történt halálos baleset. Biztonságosabbá kell tenni az utat.
Húszéves jubileumát ünnepelte a görkorcsolyatábor. Idén is olyan sokan jelentkeztek, hogy pár nap alatt elfogytak a helyek. A gyerekeket Karsay Ferenc polgármester is oktatta.
Ismét újabb mérföldkőhöz érkezett a Majorka , hiszen idén éves!
Az Allee már évek óta tudatosan alakítja egyre zöldebbé az épületét illetve annak működését.
A végéhez közeledik a szociális városrehabilitáció megvalósítása Békásmegyeren program keretében zajló önkormányzati bérlemények felújítása, adta hírül Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft.
Őrsi Gergely : A járvány idején úgy "segítettünk" az Átriumnak, hogy a színház a közösségen segíthetett: miután a színházban nem lehettek előadások, elkezdtek maszkokat varrni, és hamarosan...
Lezárás várható a Pala utcában!
Az alábbiak szerint alakul a nyári nyitva tartás a budafoki és a nagytétényi FSZEK tagkönyvtárakban.

A címlapról

A Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs, Milák Kristóf...
Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is...
Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály...
Az M3-as metró rekonstrukciója az utolsó fázisába érkezett, 2023...
Intelligens dugódíjat vezetne be Kanász-Nagy Máté.
Budapest közösségi költségvetési programjának szavazása 2022....

Könyvajánló

Megjelent az írónő második könyve.
Fejes Krisztina saját élettörténete a példa rá: minden helyzetből van kiút.
Az emberi gondolkodás titkainak a nyomában
Nyáron kevés jobb érzés van attól, mint elnyúlni valahol a vízparton, a napernyő alatt, elővenni egy jó könyvet és csak falni a betűket. Sokaknak ez az igazi feltöltődés, a nagybetűs PIHENÉS.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Egy nő először mentálisan, majd fizikailag hagyja el a férfit. A Világ szerintem blog írása.
Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech