Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

A Böszörményi úti turulszobor környezetének átalakítására programalkotó pályázatot hirdetett tavaly a Hegyvidéki Önkormányzat.

Ennek tanulságairól, a terület fejlesztésének lehetséges irányairól beszélgettek szakemberek és környékbeli lakók azon a fórumon, amit az önkormányzat megbízásából a Magyar Urbanisztikai Társaság tartott meg a Hegyvidék Galériában.

„A második világháborús áldozatok emlékművéhez nem a legmegfelelőbb jelképet választották 2005-ben az önkormányzat akkori vezetői, ma már látjuk, hogy nem összeegyeztethető az áldozatokra való emlékezés a turulszimbólummal. Az új, városmajori emlékmű felállítása után adja magát a kérdés, mit csináljunk a megmaradó szoborral, továbbá hogyan lesz annak környezete használható, urbanisztikai szempontból értékes hely” – mondta el Pokorni Zoltán polgármester a tervezési előzmények kapcsán.

forum05

A kerület vezetője kitért rá, hogy a turulszoborral kapcsolatban sokan az elbontást, míg mások az első világháborús emlékművé alakítását javasolták, végül azonban arra jutottak, hogy az átnevezés vagy az elbontás a múlt eltüntetését hordozná magában. Talán szerencsésebb szembenézni múlttal, elmesélni a turul, mint szimbólum történetét, amire egy ígéretes kísérlet volt az önkormányzat által nemrég szervezett történeti kiállítás. Ennek anyaga alapján szeretnék majd bemutatni a téren a turul napjainkig tartó történetét.

Hapszné Tarcsafalvi Eszter kerületi főépítész arról beszélt a fórumon, hogy a turulszobor környezete városépítészeti értelemben kapupozíciót tölt be, de a látványa jelenleg elég rideg és az Istenhegyi út jelentős forgalma miatt elég zajos, ezért közterületként nem lehet komfortosan használni. Az önkormányzat szeretné, ha ez a terület egy jól működő városi térré válna. Ennek megvalósítása rendkívül komplex tervezői előkészítést igényel, ezért a tervezési program megalkotásához a Magyar Művészeti Akadémia segítségét kérték.

A szakmai szervezet fiatal, gyakorló építészeket kért fel ösztöndíjasai közül, hogy képekkel fogalmazzák meg a terület használata által megkívánt tervezési elveket. A főépítész elmondta, hogy tavaly októberre elkészült hat koncepció, ezek közül a bírálóbizottság kettőt továbbtervezésre is alkalmasnak tartott, kettő esetében pedig az ötletet, az eredetiséget díjazta.

Turi Attila Kossuth- és Ybl-díjas építész, az ötletpályázat bírálóbizottságának elnöke, a Magyar Művészeti Akadémia építőművészeti tagozatának vezetője ismertette a tervezőcsapatok elképzeléseit. Bemutatójából kiderült, hogy egymástól teljesen elérő koncepciókkal álltak elő az alkotók. Az egyik csapat például erdőszerű növénytelepítést javasolt a térre, míg mások oszlopok, illetve kerítéselemek alkalmazásával képzeltek el egy szoborkertet. Voltak, akik lugasszerű kiállítóteret vázoltak fel, a turulszobrot pedig feszített víztükörre helyezték programalkotó tervükben.

forum09

M. Szilágyi Kinga tájépítész, egyetemi tanár szerint a két, legjobbnak ítélt koncepcióterv előnye, hogy jó ötleteket ad a környezet „lecsendesítéséhez”, barátságosabbá tételéhez. Körmendy Imre építész, a Magyar Urbanisztikai Társaság örökös tiszteletbeli elnöke elsősorban azokat a megoldásokat értékelte, amik legömbölyített térformákat alkalmaznak, úgy véli ugyanis, hogy a hegyes szögű formák a keménységgel, a háborúval hozhatók összefüggésbe.

A környéken lakók közül többen is felszólaltak a fórumon, és főként praktikus szempontokra hívták fel a figyelmet. Mindenekelőtt arra, hogy legyen egy olyan nyugodt része a térnek, ahol pihenhetnek, feltöltődhetnek az emberek. Valaki azt tanácsolta a leendő tervezőknek, hogy legyenek fokozott figyelemmel a hatalmas vízmennyiségre, ami nagyobb esőzésekkor zúdul a területre.

A programalkotó pályázat, illetve a mostani, több mint másfél órás beszélgetés is hozzájárult a kerületi főépítész szerint ahhoz, hogy meg tudják határozni, a tér mely részén van leginkább szükség beavatkozásokra. Az eddigi ötletek, észrevételek alapján úgy látják, valamilyen módon csökkenteni kellene a téren a nagy forgalmú Istenhegyi út zajhatását, továbbá érdemes lenne a Böszörményi út felől jobban megnyitni a parkot. A terület könnyebb, akadálymentes átjárhatóságának biztosítását is fontosnak tartják. Ezen a kis téren a turulszobornak is van helye, de a pontos pozícióját a későbbi tervezési folyamat során kell majd meghatározni.

(www.hegyvidek.hu)

Még több hír Budáról

Az Óbudai Platán Könyvtár és Ezüsthegyi Könyvtára könyvet házhoz szolgáltatásával segít azoknak a kerületi lakosoknak, akik tartósan otthonukhoz kötöttek, nem tudnak személyesen ellátogatni a...
Célunk ezúttal is az, hogy termelőt és vásárlót egy-egy alkalommal egymáshoz közelebb hozva juthassanak szomszédaink jó minőségű termelői áruhoz, hiszen a vásárokon értékesített termékek esetében...
2022. november 22-én kezdődik a Hajlat utca útburkolatfelújítása az Árpád utca és a Ják utca között. A beruházás kormányzati támogatásból valósul meg.
A BudaPart térségében kiépülő lakó- és irodanegyed bővülésével párhuzamosan a közösségi közlekedést is fejlesztik.
Mondja meg Ön, hogy mire fordítson egymilliárd forintot a Fővárosi Önkormányzat! – Indul a harmadik fővárosi közösségi költségvetés.
Kellemes hangulat, elkülönített bejáratok, tágas terek, akadálymentes közlekedés, lift és korszerű berendezések – hivatalosan is átadták a Szilágyi Erzsébet fasor 18. szám alatt felújított...
Minden évben az Óbuda Kultúrájáért Díj odaítélésével ismeri el Képviselő-testületünk azt a kimagasló teljesítményt vagy életművet, amely hozzájárul Óbuda-Békásmegyer kulturális életének fejlődéséhez.
Harmadik alkalommal került ideiglenes helyi védelem alá városrészünkben található történelmi vagy építészeti szempontból fontos épület vagy épületrész.
A BKM – Főkert kertészeti divíziójának szakemberei folyamatosan vizsgálják a főváros fáinak állapotát.
Budafok-Tétény önkormányzatának képviselő-testülete 2022. november 17-én (csütörtökön) 15:00 órakor közmeghallgatást tart a 1221 Budapest, Mária Terézia utca 60. szám alatt.
Az Egészséges Budapest Program keretében 300 millió forint támogatást kapott a kormánytól a XII. kerület, az összeg egy részéből – saját forrásokkal kiegészítve – korszerű orvosi eszközöket vásárolt...
A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány ezúttal közös beszélgetésre hívja a szülőket.
A II. Kerületi Önkormányzat képviselő-testülete közmeghallgatást tart két helyszínen és két időpontban.
A Fővárosi Közgyűlés szeptemberben új parkolási rendeletet fogadott el. Ez hatással van a mindennapjainkra.
Újbuda ismét segít: közel kétmillió forint támogatást szavazott meg a képviselő-testület kerületi alapítványi intézményeknek.
Újabb szemétszedési akció valósult meg október 15-én a Részvételi Költségvetés forrásaiból.
Október 17-től öt zsákot ingyen biztosít az önkormányzat a II. kerületi lakóknak.
Rengeteg szülőben, gyerekekkel foglalkozó felnőttben merülnek fel olyan kérdések, amelyeket talán szívesen megbeszélnének szakemberekkel.

A címlapról

Januártól újabb nyugdíjemelés várható, februárban érkezik a 13. havi...
Az új intézmény az energiapolitika egységes irányításáért felel...
Rendeletmódosítás a fővárosi tulajdonú ingatlanban működő...
Idén is megrendezik a hagyományos Mikulás-ünnepséget vasárnap a...
A Fővárosi Önkormányzat klímaügyekkel, zöldpolitikával, épített és...
Az eddigi jelek szerint sikerült elérni, hogy Magyarország...

Könyvajánló

Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.
Gyakorlati tanácsokat ad, hogy a házasság tartós maradjon még a mai világ kísértései mellett is.
Olyan modern magyar mesekönyv született, ami fogyasztható és a mai gyerekek számára is elfogadható köntösbe bújtatja az emberi értékeket.
A gazdag gyűjtemény egy sokéves munka keresztmetszete, figyelmet felkeltő olvasmányokat kínál.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Apu, mi az a "bio" ? - kérdezi a 7 éves Annácska a bevásárlóközpontban.
Skodás polgártársunk esetét egy neves márkaszervizzel közel negyedmillióan látták már, mire én itt közzé teszem.
Beszélgetésekben rendszeresen előjön a téma és mindig meglepődök ismerőseim naivitásán vagy rossz memóriáján.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech