Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

A Böszörményi úti turulszobor környezetének átalakítására programalkotó pályázatot hirdetett tavaly a Hegyvidéki Önkormányzat.

Ennek tanulságairól, a terület fejlesztésének lehetséges irányairól beszélgettek szakemberek és környékbeli lakók azon a fórumon, amit az önkormányzat megbízásából a Magyar Urbanisztikai Társaság tartott meg a Hegyvidék Galériában.

„A második világháborús áldozatok emlékművéhez nem a legmegfelelőbb jelképet választották 2005-ben az önkormányzat akkori vezetői, ma már látjuk, hogy nem összeegyeztethető az áldozatokra való emlékezés a turulszimbólummal. Az új, városmajori emlékmű felállítása után adja magát a kérdés, mit csináljunk a megmaradó szoborral, továbbá hogyan lesz annak környezete használható, urbanisztikai szempontból értékes hely” – mondta el Pokorni Zoltán polgármester a tervezési előzmények kapcsán.

forum05

A kerület vezetője kitért rá, hogy a turulszoborral kapcsolatban sokan az elbontást, míg mások az első világháborús emlékművé alakítását javasolták, végül azonban arra jutottak, hogy az átnevezés vagy az elbontás a múlt eltüntetését hordozná magában. Talán szerencsésebb szembenézni múlttal, elmesélni a turul, mint szimbólum történetét, amire egy ígéretes kísérlet volt az önkormányzat által nemrég szervezett történeti kiállítás. Ennek anyaga alapján szeretnék majd bemutatni a téren a turul napjainkig tartó történetét.

Hapszné Tarcsafalvi Eszter kerületi főépítész arról beszélt a fórumon, hogy a turulszobor környezete városépítészeti értelemben kapupozíciót tölt be, de a látványa jelenleg elég rideg és az Istenhegyi út jelentős forgalma miatt elég zajos, ezért közterületként nem lehet komfortosan használni. Az önkormányzat szeretné, ha ez a terület egy jól működő városi térré válna. Ennek megvalósítása rendkívül komplex tervezői előkészítést igényel, ezért a tervezési program megalkotásához a Magyar Művészeti Akadémia segítségét kérték.

A szakmai szervezet fiatal, gyakorló építészeket kért fel ösztöndíjasai közül, hogy képekkel fogalmazzák meg a terület használata által megkívánt tervezési elveket. A főépítész elmondta, hogy tavaly októberre elkészült hat koncepció, ezek közül a bírálóbizottság kettőt továbbtervezésre is alkalmasnak tartott, kettő esetében pedig az ötletet, az eredetiséget díjazta.

Turi Attila Kossuth- és Ybl-díjas építész, az ötletpályázat bírálóbizottságának elnöke, a Magyar Művészeti Akadémia építőművészeti tagozatának vezetője ismertette a tervezőcsapatok elképzeléseit. Bemutatójából kiderült, hogy egymástól teljesen elérő koncepciókkal álltak elő az alkotók. Az egyik csapat például erdőszerű növénytelepítést javasolt a térre, míg mások oszlopok, illetve kerítéselemek alkalmazásával képzeltek el egy szoborkertet. Voltak, akik lugasszerű kiállítóteret vázoltak fel, a turulszobrot pedig feszített víztükörre helyezték programalkotó tervükben.

forum09

M. Szilágyi Kinga tájépítész, egyetemi tanár szerint a két, legjobbnak ítélt koncepcióterv előnye, hogy jó ötleteket ad a környezet „lecsendesítéséhez”, barátságosabbá tételéhez. Körmendy Imre építész, a Magyar Urbanisztikai Társaság örökös tiszteletbeli elnöke elsősorban azokat a megoldásokat értékelte, amik legömbölyített térformákat alkalmaznak, úgy véli ugyanis, hogy a hegyes szögű formák a keménységgel, a háborúval hozhatók összefüggésbe.

A környéken lakók közül többen is felszólaltak a fórumon, és főként praktikus szempontokra hívták fel a figyelmet. Mindenekelőtt arra, hogy legyen egy olyan nyugodt része a térnek, ahol pihenhetnek, feltöltődhetnek az emberek. Valaki azt tanácsolta a leendő tervezőknek, hogy legyenek fokozott figyelemmel a hatalmas vízmennyiségre, ami nagyobb esőzésekkor zúdul a területre.

A programalkotó pályázat, illetve a mostani, több mint másfél órás beszélgetés is hozzájárult a kerületi főépítész szerint ahhoz, hogy meg tudják határozni, a tér mely részén van leginkább szükség beavatkozásokra. Az eddigi ötletek, észrevételek alapján úgy látják, valamilyen módon csökkenteni kellene a téren a nagy forgalmú Istenhegyi út zajhatását, továbbá érdemes lenne a Böszörményi út felől jobban megnyitni a parkot. A terület könnyebb, akadálymentes átjárhatóságának biztosítását is fontosnak tartják. Ezen a kis téren a turulszobornak is van helye, de a pontos pozícióját a későbbi tervezési folyamat során kell majd meghatározni.

(www.hegyvidek.hu)

Még több hír Budáról

Március 20-án a FŐKERT megkezdi a padok bontását, illetve új padok és kukák kerülnek kihelyezésre a Vérmezőre. Ezek pontos helye a Radó Dezső Terv honlapján található .
3K – Kaszásdűlői Kulturális Központban tartott március 9-i lakossági fórumunk már a harmadik találkozó volt, amelyre a Közösségi Költségvetés 2023 javaslattételi szakaszában vártuk az érdeklődőket....
Az önkormányzat kizárólagos lakossági parkolóhelyeket hoz létre a parkolási övezet határában, hogy csökkenjen a zsúfoltság és legyen parkolóhelye az ott lakóknak.
Az idei lomtalanításra március 26. és április 4. között kerül sor. A társaság körzetekre osztotta a kerületet, amelyekből koncentráltan, egy-egy nap alatt szállítja el a lomokat.
Közfeladatot ellátó személyekkel és vállalkozásokkal bővül a térítésmentes parkolásra jogosultak köre, emellett könnyebb dolguk lesz az oktatási intézményekhez érkezőknek a képviselő-testület...
2023. március 06. hétfő 10:00 órától lehet jelentkezni az ingyenes programra.
2023-tól változnak a szabályok.
Idén is rengeteg izgalmas, jó ötlet érkezik az itt élőktől.
A II. Kerületi Önkormányzat Egészségügyi Szolgálat Mentálhigiénés Központjában.
A hideg időjárás miatt Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára 2023. február 7-én bejelentette, hogy a hideg időjárás miatt Magyarország három régiójában...
Újbuda idén rekordmagas összegből, közel 36,65 milliárd forint költségvetési bevételből gazdálkodhat.
A Hegyvidéki Önkormányzat által elrendelt energetikai megtakarításoknak, valamint a kormány által biztosított rezsitámogatásnak köszönhetően a MoM Sport belső, 25 méteres uszodája a téli hónapokban...
2022. december 23. – 2023. január 9. között az Óbudai Platán Könyvtár zárva tart.
A helytelen táplálás miatt sok probléma adódik, ami madarak elhullásához vezet.
A Budavári Önkormányzat megbízásából a parkfenntartók megkezdték az őszi faültetéseket a kerület több pontján.
Az Óbudai Platán Könyvtár és Ezüsthegyi Könyvtára könyvet házhoz szolgáltatásával segít azoknak a kerületi lakosoknak, akik tartósan otthonukhoz kötöttek, nem tudnak személyesen ellátogatni a...
Célunk ezúttal is az, hogy termelőt és vásárlót egy-egy alkalommal egymáshoz közelebb hozva juthassanak szomszédaink jó minőségű termelői áruhoz, hiszen a vásárokon értékesített termékek esetében...
2022. november 22-én kezdődik a Hajlat utca útburkolatfelújítása az Árpád utca és a Ják utca között. A beruházás kormányzati támogatásból valósul meg.

A címlapról

2017 óta fékezte Budapest észak–déli közösségi közlekedését a...
Budapest is szerepel az amerikai Time magazin World's Greatest...
Napról-napra erősödik a nappali felmelegedés, 20 fokot hoz a...
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a nemzeti ünnep...
Budapest Főváros Önkormányzata a 2023/2024-es tanévre „TRAMBULIN"...
Március 20-a, hétfő délutántól a 3-as metró hétköznap újra a teljes...

Könyvajánló

A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az UNESCO támogatásával készült „Sportágak az olimpiai programban” Nemzetközi sportágválasztó enciklopédia 2019-es megjelenése óta több mint 3000 példányban jutott el iskolákba.
Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában?
Már magyarul is kapható a Mi című kötet.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech