Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

A Költő utca, a Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi iskola előtti Diana parkban október 16-án első ízben rendezték meg a Költők futását.

Az esemény a Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó, és az MTVA tízedik alkalommal megrendezett költészet napi rendezvénysorozatának, a Versmaratonnak első programja.

Pokorni Zoltán polgármester köszöntőjében egy kis helytörténeti ismertetést is tartott, megemlítve, hogy a téren lévő Jókai iskola helyén 1859-ben épült föl a falu első iskolája, egy földszintes épület. A tanintézmény – amely előtt az író szobra is helyet kapott – nem véletlenül viseli Jókai Mór nevét, 1853-ban vásárolt itt telket, ez ma a Jókai kert. A polgármester örömmel támogatta a költők sportos kezdeményezését, és a futásra buzdítva egy Shelleynek tulajdonított mondatot idézett, amely a 19. század fölfogásaként élt a költészetről: „A költők a világ el nem ismert törvényhozói” – majd tréfásan hozzáfűzte: „Ma már úgy látom, hogy a költők a világ el nem ismert futóbajnokai cím felé haladnak”

Jánosi Zoltán, a Magyar Napló Kiadó irodalmi vezetője elmondta, a költészet napi dátumtól a járvány miatt eltávolodtak, ám ugyanaz a cél: a költők példát mutatnak a testedzésben. „Manapság ráfér az irodalmárokra néhány ilyen akció, mert ha a fizikumunk kiesik alólunk, a fejünk sem tud olyan jól teljesíteni.” – fogalmazott, majd jeles költő elődöket idézett, és arról is beszélt, hogy az első futásokat József Attilához kötődve a Ferenc téren rendezték, a mostanit a közelgő október 23-i ünnephez kapcsolódva Gérecz Attila emlékének szeretnék ajánlani, aki egyszerre volt költő, sportember és szabadságharcos. „Úgy fussunk, hogy a szívünkben vigyük magunkkal a többi októberi áldozat és harcos nevét, akik nem futamodtak meg, hanem szembeszálltak a legnagyobb túlerővel.” – zárta szavait Jánosi Zoltán, aki maga futotta az első kört.

Idén tizenhárom vállalkozó szellemű irodalmár vett részt a Költők futásán, ezért mindegyiküknek többször kellett megtennie a távot, mert a cél az, hogy együtt mindenki teljesítse az előirányzott 42 kört – ami egyébként költői túlzással a maratoni futás 42 kilométerét hivatott jelképezni. A programhoz már prózaírók irodalomtörténészek is csatlakoztak, idén az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatója, és az Központi Statisztikai Hivatal könyvtárának vezetői is részt vettek.

A könnyed, sportos irodalmi programon családok, fiatalok és idősebbek egyaránt részt vehettek, ha futni, vagy csak találkozni, beszélgetni szerettek volna kortárs költőkkel – és a kiadó könyveiből is lehetett vásárolni.

Forrás: hegyvidek.hu

Még több hír Budáról

A többgenerációs családi házakban élők rezsicsökkentéssel kapcsolatos problémájának gyors megoldása érdekében Karsay Ferenc polgármester Németh Zsolt országgyűlési képviselővel közösen, levélben...
Szeretnénk figyelmébe ajánlani aktuális zöld programjainkat:
A tavaszi fórumokat, megbeszéléseket követően a közelmúltban elkészült a Bartók-negyed fejlesztési és menedzsment akciótervének egyeztetési tervezete.
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat 2022-ben ismét meghirdeti fotópályázatát, az eddigiekhez hasonló feltételekkel, magas pénzdíjakkal. Új fotópályázatunkat címe: Óbuda arcai. Ismert és ismeretlen...
Várhatóan október közepétől kell korlátozásra számítani a Tóth József utcánál.
A nyílméregbékák külsőre apró, ártalmatlan állatoknak tűnnek, mégis a Föld legveszélyesebb teremtményei közé tartoznak, halálos mérgük akár tíz felnőtt emberrel is végezhet.
Meghívó a Képviselő-testület 2022. október 5-én (szerda) 17.00 órakor a Polgármesteri Hivatal földszinti nagytermében (Budapest XI., Zsombolyai u. 5. szám alatt) tartandó közmeghallgatás.
A Romano Kher Budapesti Roma Művelődési Ház nyílt pályázatot hirdet a 2022/2023. évi tanév első félévére ösztöndíj pályázatban való részvételre. A cikk részletezi a részvétel feltételeit és a...
2022. szeptember 5-től egységesen meghatározott feltételek mellett lehet parkolni a fővárosban.
Tisztelt Lakosok, Tisztelt Szülők!
Szeptember 1-én nyitja kapuit a Tomori Pál Főiskola fenntartásában működő Rózsa Magánóvoda.
A Pilisi Parkerdő Zrt. 2022. év végéig erdőkezelést végez a Budapest XII. kerület Csillebérc és Budakeszi Nagyszénászug közötti erdőtömb 6,6 hektáros részterületén.
Budapest Főváros XI. Kerület Helyi Választási Bizottsága 2022. szeptember 18. napjára tűzte ki az önkormányzati képviselők időközi választását a XI. kerület Újbuda Önkormányzata közigazgatási...
Gőzerővel haladnak a Víziorgona utca 8. szám alatti egészségügyi fejlesztés, a harmadik kerületi gyermekszakrendelő munkálatai.
Beton helyett zöld - elkezdődött a Margit körút zöldítése
Tanszergyűjtést szervez a Budavári Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatási Központ
A 32 szeletes CT egy 160 milliós beruházás, amelynek egy részét az Egészséges Budapest Program pályázatán nyerte el a XXII. kerület, a fennmaradó összeget pedig az önkormányzat finanszírozta.
Megvan az időpont! 2022. SZEPTEMBER 3., SZOMBAT, 10:00

A címlapról

A hőmérsékleti adatok alapján megkezdték a távfűtéses épületek...
A nyertes pályázók sem dőlhetnek még hátra.
A korábbiaktól eltérően már nem lesz papír alapú kitöltés. A...
Lezárult a második fővárosi közösségi költségvetés szavazása, közel...
A Magyar Honvédség tűzszerészei hétfő délelőtt kiemelték a száz...
Nálunk nem lesz energiahiány és ez nem jóslat, hanem ténybejelentés...

Könyvajánló

Sablonos tucattörténetekkel tele a padlás, de olyan, ami fájón igaz, kevés van
Megjelent az írónő második könyve.
Fejes Krisztina saját élettörténete a példa rá: minden helyzetből van kiút.
Az emberi gondolkodás titkainak a nyomában

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Egy nő először mentálisan, majd fizikailag hagyja el a férfit. A Világ szerintem blog írása.
Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech