Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Az Egészséges Budapest Program keretében 300 millió forint támogatást kapott a kormánytól a XII. kerület, az összeg egy részéből – saját forrásokkal kiegészítve – korszerű orvosi eszközöket vásárolt az önkormányzat a Kútvölgyi úti szakrendelőnek.

 

A kardiológiai szakrendelés számára beszerzett készülékeket Pokorni Zoltán polgármester adta át az intézményben.

 

„A János kórház sorsa számunkra kulcskérdés, ez a mi kórházunk, nagyrészt ide járnak a hegyvidéki polgárok gyógyulni, legyen szó fekvőbeteg- vagy járóbeteg-ellátásról” – mondta el Pokorni Zoltán. Felidézte, hogy a Kútvölgyi úti szakrendelő épülete néhány évvel ezelőtt azért került át a Semmelweis Egyetemtől a Szent János Kórházhoz, hogy végre „ne keveredjen a pizsama a télikabáttal”, azaz a hegyvidékieket kiszolgáló járóbeteg-rendelések a fekvőbeteg-ellátásoktól fizikailag is elkülönülten, önálló épületben, integráltan kerüljenek elhelyezésre.

„A kardiológiai járóbeteg-rendeléseinken évente mintegy 25-30 ezer páciens fordul meg. Eddig évi 5-6 ezer szívultrahang-vizsgálatot tudtunk elvégezni, ezek száma a most átvett berendezésnek köszönhetően jelentősen bővülhet, a várakozási idő pedig lerövidülhet” – közölte dr. Ralovich Zsolt, az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő főigazgatója.

Dr. Kazinczy Rita, a III. számú belgyógyászat kardiológiai osztályának vezetője elmondta, hogy az önkormányzat által átadott, modern szívultrahang-készülék alapvető fontosságú a szakrendelésre érkező panaszos betegek vizsgálata során. A berendezéssel egyebek mellett azt tudják vizsgálni, mennyire erősen ver a szív, van-e billentyűbetegség, gyulladás, illetve olyan terület, ami egy szívinfarktus miatt esetleg rosszabbul mozog.

sziv_ultrahang01

A szintén most beszerzett, kerékpárral kombinált terheléses EKG-val az olyan kardiológiai megbetegedéseket – főként koszorúér-betegséget – lehet kiszűrni, amelyek nyugalomban nem, csak terhelés során okoznak tüneteket. Az eszközbeszerzések keretében 24 órás vérnyomásmérésre, illetve EKG-vizsgálatra alkalmas, hordozható készülékeket is kapott a szakrendelő. Az előbbiek a magasvérnyomás-betegség, utóbbiak pedig az időközönként jelentkező ritmuszavarok felismerését teszik lehetővé.

EKG_kerekpar02

 

(www.hegyvidek.hu)

Még több hír Budáról

Újbuda idén rekordmagas összegből, közel 36,65 milliárd forint költségvetési bevételből gazdálkodhat.
A Hegyvidéki Önkormányzat által elrendelt energetikai megtakarításoknak, valamint a kormány által biztosított rezsitámogatásnak köszönhetően a MoM Sport belső, 25 méteres uszodája a téli hónapokban...
2022. december 23. – 2023. január 9. között az Óbudai Platán Könyvtár zárva tart.
A helytelen táplálás miatt sok probléma adódik, ami madarak elhullásához vezet.
A Budavári Önkormányzat megbízásából a parkfenntartók megkezdték az őszi faültetéseket a kerület több pontján.
Az Óbudai Platán Könyvtár és Ezüsthegyi Könyvtára könyvet házhoz szolgáltatásával segít azoknak a kerületi lakosoknak, akik tartósan otthonukhoz kötöttek, nem tudnak személyesen ellátogatni a...
Célunk ezúttal is az, hogy termelőt és vásárlót egy-egy alkalommal egymáshoz közelebb hozva juthassanak szomszédaink jó minőségű termelői áruhoz, hiszen a vásárokon értékesített termékek esetében...
2022. november 22-én kezdődik a Hajlat utca útburkolatfelújítása az Árpád utca és a Ják utca között. A beruházás kormányzati támogatásból valósul meg.
A BudaPart térségében kiépülő lakó- és irodanegyed bővülésével párhuzamosan a közösségi közlekedést is fejlesztik.
Mondja meg Ön, hogy mire fordítson egymilliárd forintot a Fővárosi Önkormányzat! – Indul a harmadik fővárosi közösségi költségvetés.
Kellemes hangulat, elkülönített bejáratok, tágas terek, akadálymentes közlekedés, lift és korszerű berendezések – hivatalosan is átadták a Szilágyi Erzsébet fasor 18. szám alatt felújított...
Minden évben az Óbuda Kultúrájáért Díj odaítélésével ismeri el Képviselő-testületünk azt a kimagasló teljesítményt vagy életművet, amely hozzájárul Óbuda-Békásmegyer kulturális életének fejlődéséhez.
Harmadik alkalommal került ideiglenes helyi védelem alá városrészünkben található történelmi vagy építészeti szempontból fontos épület vagy épületrész.
A BKM – Főkert kertészeti divíziójának szakemberei folyamatosan vizsgálják a főváros fáinak állapotát.
Budafok-Tétény önkormányzatának képviselő-testülete 2022. november 17-én (csütörtökön) 15:00 órakor közmeghallgatást tart a 1221 Budapest, Mária Terézia utca 60. szám alatt.
Az Egészséges Budapest Program keretében 300 millió forint támogatást kapott a kormánytól a XII. kerület, az összeg egy részéből – saját forrásokkal kiegészítve – korszerű orvosi eszközöket vásárolt...
A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány ezúttal közös beszélgetésre hívja a szülőket.
A II. Kerületi Önkormányzat képviselő-testülete közmeghallgatást tart két helyszínen és két időpontban.

A címlapról

A világzenei színtér számos világsztárja, köztük a Tamikrest,...
Csapadékos, szeles idő jön pénteken. Az északi, északkeleti tájakon...
Évtizedek óta újságok, különféle nyomdai termékek az életünk.
Elindult a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram – közölte a...
Világszinten minden hetedik gyermeket érinti a depresszió vagy a...
Elindult a Budapesti Mobilitási Terv (BMT) társadalmi egyeztetése...

Könyvajánló

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az UNESCO támogatásával készült „Sportágak az olimpiai programban” Nemzetközi sportágválasztó enciklopédia 2019-es megjelenése óta több mint 3000 példányban jutott el iskolákba.
Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában?
Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Japán-Magyar kapcsolattörténet 1869-1913 (E-book)

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech