Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

A kürtöskalács és a forraltbor illata, a kedves árusok, a jóízű beszélgetések és a mindig lelkes előadóművészek – egy év kihagyás után különösen jó volt újra átélni a hegyvidéki adventi vásár varázsát.

A Városháza téren – a járványügyi helyzettől függően – december 23-ig színes ünnepi programok várják a karácsonyra készülő hegyvidékieket.

„Hála Istennek, hogy itt lehetünk! Nagyon hiányozott már a Hegyvidék, mert itt tud igazán megnyugodni a lelkünk. Közel húsz éve járunk ide, mindig nagy szeretettel fogadnak minket, amit igyekszünk a finom kürtöskalácsokkal meghálálni” – mondta Irma néni, a hegyvidékiek egyik legkedvesebb kürtöskalácsosa, aki ezúttal is megállás nélkül gyúrta az újabb tésztákat. Különleges portékákból ezúttal sem volt hiány. „Örülök, hogy nem maradt el a vásár, évek óta innen szoktam beszerezni az ajándékokat, mert itt minden egyedi. Szerintem sokkal többet ér egy kézzel készített apróság, mint bármilyen drága tömegtermék. Az árusok nagyon aranyosak, szívesen beszélgetünk velük, sokakat név szerint ismerünk” – tudtuk meg Edittől, aki éppen karácsonyfadíszt vásárolt. „Forró teát, forraltbort, gyerekpuncsot, sülthurkát, kolbászt, halászlevet és töltöttkáposztát is kérhetnek tőlünk. Mindent ott folytatunk, ahol abbahagytuk. Jó újra találkozni a vásárlókkal, remélem, hogy ezúttal is sok szép emlékkel gazdagodunk majd!” – lelkendezett Rácz Imre, aki szinte minden adventi vásáron részt vesz. „Esténként fantasztikus a hangulat! Sokan megállnak, hogy egy finom forraltbor mellett beszélgessenek. Szeretem ezt a családias légkört” – fűzte hozzá.

Ahogy az lenni szokott, a vásárnyitón ezúttal is kihirdették az adventi rajzverseny nyerteseit, ám ezúttal a díjak átadására a járványhelyzet miatt csak később kerül sor. A Kis Jézus Aranyalma, adventi várakozás című pályázatra idén is sok szép alkotás érkezett – az óvodások, iskolások és a Fejlesztő Napközi Otthon tagjai által készített remekműveket az önkormányzat földszinti folyosógalériáján csodálhatják meg az ügyeiket intézők.

„Bízom abban, hogy a megfelelő óvintézkedések betartása mellett egészen karácsonyig látogatható lesz az adventi vásár! A koronavírus-járvány sajnos nemcsak a hétköznapjainkat árnyékolta be, hanem a legszentebb ünnepeinket is. A félelem és a bizonytalanság beköltözött az életünkbe; az idősek nem, vagy csak alig találkozhattak a fiatalabbakkal. Remélem, hogy idén ez másképp lesz, és ismét gondtalanul készülhetünk a karácsonyra!” – fogalmazott Fonti Krisztina alpolgármester.

„Nagy örömmel és lelkesedéssel vártuk ezt a napot. Jó érzés újra átélni az adventi vásár hangulatát, és közösen készülni Jézus születésének ünnepére. Ezek a pillanatok talán segítenek elfelejteni a járvány okozta nehézségeket!” – mondta Menyhárt Éva, akitől azt is megtudtuk, hogy több tervezett program is elmarad. „Bízom abban, hogy ennek ellenére így is egészségben, szeretetben és békességben élhetjük meg az ünnepi időszakot!” – tette hozzá a Hegyvidéki Kulturális Szalon vezetője.

Az első napot a kicsik nagy kedvence, a Maszk bábszínház betlehemi története tette még idillibbé, majd az Istenhegyi Szent László Plébánia közreműködésével a Városháza téri adventi koszorú első gyertyáját is meggyújtottuk.

December 23-ig különleges élmények várják a karácsonyra készülőket. A Városháza térre többek között a gyerekek egyik nagy kedvence, Danny is elhozza kedves meséit, de dallamokban gazdag interaktív koncertekből sem lesz hiány. A felnőtteket esténként könnyed jazz-zene hívja lazításra, december 5-én a Mikulás találkozhatunk, a Bartók Konzi növendékei pedig advent hangjaival érkeznek majd.

Forrás:hegyvidek.hu

 

Még több hír Budáról

Az Óbudai Platán Könyvtár és Ezüsthegyi Könyvtára könyvet házhoz szolgáltatásával segít azoknak a kerületi lakosoknak, akik tartósan otthonukhoz kötöttek, nem tudnak személyesen ellátogatni a...
Célunk ezúttal is az, hogy termelőt és vásárlót egy-egy alkalommal egymáshoz közelebb hozva juthassanak szomszédaink jó minőségű termelői áruhoz, hiszen a vásárokon értékesített termékek esetében...
2022. november 22-én kezdődik a Hajlat utca útburkolatfelújítása az Árpád utca és a Ják utca között. A beruházás kormányzati támogatásból valósul meg.
A BudaPart térségében kiépülő lakó- és irodanegyed bővülésével párhuzamosan a közösségi közlekedést is fejlesztik.
Mondja meg Ön, hogy mire fordítson egymilliárd forintot a Fővárosi Önkormányzat! – Indul a harmadik fővárosi közösségi költségvetés.
Kellemes hangulat, elkülönített bejáratok, tágas terek, akadálymentes közlekedés, lift és korszerű berendezések – hivatalosan is átadták a Szilágyi Erzsébet fasor 18. szám alatt felújított...
Minden évben az Óbuda Kultúrájáért Díj odaítélésével ismeri el Képviselő-testületünk azt a kimagasló teljesítményt vagy életművet, amely hozzájárul Óbuda-Békásmegyer kulturális életének fejlődéséhez.
Harmadik alkalommal került ideiglenes helyi védelem alá városrészünkben található történelmi vagy építészeti szempontból fontos épület vagy épületrész.
A BKM – Főkert kertészeti divíziójának szakemberei folyamatosan vizsgálják a főváros fáinak állapotát.
Budafok-Tétény önkormányzatának képviselő-testülete 2022. november 17-én (csütörtökön) 15:00 órakor közmeghallgatást tart a 1221 Budapest, Mária Terézia utca 60. szám alatt.
Az Egészséges Budapest Program keretében 300 millió forint támogatást kapott a kormánytól a XII. kerület, az összeg egy részéből – saját forrásokkal kiegészítve – korszerű orvosi eszközöket vásárolt...
A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány ezúttal közös beszélgetésre hívja a szülőket.
A II. Kerületi Önkormányzat képviselő-testülete közmeghallgatást tart két helyszínen és két időpontban.
A Fővárosi Közgyűlés szeptemberben új parkolási rendeletet fogadott el. Ez hatással van a mindennapjainkra.
Újbuda ismét segít: közel kétmillió forint támogatást szavazott meg a képviselő-testület kerületi alapítványi intézményeknek.
Újabb szemétszedési akció valósult meg október 15-én a Részvételi Költségvetés forrásaiból.
Október 17-től öt zsákot ingyen biztosít az önkormányzat a II. kerületi lakóknak.
Rengeteg szülőben, gyerekekkel foglalkozó felnőttben merülnek fel olyan kérdések, amelyeket talán szívesen megbeszélnének szakemberekkel.

A címlapról

A Fővárosi Önkormányzat klímaügyekkel, zöldpolitikával, épített és...
Az eddigi jelek szerint sikerült elérni, hogy Magyarország...
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) november...
A kormány döntött arról, hogy azokra az állami és önkormányzati...
Másfél éves csúszással és az eredetinél ötmilliárd forinttal...
Csütörtök reggel 9 órakor megnyitja kapuit a korcsolyázók előtt a...

Könyvajánló

Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.
Gyakorlati tanácsokat ad, hogy a házasság tartós maradjon még a mai világ kísértései mellett is.
Olyan modern magyar mesekönyv született, ami fogyasztható és a mai gyerekek számára is elfogadható köntösbe bújtatja az emberi értékeket.
A gazdag gyűjtemény egy sokéves munka keresztmetszete, figyelmet felkeltő olvasmányokat kínál.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Apu, mi az a "bio" ? - kérdezi a 7 éves Annácska a bevásárlóközpontban.
Skodás polgártársunk esetét egy neves márkaszervizzel közel negyedmillióan látták már, mire én itt közzé teszem.
Beszélgetésekben rendszeresen előjön a téma és mindig meglepődök ismerőseim naivitásán vagy rossz memóriáján.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech