Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Idén először, az ilyenkor szokásos Hegyvidéki Napok helyett Hegyvidéki Nyári Piknikre várta a kerületieket és barátaikat a szervező MOMkult és az önkormányzat.

Egy kicsit kisebb, bensőségesebb volt a program, ám a sokszínűség megmaradt: kicsik és nagyok, családok és egyedülállók egyaránt jól érezhették magukat a rendezvényen.

Erről beszélt a megnyitón Pokorni Zoltán, aki elmondta, hogy az eddigiektől eltérően ezúttal nem sztárfellépőkben, monstre koncertben gondolkodtak. Ezeket idén meghagyják más kerületeknek. Inkább kisebb, leülős programokat és a gyerekeknek rengeteg játékot hoztak a Gesztenyés kertbe, mert ezek összehozzák az embereket. Hiszen, egy jó pikniken az ismeretlenek is elkezdenek egymással beszélgetni, és pontosan ez volt a szervezők célja – hangsúlyozta a polgármester.

Hambuch Gerda ehhez annyit tett hozzá, hogy a tapasztalatok szerint a közönség nagyobb nyitottsággal fordul a szabadtéri rendezvények felé spontánabb, kötetlenebb jellege miatt.

Ezek voltak a fő irányvonalak a piknik szervezése kapcsán, nem minden előzmény nélkül: tavaly kora ősszel, a pandémiát követő első szabadtéri rendezvényt már hasonló formában, a MOMkult belső kertjében rendezték. Akkor, a látogatók nagy örömmel vették a családiasabb, csendesebb, piknikezős jellegű Gesztenye Napot – emlékeztetett a MOMkult vezetője. Elmondta, hogy nem a nagyszínpados, hangos, túl nyüzsgő atmoszférára, hanem a Gesztenyés kert pihenőpark jellegét kihasználva fűbe heveredős, beszélgetős, intimebb közelségű, több interaktivitást lehetővé tévő programokra koncentráltak. Ezért is alakítottak ki kisebb "szigeteket", azaz három kis színpadot.

Tudatosan törekedtek arra, hogy a kert területén legyen lehetőség a kisebb csoportoknak a félrevonulásra, de közelebb is tudjanak húzódni azokhoz a programokhoz, amelyek a kisszínpadok valamelyikén kapnak helyet. Úgy tűnik, van erre igény, ezért Hambuch Gerda lehetségesnek tartja, hogy az őszi Gesztenye Napot hasonló szellemiségben tartják majd meg.
Formabontó volt tehát a piknik, de ez nem jelentette azt, hogy változtak volna a jól megszokott és megszeretett motívumok, amelyek minden hegyvidéki nagyrendezvényt jellemeznek. Jelesül a gyerekközpontúság, a családok megszólítása, a minőségi, tartalmas időtöltés biztosítása, a választás szabadsága.

(www.hegyvidek.hu)

Még több hír Budáról

Az Óbudai Platán Könyvtár és Ezüsthegyi Könyvtára könyvet házhoz szolgáltatásával segít azoknak a kerületi lakosoknak, akik tartósan otthonukhoz kötöttek, nem tudnak személyesen ellátogatni a...
Célunk ezúttal is az, hogy termelőt és vásárlót egy-egy alkalommal egymáshoz közelebb hozva juthassanak szomszédaink jó minőségű termelői áruhoz, hiszen a vásárokon értékesített termékek esetében...
2022. november 22-én kezdődik a Hajlat utca útburkolatfelújítása az Árpád utca és a Ják utca között. A beruházás kormányzati támogatásból valósul meg.
A BudaPart térségében kiépülő lakó- és irodanegyed bővülésével párhuzamosan a közösségi közlekedést is fejlesztik.
Mondja meg Ön, hogy mire fordítson egymilliárd forintot a Fővárosi Önkormányzat! – Indul a harmadik fővárosi közösségi költségvetés.
Kellemes hangulat, elkülönített bejáratok, tágas terek, akadálymentes közlekedés, lift és korszerű berendezések – hivatalosan is átadták a Szilágyi Erzsébet fasor 18. szám alatt felújított...
Minden évben az Óbuda Kultúrájáért Díj odaítélésével ismeri el Képviselő-testületünk azt a kimagasló teljesítményt vagy életművet, amely hozzájárul Óbuda-Békásmegyer kulturális életének fejlődéséhez.
Harmadik alkalommal került ideiglenes helyi védelem alá városrészünkben található történelmi vagy építészeti szempontból fontos épület vagy épületrész.
A BKM – Főkert kertészeti divíziójának szakemberei folyamatosan vizsgálják a főváros fáinak állapotát.
Budafok-Tétény önkormányzatának képviselő-testülete 2022. november 17-én (csütörtökön) 15:00 órakor közmeghallgatást tart a 1221 Budapest, Mária Terézia utca 60. szám alatt.
Az Egészséges Budapest Program keretében 300 millió forint támogatást kapott a kormánytól a XII. kerület, az összeg egy részéből – saját forrásokkal kiegészítve – korszerű orvosi eszközöket vásárolt...
A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány ezúttal közös beszélgetésre hívja a szülőket.
A II. Kerületi Önkormányzat képviselő-testülete közmeghallgatást tart két helyszínen és két időpontban.
A Fővárosi Közgyűlés szeptemberben új parkolási rendeletet fogadott el. Ez hatással van a mindennapjainkra.
Újbuda ismét segít: közel kétmillió forint támogatást szavazott meg a képviselő-testület kerületi alapítványi intézményeknek.
Újabb szemétszedési akció valósult meg október 15-én a Részvételi Költségvetés forrásaiból.
Október 17-től öt zsákot ingyen biztosít az önkormányzat a II. kerületi lakóknak.
Rengeteg szülőben, gyerekekkel foglalkozó felnőttben merülnek fel olyan kérdések, amelyeket talán szívesen megbeszélnének szakemberekkel.

A címlapról

Januártól újabb nyugdíjemelés várható, februárban érkezik a 13. havi...
Az új intézmény az energiapolitika egységes irányításáért felel...
Rendeletmódosítás a fővárosi tulajdonú ingatlanban működő...
Idén is megrendezik a hagyományos Mikulás-ünnepséget vasárnap a...
A Fővárosi Önkormányzat klímaügyekkel, zöldpolitikával, épített és...
Az eddigi jelek szerint sikerült elérni, hogy Magyarország...

Könyvajánló

Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.
Gyakorlati tanácsokat ad, hogy a házasság tartós maradjon még a mai világ kísértései mellett is.
Olyan modern magyar mesekönyv született, ami fogyasztható és a mai gyerekek számára is elfogadható köntösbe bújtatja az emberi értékeket.
A gazdag gyűjtemény egy sokéves munka keresztmetszete, figyelmet felkeltő olvasmányokat kínál.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Apu, mi az a "bio" ? - kérdezi a 7 éves Annácska a bevásárlóközpontban.
Skodás polgártársunk esetét egy neves márkaszervizzel közel negyedmillióan látták már, mire én itt közzé teszem.
Beszélgetésekben rendszeresen előjön a téma és mindig meglepődök ismerőseim naivitásán vagy rossz memóriáján.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech