Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

A Csicsergő Tagóvoda (Gyöngyösi utca 65-71.) épületének teljes körű felújítása, bővítése és a játszóudvar modernizálása 2020-ban kezdődött, nemrég fejeződött be: a fejlesztésre 1,54 milliárd forintot fordított az önkormányzat.

Az intézményben a férőhelyek száma 198-ra emelkedett. Az óvoda 8 csoportos, jelenleg 7 óvodai csoportban fogadja a gyermekeket. Dr. Tóth József polgármester a Csicsergő Tagóvoda mai átadóünnepségén elmondta: „Ahhoz, hogy egy intézmény magas színvonalú szolgáltatást tudjon nyújtani, megfelelő épület, megfelelő programok és megfelelő humán feltételek szükségesek. Mindezt figyelembe veszi az önkormányzat az intézményrendszerének korszerűsítésekor.” Az elmúlt 13 évben az önkormányzat összességében több mint 10 milliárd forintot költött óvodáinak, bölcsődéinek a felújítására. A kerület legutóbb 2016-ban döntött a kiemelt óvodai beruházásokról; ennek keretében 2019-ben például a Vizafogó Tagóvoda (740 millió), majd a Hétszín Tagóvoda és Szivárvány Bölcsőde (710 millió), most pedig a Csicsergő Tagóvoda újult meg teljesen.

A Nővér utca – Gyöngyösi utca – Kedves utca – Gyermek tér – által határolt tömbben elhelyezkedő

Csicsergő óvoda 70 éves épülete szakmailag és műszakilag is elavulttá vált. Az újjáépítésnél a korábbi épületkarakter megmaradt, az új fejépület stílusát a megújult oldalszárnyakéhoz igazították. Az óvoda bővítését a rendelkezésre álló terület lehetővé tette: így az utcai fronton felhúzott, teljesen független szerkezetű épületben helyet kaphattak a korszerű működéshez szükséges terek, például tornaszoba, fejlesztőhelyiségek, mosoda, központi mosogató és még egy új mászófalas tornaterem is. A bejárat – a szélfogóval együtt – a jelenlegi bejárat vonalában maradt.

Az új emeleti részen vannak a nevelői öltözők, irodák, egy üvegfalas nevelőtestületi tárgyaló, szülői fogadó, dolgozói tea-konyha, árnyékoló vitorlákkal felszerelt terasz. A gépészeti helyiségek is az emeletre kerültek, így a kicsiknek a földszinten nagyobb tér jut. Az épület földszintjét teljeskörűen akadálymentesítették.

Az összes nyílászáró elé a külső hőszigetelésbe épített motoros árnyékolóroló, a teraszok fölé motoros napvitorlák kerültek – biztosítva az aktuálisan szükséges árnyékolást a gyermekek pihenési és játékidőszakaiban.

Az óvoda bútorai, játékai, pedagógiai eszközrendszere is megújult korszerű szakmai szempontok alapján. A csoportszobákban létrehozott kis „bungalókba”, kuckókba a kicsik „bekuckózhatnak”, itt pihenhetnek, mesekönyvet nézegethetnek, babázhatnak. A kézműves szobában kreatív tevékenységek folyhatnak, s itt kapott helyet

az óvoda tehetségműhelye, amely már második éve működik. A tagóvoda és az óvodai csoportok nevéhez illeszkedő madár-, fészek- és famotívumok megjelennek a bútorokon, a falakon. Az épületben létrehozott sószobának a légúti megbetegedések megelőzésében, az immunrendszer erősítésében is fontos szerepe van.

2013 óta Madárbarát címmel rendelkezik az intézmény, és 2021-ben már harmadszorra nyerték el a Zöld Óvoda címet. Környezettudatos pedagógia nevelési célokat is szolgál a földszinten kialakított „zöldfal”, élő növényfal, amely az esztétikussága mellett a növények párologtatása során a levegő minőségét folyamatosan javítja.

Az épület korszerűsítése, bővítése mellett a játszóudvar is megújult.

Az esésvédő felületeket korszerű gumiburkolatra cserélték, az elhasználódott műfüves felületeket, csakúgy, mint a játékeszközöket, felújították. Két új, mozgásfejlesztő eszközt is telepítettek az udvarra.

Dr. Tóth József polgármester beszédében arra is kitért, hogy az önkormányzat körülbelül 3500 gyermek ellátásáról gondoskodik a kerületben: „Köszönöm a szülőknek, hogy bennünket választottak, hiszen ma verseny van az egyházi, a civil, a magán és az önkormányzati intézmények között a gyerekekért. Rangot jelent számunkra, hogy a kerületi szülők 98 százalékban a kerületi óvodákat, bölcsődéket választják, ahol a minőségi szolgáltatásainkkal minden óvodai és bölcsődei igényt ki tudunk elégíteni.”

Az önkormányzat folytatja a kiemelt óvodai beruházásokat a Gyöngyösi sétány 5. szám alatti Gyöngyszem Tagóvoda felújításával, amelynek jelenleg az előkészítése zajlik. A tervek szerint itt lenne az ország első SMART óvodája. Folyamatban van a Hegedűs Gyula utcai óvoda korszerűsítésének tervezése. Az Angyalföldi úti bölcsőde pedig már a műszaki átadásra vár.

(budapest13.hu)

Még több hír Észak-Pestről

Befejeződött az önkormányzat április 5-én indult tavaszi faültetési akciója, melynek során 132 helyszínen 175 egyeddel bővült a kerület faállománya.
Az alábbi cikk az álláslehetőségről a XV. kerület híroldalán jelent meg.
Hamarosan virágzó levendulamezővé válik a Szilas-patak partja, a KRESZ-pályával szemben.
A Nem Adom Fel Együttes koncertjével kezdődött az Esélyegyenlőségi nap, s a színpadon és előtte is egymást váltották a fogyatékkal élők produkciói. A fellépők pedig nem egyszer csaltak könnyeket a...
„Egy 21. századi intézményt adunk át a kerületi kicsiknek és a szülőknek”, mondta dr. Tóth József polgármester beszédében az Angyalföldi úti Napraforgó Bölcsőde átadóünnepségén.
Budapest Főváros XV. kerület közterületein keresztülhaladó elektromosvezetékek védőövezetében gallyazási munkálatokat végeznek.
A pályázatok benyújtásának határideje: 2022. június 3. nap 12: 00 óra.
2019-ben berobbant járvány óta először rendezték meg a Bölcsődék Napját, ám a pandémia előtti hagyományokkal ellentétben idén április 22-én nem a megszokott helyszínen, a Columbus utcai Zeneházban...
A XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatal 2022-ben április 21. és október 16. között üzemelteti a kerületi lakosság esti, éjszakai nyugalmának biztosítása érdekében végzett hatósági munkát segítő...
Az Önkormányzat közterület-felügyelői a nap 24 órájában folyamatosan felügyelik a térfigyelő kamerák által ellenőrzött helyszíneket.
Május 14-től a jelenleg lezárt belvárosi metrószakaszon átadják a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat, így az M3-as metró ismét közlekedhet Kőbánya-Kispest és a Kálvin...
A pályafutását négy éve befejező olimpiai bajnokot Knoch Viktort, Zugló díszpolgárát a montreali világbajnokságon a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) sportolói bizottságába választották be.
Egy hét múlva, a húsvéti hosszú hétvége után, április 21-én tartja következő ülését a képviselő-testület.
Az alábbi pályázati lehetőség a XV. kerület honlapján jelent meg.
A tavasz beköszöntével a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. megkezdte a városrész vizes architektúráinak ellenőrzését, megnyitását.
“Közösségi​ ​média-használat és testkép” címmel tartott előadást Koronczai Beatrix, klinikai gyermek-szakpszichológus, az ELTE PPK egyetemi adjunktusa a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. által...
A közúti közlekedésben fontos, hogy a résztvevők körültekintő, megfontolt módon, egymást partnerként tekintve közlekedjenek.
Burkolatjavítás kezdődik az Árpád úti felüljárón.

A címlapról

Budapest Főváros Önkormányzata számára kiemelten fontos a...
2022-ben immár tizennégy éve annak, hogy a Müpa először mutatta be...
A mindenkori kormány leginkább a közúti infrastruktúra...
Az M3 metrófelújítás utolsó szakaszához kapcsolódóan a felszíni...
Távozott hivatalából Áder János.
Május 9-től drasztikusan megemelkedtek a fővárosban a taxis tarfiák:...

Könyvajánló

"Mindenkinek van takargatnivalója. Neked mi? Én nyíltan vállaltam a titkomat, és ha ez az ára annak, hogy akár egyetlen ember életét megmenthetem, akkor megérte."
Domonkos Endre a korábbi Közép- és Kelet-Európával kapcsolatos kutatásai alapján írta meg Magyarország gazdaságtörténetét a kiegyezéstől a rendszerváltás utáni időszakig.
Warren C. Sanderson és Sergei Scherbov: Előretekintő élettartam című könyve a népesség idősödését egy új dimenzió beemelésével, az előretekintő, úgynevezett távlati életkor mentén is elemzi.
A dominó a Példabeszédek könyvének 58 bölcs mondását segíti elsajátítani játékos formában.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?
Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech