Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

A Hegyvidéken különösen nagy gondot jelent az óvodai, bölcsődei vagy a szociális területen a megüresedő álláshelyek betöltése, jelentősrészt amiatt, mert a közalkalmazottak számára gyakorlatilag megfizethetetlenek a környékbeli albérletárak.

Ezért az önkormányzat az állam támogatásával teljes egészében felújította az Alkotás utca 21. szám alatti épületét, ahol közszolgálati apartmanházat hozott létre.

„Ez egy nagyon szép bérház, de nem így nézett ki másfél évvel ezelőtt: miután sikerült a korábbi bérlőknek új helyet találni, a lomtalanító munkások másfél emeletnyi magasságban, összesen hatszáz köbméter sittet, lomot, szemetet hordtak ki a megüresedett lakásokból” – illusztrálta a felújítás előtti állapotokat Pokorni Zoltán polgármester. Mint mondta, a fejlesztés során, mintegy kétmilliárd forintból 58 lakás alakítottak ki a közalkalmazottaknak, köztisztviselőknek – többek között óvónőknek, bölcsődei dolgozóknak, gondozónőknek, rendőröknek, hivatali alkalmazottaknak.

„A fővárosban 147 ezer forint az átlag, itt, a XII. kerületben ennél is magasabb az átlagos albérleti díj. Ezt szinte lehetetlen kifizetni a kezdő közalkalmazotti fizetésből” – indokolta a polgármester, miért döntöttek úgy, hogy létrehozzák az egész országban párját ritkító Fecskeházat az Alkotás utcában. Kitért rá, hogy a bérleti díjat az egyszobás lakások esetében a kereset 10 százalékában, a két vagy többszobás ingatlanoknál pedig a jövedelem 15 százalékában határozták meg.

A polgármester arról is beszélt, hogy a 40 év alatti bérlőknek legalább a bérleti díjjal megegyező összeget lakástakarék céljából félre kell tenniük, így a bérleti idő – legfeljebb öt év – lejártával esélyük nyílhat arra, hogy saját ingatlant vásárolhassanak. E kötelezettség alól a krízishelyzetben lévő, 40 év feletti lakók, valamint a rendőrégi dolgozók mentesülnek.

Az Alkotás utcai épületet kívül-belül teljesen felújíttatta az önkormányzat. A lakások vadonatúj nyílászárókat és burkolatokat kaptak, felszereltségükhöz a beépített, gépesített konyha is hozzátartozik. Mivel a kis alapterületű otthonokban a mosógép túl sok helyet foglalna, ezért három szinten közös mosókonyhát alakítottak ki a lakóknak.

„Korábban Csepelen volt albérletem, aminek a bérleti díja és a rezsije is elég magas volt; mindemellett másfél órát kellett utaznom, hogy bejussak a munkahelyemre” – ismertette korábbi lakókörülményeit a Fecskeház egyik új lakója, az egri születésű Szidey Vivien, a polgármesteri hivatal munkatársa, aki a debreceni egyetemi évei után, két évvel ezelőtt költözött Budapestre. Hozzá hasonlóan Észak-Magyarországról, Szécsényből jött Gajzinger Judit is, a Svábhegyi Bölcsőde dolgozója. Ő hat éve jött a fővárosba – az elmúlt években Kőbányáról járt dolgozni a Hegyvidékre.

Judit arról mesélt, hogy eddig a testvérével együtt bérelt egy lakást, de most egyedül költözött az Alkotás utcai házba. „Kicsit féltem attól, milyen lesz egyedül lakni, de itt biztonságban érzem magam” – mondta. Megemlítette azt is, hogy rendkívül nyitott a lakóközösség, bármikor számíthatnak egymás segítségére; a költözés napjaiban például az egyik szomszédja segített felfúrni a karnist, de ruhaszárítót is kapott kölcsön, amikor épp szükség volt rá. „Kicsit olyan, mint a Barátok közt” – jegyezte meg humorral, de találóan Vivien, mennyire családias hangulata van a most alakult Fecskeháznak.

Forrás: hegyvidek.hu

 

Még több hír Észak-Pestről

Chatbotos csalás terjed az interneten, aminek célja, hogy megszerezze a gyanútlan felhasználók Facebook-jelszavát.
Döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés többsége.
Július 4-étől a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. székhelyén a Béke utca 65. címen újra személyesen várják ügyfeleiket.
Több száz zuglói kisdiáknak tette idén is lehetővé a XIV. kerületi önkormányzat a nyári táborozást. A Kövér Lajos utcai Varga Zoltán Sportpályán időző gyerekeket keddenként különleges élmény várja.
Dr. Tóth József polgármester ünnepélyesen átadta a PannKa Partot (Újpesti rakpart 6.), amelynek kialakítására 224,6 millió forintot fordított az önkormányzat.
Az Újpesti Önkormányzat az alábbi felhívást tette közzé oldalán:
Ezen cikk a Zuglói Önkormányzat oldalán jelent meg:
A képviselő-testület elfogadta az önkormányzat állatvédelmi programját.
Közlemény a 2022. évi nyári napközis táborról
Az eddigi 62 újpesti térfigyelő kamera helyett már 92 kamera szolgálja a lakosság biztonságát Újpesten.
Május 29-én gyermeknapot rendezett a zuglói önkormányzat az Örs vezér téren, s bár a meteorológusok előzetesen nem sok jóval kecsegtettek, a tervezett programok még az eső előtt rendben lementek, és...
Facebook oldalán a XIII. kerület Önkormányzata így fogalmaz:
Izgalmas programokkal készül május 29-ére a Csomópont Tehetségkutató és Tehetséggondozó Egyesület.
Digitális okosparkolási rendszert vezettek be több budapesti – köztük egy IV. kerületi – P+R parkolóban.
Digitális okosparkolási rendszert vezettek be több budapesti P+R parkolóban, ezentúl nem lesz szükség parkolócédulára, sem a fizetőautomaták használatára, a be- és kihajtás automatikus...
Befejeződött az önkormányzat április 5-én indult tavaszi faültetési akciója, melynek során 132 helyszínen 175 egyeddel bővült a kerület faállománya.

A címlapról

A négy hónapja tartó ukrajnai háborúban a gyors tűzszünet Európa...
Háromnapos NATO csúcs kezdődött Madridban, az ülésen Magyarországot...
A rendőrség közzétett egy figyelemfelkeltő videót arról, hogy...
Köztudott, hogy kötelező biztosítás és érvényes műszaki vizsga...
A család, az oktatás és a kultúra is erőforrás az ország számára –...
Egy európai kutatás szerint Magyarországon és Olaszországban a...

Könyvajánló

Nyáron kevés jobb érzés van attól, mint elnyúlni valahol a vízparton, a napernyő alatt, elővenni egy jó könyvet és csak falni a betűket. Sokaknak ez az igazi feltöltődés, a nagybetűs PIHENÉS.
Együttműködés a mai tizen- és huszonévesekkel.
A 2019 végén kezdődött világméretű koronavírus-járvánnyal, a karanténnal, az életünk megállításával-lelassításával olyan teljesen újszerű helyzetben találtuk magunkat, hogy nem voltak fogalmaink az új, nyelven kívüli jelenségek elnevezésére.
A különleges írói stílussal rendelkező, kissé titokzatos Bucsi Mariann írónőt egy rendhagyó interjú keretén belül kérdezte több ismert és elismert ember, így közelebbről is megismerhetjük hazánk egyik feltörekvő szerzőjének életét.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?
Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech