Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

A háziorvosi rendelő 2000-től működik a Göncöl – Kárász – Bárka – Babér utca által határolt tömbben.

A két évtized alatt kisebb-nagyobb javítások, korszerűsítések történtek. Az épület és eszközök amortizációja, valamint a megnövekedett lakosságszám indokolttá tette a teljes körű rekonstrukciót, valamint a funkcióbővítést. A beruházás során a rendelőintézet egy új szárnnyal bővül. A korszerűsítéshez az önkormányzat saját forrásai mellé az Egészséges Budapestért Program is támogatást biztosít.

A Göncöl utcai épületszárny földszintjén jelenleg 6 háziorvosi rendelő van. A várók, a kiszolgáló helyiségek mérete nem megfelelő, az akadálymentes mosdó nem felel meg az előírásoknak. Az emeleten magán járóbeteg-rendelők találhatók, kialakításuk nem, vagy csak részben felel meg az előírásoknak.

A játszótér felőli épületszárny földszintjén raktárak, gépészeti, elektromos helyiségek, az emeleten a magánorvosi rendelők irodái és szociális helyiségei találhatók. Jelenleg a két ellátófunkció két külön bejárattal rendelkezik.

A tervek szerint a Marina part háziorvosi ellátását biztosítaná a rendelő, amelyben felnőtt és gyermek háziorvosi rendelők, továbbá védőnői szolgálat kapna helyet.

A gyermekeket kiszolgáló rendelőket és a védőnői szolgálatot funkcionális okból az épület földszintjén helyezzük el. A meglévő alapterület erre jelenleg nem ad lehetőséget, ezért azt egy új földszintes épületrésszel bővítik. Itt 3 gyermekorvosi rendelő és a védőnői szolgálat lesz – elkülönítővel, babakocsi tárolóval és játszósarok kialakítására is alkalmas méretű várókkal. Az elkülönített egészséges rész és a betegrendelés között a dolgozók átjárhatnak. A felnőtt háziorvosok szintenként 6-6 rendelőben működhetnek az új és a felújított épületben. Utóbbiban nagyobb méretű várótermeket hoznak létre, és a jelenleg kis méretű emeleti rendelőknek is megfelelő alapterületük lesz.

A felújításnál, az új épületrész kialakításánál maximálisan figyelembe veszik az előírásokat a nulla energiaigényű épületre. A régi épületnél ezt a lapostető rétegrendjének teljes cseréjével, valamint a külső falak hőszigetelésével érik el, ügyelve a korábbi felújítások (Göncöl utcai oldal hőszigetelése) értékeinek megőrzésére. Az épület fűtésének ellátását hőszivattyúval oldják meg, amellyel a megújuló energiaforrás alkalmazását is biztosítják, ugyanakkor az esetleges legionella fertőzés megelőzése érdekében a melegvíz-ellátást gázkazán fogja biztosítani.

Felújítják a régi épületrész teljes gépészeti és elektromos hálózatát, s energiatakarékos LED lámpatesteket építenek be. Az átalakítással az épület akadálymentes lesz.

A beruházás során odafigyelnek az épület környezetének rendezésére is növénytelepítéssel, a kert, valamint a kerítés felújításával.

(budapest13.hu)

Még több hír Észak-Pestről

Az újpesti képviselő-testület a 2022. augusztus 25-ei rendkívüli ülésén határozott a kerületi szociális rendelet módosításáról, amellyel lehetőséget biztosított az energiafogyasztáshoz nyújtott...
Alsós tanulók és államtitkár próbálhatta ki először, de mostantól mindenkié.
Újabb fontos és hosszú ideig elhanyagolt útszakasz újult meg Zuglóban.
A korábbi sikeres átfogó köztisztasági akció eredményességére tekintettel, idén immár harmadik alkalommal is megszervezi az önkormányzat a Faltól falig elnevezésű takarítási akcióját, közösen a...
Tekintettel a várható napsütéses időjárásra közkívánatra még most hétvégén, azaz november 12-én szombaton és november 13-án vasárnap 10-től 16 óráig szeretettel várják a látogatókat a Tarzan Parkban.
Felhívás társadalmi vitára.
A Bosnyák téri piac főbejáratánál tartott köztéri fogadóórát a kerület vezetése, amelyen az arra járók Zuglóval kapcsolatos kérdéseket tehettek fel a polgármesternek és az alpolgármestereknek,...
Önkormányzatunk 2022. évben is megszervezi hagyományos utalványosztását.
Augusztus végén, az Újpesti Városnapokon mutatkozott be a Felhőn Szállók nevű kezdeményezés, amely a fiatalok lelki egészsége érdekében dolgozik.
Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata egy megemlékezéssel hajtott fejet az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt. A Kopjafánál tartott eseményt...
Több tucat évelő, fa, cserje, virágok – három év alatt ennyi növénnyel gyarapodott a Fogarasi úti nyudíjasház udvara, ám a fejlődés, a kert szépítése nem fejeződött be, októberben egyebek mellett...
Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat pályázatot hirdet hátrányos helyzetűek okos eszközök beszerzésének támogatására
Továbbra is várja látogatóit az ország egyik legnagyobb szabadtéri játszótere.
100 ezer forint értékű utalványt lehet nyerni az online kitöltéssel.
Állandó vendégek lettek Újpesten a rókák. A ravaszdi vörös állatok nem bántanak, és biztosan nem veszettek, mégis szigorúan tilos megérinteni őket.
Pestújhelyen is zajlanak a felújítások.
A Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kulturális és Rekreációs Igazgatósága család- és egészségnapot rendezett szeptember 24-én a Stefánia úti Honvéd Kulturális Központban.
"A lakossági energiaszegénység enyhítését és az energiatakarékossági szemléletformálást segítő szolgáltatásunkkal kívánunk hozzájárulni ahhoz, hogy ösztönözzük a lakosság energiatudatosabb...

A címlapról

Januártól újabb nyugdíjemelés várható, februárban érkezik a 13. havi...
Az új intézmény az energiapolitika egységes irányításáért felel...
Rendeletmódosítás a fővárosi tulajdonú ingatlanban működő...
Idén is megrendezik a hagyományos Mikulás-ünnepséget vasárnap a...
A Fővárosi Önkormányzat klímaügyekkel, zöldpolitikával, épített és...
Az eddigi jelek szerint sikerült elérni, hogy Magyarország...

Könyvajánló

Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.
Gyakorlati tanácsokat ad, hogy a házasság tartós maradjon még a mai világ kísértései mellett is.
Olyan modern magyar mesekönyv született, ami fogyasztható és a mai gyerekek számára is elfogadható köntösbe bújtatja az emberi értékeket.
A gazdag gyűjtemény egy sokéves munka keresztmetszete, figyelmet felkeltő olvasmányokat kínál.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Apu, mi az a "bio" ? - kérdezi a 7 éves Annácska a bevásárlóközpontban.
Skodás polgártársunk esetét egy neves márkaszervizzel közel negyedmillióan látták már, mire én itt közzé teszem.
Beszélgetésekben rendszeresen előjön a téma és mindig meglepődök ismerőseim naivitásán vagy rossz memóriáján.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech