Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

„Egy 21. századi intézményt adunk át a kerületi kicsiknek és a szülőknek”, mondta dr. Tóth József polgármester beszédében az Angyalföldi úti Napraforgó Bölcsőde átadóünnepségén.

A 120 férőhelyes bölcsőde 40 éve épült. Mostani felújítására az önkormányzat 638,5 millió forintot fordított, a rekonstrukció 15 hónapig zajlott. A kerület ötéves bölcsődefelújítási programja folytatódik a Hegedűs Gyula utcai Aprófalva Bölcsődével, ezt pedig a Hajdú utcai Csipet-Csapat Bölcsőde felújítása követi.

Az Angyalföldi úti panelos szerkezetű, földszintes, alápincézetlen bölcsőde 1240 négyzetméteren kezdetben 80 férőhellyel, 8 foglalkoztatóegységgel indult 40 évvel ezelőtt. Az önkormányzat 2015-ben elvégezte az épület homlokzatának a hőszigetelését, a csapadékcsatorna elvezetővezetékeinek és a fűtési rendszernek a cseréjét. A mostani átfogó felújításkor elsődleges szempont volt a korábbi felújítások megóvása.

A bölcsődét a bontási munkák után a tartószerkezettől kellett újjáépíteni. Az átalakítás elsősorban a belső tereket érintette, emellett új bejáratok is létesültek, hogy a csoportszobákat könnyebben lehessen megközelíteni. Az északi, Déryné közre néző homlokzaton, valamint az átellenes déli épületvégen egyaránt megnyílt az épület.

A csoportszoba–átadó–gyermekfürdő hármas a belső folyosó térbővülésével jött létre. A kisgyermekek napirendjének elengedhetetlen része a tornaszoba és sószoba használata, amelyek szintén a belső folyosóról nyílnak. A kiszolgáló helyiségek egy „blokkban”, az épület északnyugati szárnyában kaptak helyet.

A gázszolgáltatást megszüntettük a bölcsődében. Az elektromos és egyéb épületgépészeti rendszerek teljes cseréjével korszerű, energiatakarékos berendezések kerültek ide.

Miként Tóth József polgármester mondta az átadóünnepségen: „A bölcsődében ismerkednek meg a gyermekek a közösségekkel, a közösségi viszonyokkal, ezért fontos, hogy harmonikus, kiszámítható, biztonságos, szeretetteljes körülményeket biztosítsunk a gyermekek és a szülők számára.”

Olyan egyedi műszaki és nevelési megoldásokat alakítottunk ki, melyek javítják a gyermekek közérzetét, fejlődését és biztonságérzetét. A bölcsőde fogadólégköre meghatározó jelentőségű: játékos, otthonos, hívogató, marasztaló üzenete van a gyermekek számára. A folyosó, mint egy természetes rét lett kialakítva. Innen a gyerekek a csoportszobákba kis házikónak megformált bejárati részen keresztül jutnak be. A csoportszobák álmennyezete játékos elemekkel egy erdőt imitál. A bejárati rész, valamint a beépített bútorok kis kuckókká alakulnak, amelyeknek meghatározó a szerepük a gyermekek biztonságérzetének és személyiségének fejlődésében. A nagymozgásos játékok, a levegőzés színtere a színes, változatos játékokkal teli játszókert, ahol felmászhatnak, lecsúszhatnak, szaladgálhatnak, ugrálhatnak, motorozhatnak, labdázhatnak, homokozhatnak a gyermekek.

A bölcsődében integrált nevelés-gondozás keretében sajátos nevelési igényű gyermeket is fogadhatunk. Fejlesztésüket a Pedagógiai Szakszolgálat szakemberei − logopédus, gyógypedagógus − segítik.

A kerület bölcsődéiben összesen 980 férőhely van. Minden bölcsődénkben van sószoba, és minden bölcsődénk minőség- és környezetirányítási tanúsítvánnyal is rendelkezik.

A bölcsődei felvétel folyamatos, a korcsoportok szerinti csoportbeosztás főleg szeptemberben valósulhat meg. A napi négyszeri étkezést külső beszállító biztosítja a gyermekek részére minden diétát kielégítő ellátással.

(www.budapest13.hu)

Még több hír Észak-Pestről

Befejeződött az önkormányzat április 5-én indult tavaszi faültetési akciója, melynek során 132 helyszínen 175 egyeddel bővült a kerület faállománya.
Az alábbi cikk az álláslehetőségről a XV. kerület híroldalán jelent meg.
Hamarosan virágzó levendulamezővé válik a Szilas-patak partja, a KRESZ-pályával szemben.
A Nem Adom Fel Együttes koncertjével kezdődött az Esélyegyenlőségi nap, s a színpadon és előtte is egymást váltották a fogyatékkal élők produkciói. A fellépők pedig nem egyszer csaltak könnyeket a...
„Egy 21. századi intézményt adunk át a kerületi kicsiknek és a szülőknek”, mondta dr. Tóth József polgármester beszédében az Angyalföldi úti Napraforgó Bölcsőde átadóünnepségén.
Budapest Főváros XV. kerület közterületein keresztülhaladó elektromosvezetékek védőövezetében gallyazási munkálatokat végeznek.
A pályázatok benyújtásának határideje: 2022. június 3. nap 12: 00 óra.
2019-ben berobbant járvány óta először rendezték meg a Bölcsődék Napját, ám a pandémia előtti hagyományokkal ellentétben idén április 22-én nem a megszokott helyszínen, a Columbus utcai Zeneházban...
A XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatal 2022-ben április 21. és október 16. között üzemelteti a kerületi lakosság esti, éjszakai nyugalmának biztosítása érdekében végzett hatósági munkát segítő...
Az Önkormányzat közterület-felügyelői a nap 24 órájában folyamatosan felügyelik a térfigyelő kamerák által ellenőrzött helyszíneket.
Május 14-től a jelenleg lezárt belvárosi metrószakaszon átadják a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat, így az M3-as metró ismét közlekedhet Kőbánya-Kispest és a Kálvin...
A pályafutását négy éve befejező olimpiai bajnokot Knoch Viktort, Zugló díszpolgárát a montreali világbajnokságon a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) sportolói bizottságába választották be.
Egy hét múlva, a húsvéti hosszú hétvége után, április 21-én tartja következő ülését a képviselő-testület.
Az alábbi pályázati lehetőség a XV. kerület honlapján jelent meg.
A tavasz beköszöntével a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. megkezdte a városrész vizes architektúráinak ellenőrzését, megnyitását.
“Közösségi​ ​média-használat és testkép” címmel tartott előadást Koronczai Beatrix, klinikai gyermek-szakpszichológus, az ELTE PPK egyetemi adjunktusa a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. által...
A közúti közlekedésben fontos, hogy a résztvevők körültekintő, megfontolt módon, egymást partnerként tekintve közlekedjenek.
Burkolatjavítás kezdődik az Árpád úti felüljárón.

A címlapról

Budapest Főváros Önkormányzata számára kiemelten fontos a...
2022-ben immár tizennégy éve annak, hogy a Müpa először mutatta be...
A mindenkori kormány leginkább a közúti infrastruktúra...
Az M3 metrófelújítás utolsó szakaszához kapcsolódóan a felszíni...
Távozott hivatalából Áder János.
Május 9-től drasztikusan megemelkedtek a fővárosban a taxis tarfiák:...

Könyvajánló

"Mindenkinek van takargatnivalója. Neked mi? Én nyíltan vállaltam a titkomat, és ha ez az ára annak, hogy akár egyetlen ember életét megmenthetem, akkor megérte."
Domonkos Endre a korábbi Közép- és Kelet-Európával kapcsolatos kutatásai alapján írta meg Magyarország gazdaságtörténetét a kiegyezéstől a rendszerváltás utáni időszakig.
Warren C. Sanderson és Sergei Scherbov: Előretekintő élettartam című könyve a népesség idősödését egy új dimenzió beemelésével, az előretekintő, úgynevezett távlati életkor mentén is elemzi.
A dominó a Példabeszédek könyvének 58 bölcs mondását segíti elsajátítani játékos formában.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?
Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech