Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

A Nem Adom Fel Együttes koncertjével kezdődött az Esélyegyenlőségi nap,  s a színpadon és előtte is egymást váltották a fogyatékkal élők produkciói. A fellépők pedig nem egyszer csaltak könnyeket a nézők szemébe. 

Az Örs vezér terén megtartott programon a mozgásjavító-, a hallássérültek-, a vakok iskolája is várta az érdeklődőket azzal a céllal, hogy közelebb hozza az ép és a sérült embereket. Így a Braille írással, a jelnyelvvel, a paralimpiával is megismertették a részvevőket, sőt a kerekesszékes közlekedés is kipróbálhatták a bátrabbak.

Sokan gondolták úgy, hogy nagyon hasznos a rendezvény. Feldbesser Júlia erre vonatkozó kérdésünkre például úgy válaszolt: szerinte nagyon fontos, hogy egyre szélesebb körbe eljusson az üzenet, aminek lényege, hogy mindenki egyenlő eséllyel indulhasson az életben. – Két csodálatos verset is hallhattunk, ami mélyen megérintett, nagyon megható volt. Azt gondolom, nagyon egyszerű is lehetne az esélyegyenlőség biztosítása, csupán egyenrangú félként kell kezelni mindenkit – vélekedett Júlia.

A nap egyik házigazdája Agárdi Szilvia énekesnő volt, ő a nyílt kommunikáció fontosságát hangsúlyozta.

– Beszélni kell, el kell mondani, hogy vannak különböző fogyatékkal élő csoportok, s a segítségnyújtás témája legyen mindig a középpontban. Ez a program kiváló lehetőség erre, mert sok ember nem mer kérdezni. Ellenben igaz az is, hogy jelentősen javult a helyzet, hiszen már az iskolákban is egyre többet foglalkoznak az érzékenyítéssel, a gyerekek pedig mernek kérdezni. Néha butának tűnő kérdéseik vannak, de azokkal sincs semmi baj – magyarázta a vak énekesnő, aki küldetéstudatát úgy fogalmazta meg, nyitni kell az emberekre. A cél pedig a hidak építése, a falak lebontása.

 

A programon adták át a Zuglói Esélyegyenlőségi Díjakat, a jutalmazottak az idén a Zsótér Pál Alapítvány (a mozgásjavító iskola alapítványa) és a ritka betegségben szenvedőket segítő Arany-Kovács Rozália  voltak. Utóbbinál 39 év után diagnosztizálták a mitokondriális betegséget. Rozália, bár maga is beteg, azon fáradozik, hogy segítsen azoknak, akiknek orvosai nem tudták diagnosztizálni a betegségüket. Elmondja nekik, hogyan juthatnak el  pár hónap alatt a háziorvostól a genetikai klinikáig.

A Zsótér Pál Alapítvány egyik fő tevékenysége, hogy önállő életre tanítsa a diákokat. Szily Krisztina, a szervezet elnöke rámutatott, hétvégenként tanulólakásban segítik önállósodni a gyerekeket, azért dolgoznak, hogy mindenki a saját lehetőségeihez mérten önálló legyen.

A díjakat Horváth Csaba polgármester és Kisné Szivcsovics Nikolett önkormányzati képviselő, esélyegyenlőségi tanácsnok adta át.  – Amikor esélyegyenlőségről beszélünk, nem azt jelenti, hogy nem vesszük figyelembe a különbségeket, hanem azt, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy a különbözőségek ne jelentsenek napi akadályt. Ide tartoznak a szociális akadályok is – hangoztatta a  polgármester Úgy véli, az a legfontosabb, hogy a közösség minden tagja érezze a biztonságot, a szeretet, ezért kötelességük mindent megtenni azért, hogy az önkormányzat támogatásai célt érjenek.

 

Az esélyegyenlőségi tanácsnok, Kisné Szivcsovics Nikolett szerint ez a nap lehetőséget ad arra, hogy rávilágítsunk a támogatásra szoruló és egyenlőtlen bánásmódban részesülő csoportokra. Hangsúlyozta: az állami, az egyházi, az intézményi, a civil szervezetek segítségnyújtása mellett fontos, hogy a társadalom is befogadja a sérülékeny csoportokat. – Nem elegendő a fizikai, esetleg az infokommunikációs segítség, a fejekben, a szívekben és a lelkekben is meg kell valósítani az akadálymentesítést. A sokszínűség érték – magyarázta Kisné Szivcsovics Nikolett s azt is hozzátette, Zugló mindent megtesz a támogatott életvitel kialakításáért és lakhatási problémák enyhítéséért.

(www.zuglo.hu)

Még több hír Észak-Pestről

Befejeződött az önkormányzat április 5-én indult tavaszi faültetési akciója, melynek során 132 helyszínen 175 egyeddel bővült a kerület faállománya.
Az alábbi cikk az álláslehetőségről a XV. kerület híroldalán jelent meg.
Hamarosan virágzó levendulamezővé válik a Szilas-patak partja, a KRESZ-pályával szemben.
A Nem Adom Fel Együttes koncertjével kezdődött az Esélyegyenlőségi nap, s a színpadon és előtte is egymást váltották a fogyatékkal élők produkciói. A fellépők pedig nem egyszer csaltak könnyeket a...
„Egy 21. századi intézményt adunk át a kerületi kicsiknek és a szülőknek”, mondta dr. Tóth József polgármester beszédében az Angyalföldi úti Napraforgó Bölcsőde átadóünnepségén.
Budapest Főváros XV. kerület közterületein keresztülhaladó elektromosvezetékek védőövezetében gallyazási munkálatokat végeznek.
A pályázatok benyújtásának határideje: 2022. június 3. nap 12: 00 óra.
2019-ben berobbant járvány óta először rendezték meg a Bölcsődék Napját, ám a pandémia előtti hagyományokkal ellentétben idén április 22-én nem a megszokott helyszínen, a Columbus utcai Zeneházban...
A XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatal 2022-ben április 21. és október 16. között üzemelteti a kerületi lakosság esti, éjszakai nyugalmának biztosítása érdekében végzett hatósági munkát segítő...
Az Önkormányzat közterület-felügyelői a nap 24 órájában folyamatosan felügyelik a térfigyelő kamerák által ellenőrzött helyszíneket.
Május 14-től a jelenleg lezárt belvárosi metrószakaszon átadják a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat, így az M3-as metró ismét közlekedhet Kőbánya-Kispest és a Kálvin...
A pályafutását négy éve befejező olimpiai bajnokot Knoch Viktort, Zugló díszpolgárát a montreali világbajnokságon a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) sportolói bizottságába választották be.
Egy hét múlva, a húsvéti hosszú hétvége után, április 21-én tartja következő ülését a képviselő-testület.
Az alábbi pályázati lehetőség a XV. kerület honlapján jelent meg.
A tavasz beköszöntével a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. megkezdte a városrész vizes architektúráinak ellenőrzését, megnyitását.
“Közösségi​ ​média-használat és testkép” címmel tartott előadást Koronczai Beatrix, klinikai gyermek-szakpszichológus, az ELTE PPK egyetemi adjunktusa a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. által...
A közúti közlekedésben fontos, hogy a résztvevők körültekintő, megfontolt módon, egymást partnerként tekintve közlekedjenek.
Burkolatjavítás kezdődik az Árpád úti felüljárón.

A címlapról

Budapest Főváros Önkormányzata számára kiemelten fontos a...
2022-ben immár tizennégy éve annak, hogy a Müpa először mutatta be...
A mindenkori kormány leginkább a közúti infrastruktúra...
Az M3 metrófelújítás utolsó szakaszához kapcsolódóan a felszíni...
Távozott hivatalából Áder János.
Május 9-től drasztikusan megemelkedtek a fővárosban a taxis tarfiák:...

Könyvajánló

"Mindenkinek van takargatnivalója. Neked mi? Én nyíltan vállaltam a titkomat, és ha ez az ára annak, hogy akár egyetlen ember életét megmenthetem, akkor megérte."
Domonkos Endre a korábbi Közép- és Kelet-Európával kapcsolatos kutatásai alapján írta meg Magyarország gazdaságtörténetét a kiegyezéstől a rendszerváltás utáni időszakig.
Warren C. Sanderson és Sergei Scherbov: Előretekintő élettartam című könyve a népesség idősödését egy új dimenzió beemelésével, az előretekintő, úgynevezett távlati életkor mentén is elemzi.
A dominó a Példabeszédek könyvének 58 bölcs mondását segíti elsajátítani játékos formában.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?
Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech