Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

A Nem Adom Fel Együttes koncertjével kezdődött az Esélyegyenlőségi nap,  s a színpadon és előtte is egymást váltották a fogyatékkal élők produkciói. A fellépők pedig nem egyszer csaltak könnyeket a nézők szemébe. 

Az Örs vezér terén megtartott programon a mozgásjavító-, a hallássérültek-, a vakok iskolája is várta az érdeklődőket azzal a céllal, hogy közelebb hozza az ép és a sérült embereket. Így a Braille írással, a jelnyelvvel, a paralimpiával is megismertették a részvevőket, sőt a kerekesszékes közlekedés is kipróbálhatták a bátrabbak.

Sokan gondolták úgy, hogy nagyon hasznos a rendezvény. Feldbesser Júlia erre vonatkozó kérdésünkre például úgy válaszolt: szerinte nagyon fontos, hogy egyre szélesebb körbe eljusson az üzenet, aminek lényege, hogy mindenki egyenlő eséllyel indulhasson az életben. – Két csodálatos verset is hallhattunk, ami mélyen megérintett, nagyon megható volt. Azt gondolom, nagyon egyszerű is lehetne az esélyegyenlőség biztosítása, csupán egyenrangú félként kell kezelni mindenkit – vélekedett Júlia.

A nap egyik házigazdája Agárdi Szilvia énekesnő volt, ő a nyílt kommunikáció fontosságát hangsúlyozta.

– Beszélni kell, el kell mondani, hogy vannak különböző fogyatékkal élő csoportok, s a segítségnyújtás témája legyen mindig a középpontban. Ez a program kiváló lehetőség erre, mert sok ember nem mer kérdezni. Ellenben igaz az is, hogy jelentősen javult a helyzet, hiszen már az iskolákban is egyre többet foglalkoznak az érzékenyítéssel, a gyerekek pedig mernek kérdezni. Néha butának tűnő kérdéseik vannak, de azokkal sincs semmi baj – magyarázta a vak énekesnő, aki küldetéstudatát úgy fogalmazta meg, nyitni kell az emberekre. A cél pedig a hidak építése, a falak lebontása.

 

A programon adták át a Zuglói Esélyegyenlőségi Díjakat, a jutalmazottak az idén a Zsótér Pál Alapítvány (a mozgásjavító iskola alapítványa) és a ritka betegségben szenvedőket segítő Arany-Kovács Rozália  voltak. Utóbbinál 39 év után diagnosztizálták a mitokondriális betegséget. Rozália, bár maga is beteg, azon fáradozik, hogy segítsen azoknak, akiknek orvosai nem tudták diagnosztizálni a betegségüket. Elmondja nekik, hogyan juthatnak el  pár hónap alatt a háziorvostól a genetikai klinikáig.

A Zsótér Pál Alapítvány egyik fő tevékenysége, hogy önállő életre tanítsa a diákokat. Szily Krisztina, a szervezet elnöke rámutatott, hétvégenként tanulólakásban segítik önállósodni a gyerekeket, azért dolgoznak, hogy mindenki a saját lehetőségeihez mérten önálló legyen.

A díjakat Horváth Csaba polgármester és Kisné Szivcsovics Nikolett önkormányzati képviselő, esélyegyenlőségi tanácsnok adta át.  – Amikor esélyegyenlőségről beszélünk, nem azt jelenti, hogy nem vesszük figyelembe a különbségeket, hanem azt, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy a különbözőségek ne jelentsenek napi akadályt. Ide tartoznak a szociális akadályok is – hangoztatta a  polgármester Úgy véli, az a legfontosabb, hogy a közösség minden tagja érezze a biztonságot, a szeretet, ezért kötelességük mindent megtenni azért, hogy az önkormányzat támogatásai célt érjenek.

 

Az esélyegyenlőségi tanácsnok, Kisné Szivcsovics Nikolett szerint ez a nap lehetőséget ad arra, hogy rávilágítsunk a támogatásra szoruló és egyenlőtlen bánásmódban részesülő csoportokra. Hangsúlyozta: az állami, az egyházi, az intézményi, a civil szervezetek segítségnyújtása mellett fontos, hogy a társadalom is befogadja a sérülékeny csoportokat. – Nem elegendő a fizikai, esetleg az infokommunikációs segítség, a fejekben, a szívekben és a lelkekben is meg kell valósítani az akadálymentesítést. A sokszínűség érték – magyarázta Kisné Szivcsovics Nikolett s azt is hozzátette, Zugló mindent megtesz a támogatott életvitel kialakításáért és lakhatási problémák enyhítéséért.

(www.zuglo.hu)

Még több hír Észak-Pestről

Az újpesti képviselő-testület a 2022. augusztus 25-ei rendkívüli ülésén határozott a kerületi szociális rendelet módosításáról, amellyel lehetőséget biztosított az energiafogyasztáshoz nyújtott...
Alsós tanulók és államtitkár próbálhatta ki először, de mostantól mindenkié.
Újabb fontos és hosszú ideig elhanyagolt útszakasz újult meg Zuglóban.
A korábbi sikeres átfogó köztisztasági akció eredményességére tekintettel, idén immár harmadik alkalommal is megszervezi az önkormányzat a Faltól falig elnevezésű takarítási akcióját, közösen a...
Tekintettel a várható napsütéses időjárásra közkívánatra még most hétvégén, azaz november 12-én szombaton és november 13-án vasárnap 10-től 16 óráig szeretettel várják a látogatókat a Tarzan Parkban.
Felhívás társadalmi vitára.
A Bosnyák téri piac főbejáratánál tartott köztéri fogadóórát a kerület vezetése, amelyen az arra járók Zuglóval kapcsolatos kérdéseket tehettek fel a polgármesternek és az alpolgármestereknek,...
Önkormányzatunk 2022. évben is megszervezi hagyományos utalványosztását.
Augusztus végén, az Újpesti Városnapokon mutatkozott be a Felhőn Szállók nevű kezdeményezés, amely a fiatalok lelki egészsége érdekében dolgozik.
Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata egy megemlékezéssel hajtott fejet az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt. A Kopjafánál tartott eseményt...
Több tucat évelő, fa, cserje, virágok – három év alatt ennyi növénnyel gyarapodott a Fogarasi úti nyudíjasház udvara, ám a fejlődés, a kert szépítése nem fejeződött be, októberben egyebek mellett...
Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat pályázatot hirdet hátrányos helyzetűek okos eszközök beszerzésének támogatására
Továbbra is várja látogatóit az ország egyik legnagyobb szabadtéri játszótere.
100 ezer forint értékű utalványt lehet nyerni az online kitöltéssel.
Állandó vendégek lettek Újpesten a rókák. A ravaszdi vörös állatok nem bántanak, és biztosan nem veszettek, mégis szigorúan tilos megérinteni őket.
Pestújhelyen is zajlanak a felújítások.
A Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kulturális és Rekreációs Igazgatósága család- és egészségnapot rendezett szeptember 24-én a Stefánia úti Honvéd Kulturális Központban.
"A lakossági energiaszegénység enyhítését és az energiatakarékossági szemléletformálást segítő szolgáltatásunkkal kívánunk hozzájárulni ahhoz, hogy ösztönözzük a lakosság energiatudatosabb...

A címlapról

A Fővárosi Önkormányzat klímaügyekkel, zöldpolitikával, épített és...
Az eddigi jelek szerint sikerült elérni, hogy Magyarország...
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) november...
A kormány döntött arról, hogy azokra az állami és önkormányzati...
Másfél éves csúszással és az eredetinél ötmilliárd forinttal...
Csütörtök reggel 9 órakor megnyitja kapuit a korcsolyázók előtt a...

Könyvajánló

Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.
Gyakorlati tanácsokat ad, hogy a házasság tartós maradjon még a mai világ kísértései mellett is.
Olyan modern magyar mesekönyv született, ami fogyasztható és a mai gyerekek számára is elfogadható köntösbe bújtatja az emberi értékeket.
A gazdag gyűjtemény egy sokéves munka keresztmetszete, figyelmet felkeltő olvasmányokat kínál.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Apu, mi az a "bio" ? - kérdezi a 7 éves Annácska a bevásárlóközpontban.
Skodás polgártársunk esetét egy neves márkaszervizzel közel negyedmillióan látták már, mire én itt közzé teszem.
Beszélgetésekben rendszeresen előjön a téma és mindig meglepődök ismerőseim naivitásán vagy rossz memóriáján.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech