Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Fotó: Papp Dezső

A Thököly út kialakulásáról, fejlődéséről és jeles épületeinek történetéről tartott vetítettképes előadást a Cserepesházban Majkó Zsuzsa, a Samodai József Zuglói Helytörténeti Műhely vezetője a szervezet Műhelytitkok című előadás-sorozata keretében.

Majkó Zuzsa Időutazás a Thököly úton című előadásának első részében a Thököly út keletkezéséről, változásairól és beépítéséről beszélt. Mint elmondta a Rottenbiller utcánál induló utat 1906-ig Csömöri útnak nevezték. Az út egy 1821-es térképen már szerepelt, neve először 1841-ben egy sajtóhírben bukkant fel, amely arról tudósított, hogy az út járhatatlan, ezért pályázatot írnak ki annak kijavítására.

Az előadó arra is kitért, hogy a régi térképek tanulsága szerint az út nyomvonala helyenként eltért a mai Thököly útétól a földbirtokok elhelyezkedése miatt. Az 1850–1860-as években a fasorral szegélyezett út mentén főként haszonbérletbe adott uradalmak terültek el. Lakóházak nem voltak, elszórtan gazdasági épületek és fa építőanyag raktárak álltak, amelyek közül több is leégett.

Majkó Zsuzsa kiemelte, a Csömöri útnak nem csak a minősége, hanem a járványügyi helyzete is borzalmas volt. Az állattartás, a trágya és a rossz ivóvíz miatt az út környéke gyakran volt tífusz-, kolera- és pestisfertőzés gócpontja.

Az 1873-ban megalakult Fővárosi Közmunkatanács fontos feladatának tekintette a Csömöri út rendbetételét, a makadámút építése azonban pénz hiányában csak nagyon lassan haladt. 1881-ben a Csömöri úton 25 földszintes, 27 egyemeletes ház állt, melyekben 269-en laktak.

A Helytörténeti Műhely vezetője arról is beszélt, hogy a Csömöri út közlekedésének a fejlődésében jelentős szerepet játszott a Keleti pályaudvar megnyitása, illetve hogy a Csömöri út – Róna utca – Gyarmat utca által határolt területen a lőegylet lövöldét létesített, majd annak telkén Schatz József sörkereskedő hatalmas sörkertet nyitott. A nyaralók építésének pedig a lóversenypálya megnyitása adott lendületet, mert mint az előadó kifejtette az út menti terület eredetileg üdülő övezet volt, ahová az előírások szerint legfeljebb egyemeletes, előkertes házat lehetett építeni. Ezekből ma már csak kevés látható, mert később többségét lebontották és helyükre többemeletes villák épültek.

Az előadás második részében Majkó Zsuzsa a Thököly út legjelentősebb házaival ismertette meg hallgatóságát. Ezek között szerepelt a Szenes Mór szecessziós bérpalotája, ma a Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikumnak otthont adó épület, egykor az Ilka utca sarkán állt, Róth Miksa üvegablakaival ellátott Schweigert villa, a Thököly étterem hol híres, hol hírhedt épülete és a brutalista stílusú OKISZ-székház is. Mesélt továbbá az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi karának épületéről, a Thököly út és a Stefánia út kereszteződésében lévő, 1893-ban magán gimnáziumnak készült házról, melyben később a Slachta Margit neve fémjelezte Szociális Testvérek Anyaháza működött, és szóba került a 62. szám alatti historizáló jellegű villa is, melyben a magyar földrengéskutatás úttörője, Kövesligethy Radó is lakott.

Forrás: zuglo.hu

Még több hír Észak-Pestről

Befejeződött az önkormányzat április 5-én indult tavaszi faültetési akciója, melynek során 132 helyszínen 175 egyeddel bővült a kerület faállománya.
Az alábbi cikk az álláslehetőségről a XV. kerület híroldalán jelent meg.
Hamarosan virágzó levendulamezővé válik a Szilas-patak partja, a KRESZ-pályával szemben.
A Nem Adom Fel Együttes koncertjével kezdődött az Esélyegyenlőségi nap, s a színpadon és előtte is egymást váltották a fogyatékkal élők produkciói. A fellépők pedig nem egyszer csaltak könnyeket a...
„Egy 21. századi intézményt adunk át a kerületi kicsiknek és a szülőknek”, mondta dr. Tóth József polgármester beszédében az Angyalföldi úti Napraforgó Bölcsőde átadóünnepségén.
Budapest Főváros XV. kerület közterületein keresztülhaladó elektromosvezetékek védőövezetében gallyazási munkálatokat végeznek.
A pályázatok benyújtásának határideje: 2022. június 3. nap 12: 00 óra.
2019-ben berobbant járvány óta először rendezték meg a Bölcsődék Napját, ám a pandémia előtti hagyományokkal ellentétben idén április 22-én nem a megszokott helyszínen, a Columbus utcai Zeneházban...
A XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatal 2022-ben április 21. és október 16. között üzemelteti a kerületi lakosság esti, éjszakai nyugalmának biztosítása érdekében végzett hatósági munkát segítő...
Az Önkormányzat közterület-felügyelői a nap 24 órájában folyamatosan felügyelik a térfigyelő kamerák által ellenőrzött helyszíneket.
Május 14-től a jelenleg lezárt belvárosi metrószakaszon átadják a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat, így az M3-as metró ismét közlekedhet Kőbánya-Kispest és a Kálvin...
A pályafutását négy éve befejező olimpiai bajnokot Knoch Viktort, Zugló díszpolgárát a montreali világbajnokságon a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) sportolói bizottságába választották be.
Egy hét múlva, a húsvéti hosszú hétvége után, április 21-én tartja következő ülését a képviselő-testület.
Az alábbi pályázati lehetőség a XV. kerület honlapján jelent meg.
A tavasz beköszöntével a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. megkezdte a városrész vizes architektúráinak ellenőrzését, megnyitását.
“Közösségi​ ​média-használat és testkép” címmel tartott előadást Koronczai Beatrix, klinikai gyermek-szakpszichológus, az ELTE PPK egyetemi adjunktusa a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. által...
A közúti közlekedésben fontos, hogy a résztvevők körültekintő, megfontolt módon, egymást partnerként tekintve közlekedjenek.
Burkolatjavítás kezdődik az Árpád úti felüljárón.

A címlapról

Budapest Főváros Önkormányzata számára kiemelten fontos a...
2022-ben immár tizennégy éve annak, hogy a Müpa először mutatta be...
A mindenkori kormány leginkább a közúti infrastruktúra...
Az M3 metrófelújítás utolsó szakaszához kapcsolódóan a felszíni...
Távozott hivatalából Áder János.
Május 9-től drasztikusan megemelkedtek a fővárosban a taxis tarfiák:...

Könyvajánló

"Mindenkinek van takargatnivalója. Neked mi? Én nyíltan vállaltam a titkomat, és ha ez az ára annak, hogy akár egyetlen ember életét megmenthetem, akkor megérte."
Domonkos Endre a korábbi Közép- és Kelet-Európával kapcsolatos kutatásai alapján írta meg Magyarország gazdaságtörténetét a kiegyezéstől a rendszerváltás utáni időszakig.
Warren C. Sanderson és Sergei Scherbov: Előretekintő élettartam című könyve a népesség idősödését egy új dimenzió beemelésével, az előretekintő, úgynevezett távlati életkor mentén is elemzi.
A dominó a Példabeszédek könyvének 58 bölcs mondását segíti elsajátítani játékos formában.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?
Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech