Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Alkotmányossági panasz elfogadása, útépítési pályázat benyújtása, étkezési díj emelése – ezekről is döntöttek a képviselők a testület idei első ülésén.

Határozott még a grémium a városvezetés önkormányzati törvény szerinti illetményének a módosításáról, a mikromobilitási járművek kulturált tárolását szolgáló megállapodáshoz való csatlakozásról és közterület elnevezésről is.

A Képviselő-testület megismerte és jóváhagyja a Csömöri út 13–19., a Bosnyák utca 48–56., a Bosnyák utca 54–56., a Rákospatak utca 12–28., illetve az Ajtósi Dürer sor – Zichy Géza utca – Abonyi utca által határolt területekre vonatkozó alkotmányjogi panaszbeadványok tartalmát és felhatalmazta a polgármestert a szükséges dokumentumok aláírására és benyújtására.

Fél éven belül lehet döntés

A testület decemberben döntött arról, hogy kéri az Alkotmánybíróságtól a Bosnyák téri, illetve a Dürer kerti ingatlanfejlesztés kiemelt beruházási státuszának megszüntetését, mert a kormány a beruházásokat ok nélkül nyilvánította kiemeltté, és ezzel megfosztotta az önkormányzatot a területekre vonatkozóan szabályozási jogától. A kormányrendelet mindkét esetben a hatályos szabályozástól eltérő beépítési mértéket, építési magasságot és a közlekedésszervezési paramétereket tesz lehetővé. Emellett a beruházásokra olyan sajátos építési szabályokat engedélyez, amelyekre nem vonatkoznak az  Országos Településrendezési és Építési Követelmények és a településrendezési terv sem.

Dr. Litresits András ügyvéd, az Alkotmánybírósági panasz készítője az előterjesztés szóbeli kiegészítőjében elmondta: az észrevétel érvei között szerepel az egészséges élethez való jog és a beruházás okozta életminőség romlás, illetve, hogy Zuglóban több olyan kormányrendelet van érvényben, amely megfosztja az önkormányzatot az önrendelkezés jogától. Az ügyvéd hozzátette: döntés három–hat hónapon belül várható, azonban a végeredmény a hasonló ügyek tapasztalatai alapján nem ad okot a bizakodásra.

Várnai László képviselő (Civil Zugló Egyesület) arra hívta fel a figyelmet, hogy a Dürer kertben egy fővárosi védelem alatt álló épület bontása folyik, ami sürgős intézkedést igényel.

Horváth Csaba polgármester képviselői kérdésekre reagálva úgy vélte, a Bosnyák téri területrendezési szerződésre hatással lehet az Alkotmányossági panasz, de ez a zuglóiak érdekében tett önvédelmi lépés. Az önkormányzat továbbra is törekszik a beruházóval való megállapodásra.

Victora Zsolt képviselő (MKKP) azt javasolta, a városvezetés tudakolja meg a befektetőtől, hogy az önkormányzat mennyiért vásárolhatná vissza a másfél évtizede eladott telket. Horváth Csaba polgármester (MSZP) jelezte, a vételár az egykori eladási ár többszöröse lenne, ami belátható időn belül nem áll az önkormányzat rendelkezésére.

Útépítési pályázat a földút felszámolására

A képviselő-testület úgy döntött, hogy Zugló is csatlakozik a Fővárosi Közgyűlés tavaly decemberben elfogadott, kölcsönözhető mikromobilitási járművek (főképpen az elektromos rollerek) közterületi elhelyezésének egységes szabályozását szolgáló együttműködési megállapodáshoz. A konvenció célja, hogy a Fővárosi Önkormányzat és az érintett kerületi önkormányzatok összehangoltan hozzák meg azokat az intézkedéseket, amelyek biztosíthatják, hogy az elmúlt években Budapesten is elterjedt mikromobilitási járművek elfogadható módon kerüljenek tárolásra.

Rózsa András alpolgármester (Momentum) kiemelte: az egyre jobban elterjedő elektromos közlekedési eszközök tárolása miatt rendszeresek a lakossági panaszok. A kulturált elhelyezés érdekében városszerte felfestett mikromobilitási pontokat hoznak létre. A GPS követéssel működő elektromos rollerokat igénybevevők a tervek szerint, csak ezeken a helyeken szakíthatják majd meg a fizetést.

A testület ahhoz is hozzájárult, hogy a Zuglóba az intézményi étkeztetést biztosító a Hungast 14 Kft. februártól 5 százalékkal emelje szolgáltatási díját.

Várnai László arra hívta fel képviselőtársai figyelmét, hogy a Hungast Kft. szerződése augusztusba lejár, annak további meghosszabbítása helyett az önkormányzat az étkeztetésre írjon ki közbeszerzési pályázatot.

Horváth Csaba polgármester azt mondta, a Hungast Kft. a közelmúltbeli egyszeri emelése után most újabb 10 százalékos áremelést kért, de az egyeztetés során elfogadta az önkormányzat által javasolt 5 százalékos díjnövelést. Várnai László felvetésére reagálva a polgármester kiemelte, a szerződést nem lehet meghosszabbítani, az étkeztetésre Európai Uniós pályázatot kell kiírni.

A grémium arról is döntött, hogy az önkormányzat részt vesz a Miniszterelnökség Budapesti Útépítési Program 2022. évi I. ütemére kiírt pályázaton. A kerületvezetés az igényelt bruttó 47,1 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból a Ráskay Lea utca 8–12., a Zászlós utca 52–60. és a Holics utca Németpróna utca – Szegvári utca közötti szakaszán kíván szilárd közútburkolatot létesíteni. Az igényelhető támogatás felső határa folyóméterenként bruttó 300 000 forint. Amennyiben a beruházás megvalósításához a dotáció nem elegendő a többletforrást a kerületnek kell biztosítani. A támogatás elnyerése esetén Zuglóban összesen újabb 157 folyóméter földút kaphat szilárd burkolatot.

Illetmény módosítás

A képviselő-testület az önkormányzati törvény módosítását figyelembe véve határozott a polgármester, az alpolgármesterek illetményéről, illetve a minimálbér növekedése miatt a képviselők javadalmazásának az emeléséről. A jogszabályváltozás értelmében január 1-től Horváth Csaba polgármester havi illetménye kötelezően 1 300 000 forintra, havi költségtérítése pedig 195 000 forintra változott.  A törvényi szabályozás alapján Hajdú Flórián, Horváth Zsolt, Rózsa András és Szabó Rebeka alpolgármester illetménye havi 1 170 000 forintra, havi költségtérítése pedig 175 000 forintra emelkedett.

Miután januártól Magyarországon a bruttó minimálbér 200 000, míg a garantált bérminimum bruttó 260 000 forint lett a bérnövekedés követésére a képviselők havi tiszteletdíja az eddigi 90 000 forintról 180 000 forintra nőtt.

Pécsi Diána képviselő (MSZP), a Gazdasági Bizottság elnöke úgy vélte, az illetményemeléssel kapcsolatos döntést célszerűbb lett volna a 2022-es költségvetés elfogadása után meghozni.

A képviselők támogatták, hogy a Műcsarnok mögött a Dózsa György utat és a városligeti Olof Palme sétányát összekötő, mintegy 100 méter hosszúságú névtelen közterület a „Verona angyalai sétány” nevet vegye fel a 2017. január 20-án történt veronai buszbaleset áldozatainak emlékére. Az említett útszakasz menti füves területen a 18 áldozatot követelő baleset első évfordulója alkalmából a Városliget Zrt. engedélyével egy gravírozott emlékkő került elhelyezésre.

A grémium vállalta azt is, hogy február végéig 5,3 millió forint támogatást nyújt a kerületi rendőrkapitányságnak a zuglói térfigyelő rendszer kamerakép-figyelésének biztosítására.

(zuglo.hu)

Még több hír Észak-Pestről

Befejeződött az önkormányzat április 5-én indult tavaszi faültetési akciója, melynek során 132 helyszínen 175 egyeddel bővült a kerület faállománya.
Az alábbi cikk az álláslehetőségről a XV. kerület híroldalán jelent meg.
Hamarosan virágzó levendulamezővé válik a Szilas-patak partja, a KRESZ-pályával szemben.
A Nem Adom Fel Együttes koncertjével kezdődött az Esélyegyenlőségi nap, s a színpadon és előtte is egymást váltották a fogyatékkal élők produkciói. A fellépők pedig nem egyszer csaltak könnyeket a...
„Egy 21. századi intézményt adunk át a kerületi kicsiknek és a szülőknek”, mondta dr. Tóth József polgármester beszédében az Angyalföldi úti Napraforgó Bölcsőde átadóünnepségén.
Budapest Főváros XV. kerület közterületein keresztülhaladó elektromosvezetékek védőövezetében gallyazási munkálatokat végeznek.
A pályázatok benyújtásának határideje: 2022. június 3. nap 12: 00 óra.
2019-ben berobbant járvány óta először rendezték meg a Bölcsődék Napját, ám a pandémia előtti hagyományokkal ellentétben idén április 22-én nem a megszokott helyszínen, a Columbus utcai Zeneházban...
A XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatal 2022-ben április 21. és október 16. között üzemelteti a kerületi lakosság esti, éjszakai nyugalmának biztosítása érdekében végzett hatósági munkát segítő...
Az Önkormányzat közterület-felügyelői a nap 24 órájában folyamatosan felügyelik a térfigyelő kamerák által ellenőrzött helyszíneket.
Május 14-től a jelenleg lezárt belvárosi metrószakaszon átadják a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat, így az M3-as metró ismét közlekedhet Kőbánya-Kispest és a Kálvin...
A pályafutását négy éve befejező olimpiai bajnokot Knoch Viktort, Zugló díszpolgárát a montreali világbajnokságon a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) sportolói bizottságába választották be.
Egy hét múlva, a húsvéti hosszú hétvége után, április 21-én tartja következő ülését a képviselő-testület.
Az alábbi pályázati lehetőség a XV. kerület honlapján jelent meg.
A tavasz beköszöntével a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. megkezdte a városrész vizes architektúráinak ellenőrzését, megnyitását.
“Közösségi​ ​média-használat és testkép” címmel tartott előadást Koronczai Beatrix, klinikai gyermek-szakpszichológus, az ELTE PPK egyetemi adjunktusa a Zuglói Közbiztonsági non-profit Kft. által...
A közúti közlekedésben fontos, hogy a résztvevők körültekintő, megfontolt módon, egymást partnerként tekintve közlekedjenek.
Burkolatjavítás kezdődik az Árpád úti felüljárón.

A címlapról

Budapest Főváros Önkormányzata számára kiemelten fontos a...
2022-ben immár tizennégy éve annak, hogy a Müpa először mutatta be...
A mindenkori kormány leginkább a közúti infrastruktúra...
Az M3 metrófelújítás utolsó szakaszához kapcsolódóan a felszíni...
Távozott hivatalából Áder János.
Május 9-től drasztikusan megemelkedtek a fővárosban a taxis tarfiák:...

Könyvajánló

"Mindenkinek van takargatnivalója. Neked mi? Én nyíltan vállaltam a titkomat, és ha ez az ára annak, hogy akár egyetlen ember életét megmenthetem, akkor megérte."
Domonkos Endre a korábbi Közép- és Kelet-Európával kapcsolatos kutatásai alapján írta meg Magyarország gazdaságtörténetét a kiegyezéstől a rendszerváltás utáni időszakig.
Warren C. Sanderson és Sergei Scherbov: Előretekintő élettartam című könyve a népesség idősödését egy új dimenzió beemelésével, az előretekintő, úgynevezett távlati életkor mentén is elemzi.
A dominó a Példabeszédek könyvének 58 bölcs mondását segíti elsajátítani játékos formában.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?
Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech