Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Első alkalommal ülésezett a nemrég megalakult Klímavészhelyzet munkacsoport. A Szabó Rebeka alpolgármester vezette testület a szervezet munkáját meghatározó dokumentumokat, illetve a Zuglóban futó környezetvédelmi pályázatokat tekintette át.

Az önkormányzati képviselőkből és a Polgármesteri Hivatal munkatársaiból álló Klímavészhelyzet munkacsoport alakuló ülésén megjelenteket Szabó Rebeka környezetvédelemért felelős alpolgármester köszöntötte.
Szilágyi László, az önkormányzat környezetvédelmi referense a kerület 2019-ben elfogadott Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervének (SECAP), Környezetvédelmi programjának legfontosabb elemeivel, illetve a klímavészhelyzetből adódó teendőkkel ismertette meg a tanácskozás résztvevőit. Ezen túlmenően beszélt még a Zuglóban futó környezetvédelmi pályázatokról is.

A környezetvédelmi referens tájékoztatójában kiemelte: a SECAP kertében az önkormányzat azt vállalta, hogy 2030-ig Zugló 40 százalékkal csökkenti a széndioxid-kibocsátást. Ennek megvalósítására a kerület terveiben ütemezett épületenergetikai felújítások, illetve megújuló energiás beruházások is szerepelnek. A célszám teljesítése nagy feladat, elérését jelentősen befolyásolják a lakosság energetikai beruházásai, az állami szerepvállalás és a közlekedés alakulása is – tette hozzá Szilágyi László.

A referens a környezetvédelmi pályázatokról szólva elmondta: Zugló jelenleg kilenc projektben érdekelt. Ezek között megtalálhatók a vízgazdálkodást, a mobilitás-fejlesztést, a levegőminőség javítását, a szelektív hulladékgyűjtést és újrahasznosítást, valamint a kerékpáros turizmus fejlesztését és a fenntartható városi közlekedést érintő programok, illetve a “Több mint lakóház” elnevezésű, Európai Unió-s támogatású innovatív bérlakás-építés is.

Rozgonyi Zoltán a képviselő-testület a klímavészhelyzet elismerésével kapcsolatos határozatához benyújtott fideszes módosító indítványokkal ismertette meg az ülés résztvevőit. Mint a képviselő szavaiból kiderült, ezek között az önkormányzati fenntartású intézményekben a piszoárok vízmentesre, illetve víztakarékosra cserélése, a hivatal épületében a klímaberendezések leszerelése, a városháza számára elektromos autók beszerzése, valamint az önkormányzat nem lakáscélú helységeit bérlők környezetvédelmi kötelezettségei előírása szerepelnek.

A tájékoztatókat követő beszélgetés során számos továbbgondolásra alkalmas javaslat hangzott el.

(forrás: zuglo.hu)

Még több hír Észak-Pestről

Az újpesti képviselő-testület a 2022. augusztus 25-ei rendkívüli ülésén határozott a kerületi szociális rendelet módosításáról, amellyel lehetőséget biztosított az energiafogyasztáshoz nyújtott...
Alsós tanulók és államtitkár próbálhatta ki először, de mostantól mindenkié.
Újabb fontos és hosszú ideig elhanyagolt útszakasz újult meg Zuglóban.
A korábbi sikeres átfogó köztisztasági akció eredményességére tekintettel, idén immár harmadik alkalommal is megszervezi az önkormányzat a Faltól falig elnevezésű takarítási akcióját, közösen a...
Tekintettel a várható napsütéses időjárásra közkívánatra még most hétvégén, azaz november 12-én szombaton és november 13-án vasárnap 10-től 16 óráig szeretettel várják a látogatókat a Tarzan Parkban.
Felhívás társadalmi vitára.
A Bosnyák téri piac főbejáratánál tartott köztéri fogadóórát a kerület vezetése, amelyen az arra járók Zuglóval kapcsolatos kérdéseket tehettek fel a polgármesternek és az alpolgármestereknek,...
Önkormányzatunk 2022. évben is megszervezi hagyományos utalványosztását.
Augusztus végén, az Újpesti Városnapokon mutatkozott be a Felhőn Szállók nevű kezdeményezés, amely a fiatalok lelki egészsége érdekében dolgozik.
Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata egy megemlékezéssel hajtott fejet az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt. A Kopjafánál tartott eseményt...
Több tucat évelő, fa, cserje, virágok – három év alatt ennyi növénnyel gyarapodott a Fogarasi úti nyudíjasház udvara, ám a fejlődés, a kert szépítése nem fejeződött be, októberben egyebek mellett...
Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat pályázatot hirdet hátrányos helyzetűek okos eszközök beszerzésének támogatására
Továbbra is várja látogatóit az ország egyik legnagyobb szabadtéri játszótere.
100 ezer forint értékű utalványt lehet nyerni az online kitöltéssel.
Állandó vendégek lettek Újpesten a rókák. A ravaszdi vörös állatok nem bántanak, és biztosan nem veszettek, mégis szigorúan tilos megérinteni őket.
Pestújhelyen is zajlanak a felújítások.
A Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kulturális és Rekreációs Igazgatósága család- és egészségnapot rendezett szeptember 24-én a Stefánia úti Honvéd Kulturális Központban.
"A lakossági energiaszegénység enyhítését és az energiatakarékossági szemléletformálást segítő szolgáltatásunkkal kívánunk hozzájárulni ahhoz, hogy ösztönözzük a lakosság energiatudatosabb...

A címlapról

Az eddigi jelek szerint sikerült elérni, hogy Magyarország...
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) november...
A kormány döntött arról, hogy azokra az állami és önkormányzati...
Másfél éves csúszással és az eredetinél ötmilliárd forinttal...
Csütörtök reggel 9 órakor megnyitja kapuit a korcsolyázók előtt a...
Jó hírről számolt be közösségi oldalán Varga Mihály...

Könyvajánló

Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.
Gyakorlati tanácsokat ad, hogy a házasság tartós maradjon még a mai világ kísértései mellett is.
Olyan modern magyar mesekönyv született, ami fogyasztható és a mai gyerekek számára is elfogadható köntösbe bújtatja az emberi értékeket.
A gazdag gyűjtemény egy sokéves munka keresztmetszete, figyelmet felkeltő olvasmányokat kínál.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Apu, mi az a "bio" ? - kérdezi a 7 éves Annácska a bevásárlóközpontban.
Skodás polgártársunk esetét egy neves márkaszervizzel közel negyedmillióan látták már, mire én itt közzé teszem.
Beszélgetésekben rendszeresen előjön a téma és mindig meglepődök ismerőseim naivitásán vagy rossz memóriáján.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech