Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Első alkalommal ülésezett a nemrég megalakult Klímavészhelyzet munkacsoport. A Szabó Rebeka alpolgármester vezette testület a szervezet munkáját meghatározó dokumentumokat, illetve a Zuglóban futó környezetvédelmi pályázatokat tekintette át.

Az önkormányzati képviselőkből és a Polgármesteri Hivatal munkatársaiból álló Klímavészhelyzet munkacsoport alakuló ülésén megjelenteket Szabó Rebeka környezetvédelemért felelős alpolgármester köszöntötte.
Szilágyi László, az önkormányzat környezetvédelmi referense a kerület 2019-ben elfogadott Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervének (SECAP), Környezetvédelmi programjának legfontosabb elemeivel, illetve a klímavészhelyzetből adódó teendőkkel ismertette meg a tanácskozás résztvevőit. Ezen túlmenően beszélt még a Zuglóban futó környezetvédelmi pályázatokról is.

A környezetvédelmi referens tájékoztatójában kiemelte: a SECAP kertében az önkormányzat azt vállalta, hogy 2030-ig Zugló 40 százalékkal csökkenti a széndioxid-kibocsátást. Ennek megvalósítására a kerület terveiben ütemezett épületenergetikai felújítások, illetve megújuló energiás beruházások is szerepelnek. A célszám teljesítése nagy feladat, elérését jelentősen befolyásolják a lakosság energetikai beruházásai, az állami szerepvállalás és a közlekedés alakulása is – tette hozzá Szilágyi László.

A referens a környezetvédelmi pályázatokról szólva elmondta: Zugló jelenleg kilenc projektben érdekelt. Ezek között megtalálhatók a vízgazdálkodást, a mobilitás-fejlesztést, a levegőminőség javítását, a szelektív hulladékgyűjtést és újrahasznosítást, valamint a kerékpáros turizmus fejlesztését és a fenntartható városi közlekedést érintő programok, illetve a “Több mint lakóház” elnevezésű, Európai Unió-s támogatású innovatív bérlakás-építés is.

Rozgonyi Zoltán a képviselő-testület a klímavészhelyzet elismerésével kapcsolatos határozatához benyújtott fideszes módosító indítványokkal ismertette meg az ülés résztvevőit. Mint a képviselő szavaiból kiderült, ezek között az önkormányzati fenntartású intézményekben a piszoárok vízmentesre, illetve víztakarékosra cserélése, a hivatal épületében a klímaberendezések leszerelése, a városháza számára elektromos autók beszerzése, valamint az önkormányzat nem lakáscélú helységeit bérlők környezetvédelmi kötelezettségei előírása szerepelnek.

A tájékoztatókat követő beszélgetés során számos továbbgondolásra alkalmas javaslat hangzott el.

(forrás: zuglo.hu)

Még több hír Észak-Pestről

A Fővárosi Önkormányzat még 2017-ben határozott a Budapest területén, a fővárosi tulajdonú vagy kezelésű területeken található “vattafák”, azaz a termő kanadai nyárfák kivágatásáról. Az újpesti...
A Budapesti Rendőr-főkapitányság IV. Kerületi Rendőrkapitányságán 2021. május 5-én tett feljelentést egy férfi, akinek egy áruház parkolójában álló lezárt kocsijából ellopták a táskáját – áll a...
A kerület születésnapja június 1. Ezen a napon vált 1938-ban önálló közigazgatási egységgé.
Egy hosszú kényszerszünet, a tavalyi események lemondása és a tavaszi várakozás után újra megrendezi az I bike Budapest felvonulást a Magyar Kerékpárosklub.
Az idei első nyilvános díjátadót a pedagógusnap alkalmából tartotta az önkormányzat.
A Telexhez eljutott beszámolók szerint péntek délelőtt valósággal megrohamozták az emberek a XIII. kerület közszolgálati irodáját, hogy keddig ki tudják váltani parkolási engedélyüket, vagy a...
Mondja el véleményét az Újpest Településképi Rendelet (TKR) és Településképi Arculait Kézikönyv (TAK) Felülvizsgálatával kapcsolatban
Budapesten az utcák tisztántartása fővárosi feladat és kötelezettség; az egyes ingatlanokat közvetlenül határoló járdaszakasz tisztántartására pedig az ingatlan tulajdonosát kötelezi a jogszabály.
Csányi Botond táncát értékelte a legjobbra az V. Zuglói Tehetségkutató zsűrije. A megmérettetés színvonalát tükrözi, hogy a legtöbb és a legkevesebb pontszámot kiérdemlő induló között csupán 7 pont...
A „Virágos balkonok, virágos kertek” versenyre magánszemélyek pályázatait is várják a szervezők.
Várhatóan június első felében elkezdődhet az újpesti Rózsa utca felújítása, miután a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a közbeszerzési eljárás nyertese, a Swietelsky Magyarország Kft. aláírta a...
Teljesen megújult a BVSC-Zugló Tatai úti labdarúgó utánpótlásközpontja, az 1,285 milliárd forint értékű beruházást az egyesület TAO-forrásból, valamint az EMMI és a kerületi önkormányzat...
A kormány nemrég küldte el az UEFA-hoz, hogy nemcsak vállalja a 2021-es labdarúgó Európa-bajnokság házigazdájának szerepét, de garantálja, hogy a budapesti Eb-meccsek nézők előtt zajlanak majd....
A XIII. Kerületi Önkormányzat 2021-ben az éves költségvetésében helyet ad a közösségi költségvetésnek: összesen 60 millió forinttal támogatja – választókerületenként 4-4 millió forinttal – a...
Vágányfelújítás miatt május 2-ától egy hétig a 69-es villamos csak a Mexikói út M és Rákospalota megállóhelyek között jár - tudatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.
Körülbelül 145-150 parkolóhely kap teljesen új burkolatot.
A PiacPlacc szombati és vasárnapi napokon kerül megtartásra 6:00- 13:00-ig.
A háziorvosi rendelőben az épület teljes felújításig szünetelnek a rendelések – itt vannak az új helyszínek!

A címlapról

Kedden véget ér a tanítási év és kezdetét veszi az iskolákban a...
- A jelenlegi vízgazdálkodási rendszerekkel nem lehet hatékonyan...
A szentendrei HÉV vonalán modern, akadálymentesített megállók...
Bármelyik magyar település versenybe szállhat
Június 16-tól lezárják a Lánchidat, és elkezdődik a hídon a...
Elkezdődött a foci-Eb, az alábbi forgalomkorlátozásra kell számítani...

Könyvajánló

A helyi autonómia és a külkapcsolati nyitottság közötti egyensúly kialakítása
Forradalom van készülőben az irodai kalitkákban világszerte!
Szédítő a változások üteme az üzleti életben, és eljött az ideje az új törvényszerűségek felismerésének!

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Hála a progresszív nézetek terjedésének és számos magyar és nemzetközi vállalat felelősségvállalásának, belátható időn belül megnyílhat az út a jelenleg még tiltott poligámia (többnejűség) és a pedofília legalizálása előtt.
A Hit Rádió vendége Ruff Tibor teológus-filozófus volt, aki nagyon érdekesen, gyakorlatiasan válaszol hallgatói kérdésekre.
A Hit Rádió interjúja Gesztesi Károllyal.
A XVI. kerületi Magtár utcai aluljáró nem mindenkinek megfelelő méretű.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Enyhítette a Ligetvédő aktivisták büntetését és közérdekű munka helyett megrovásban részesítette őket a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében - tudatta a bíróság közleményben.
ngyenes bohócdoktoriskolába várj a Mátrix Közhasznú Alapítvány azokat az önkénteseket, akik szeretnének részt venni gyerekek és felnőttek számára szervezett jótékonysági programokban - olvasható az alapítvány keddi közleményében.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat IfYou programjában több mint 15 ezer fiatal került közelebb az önkéntességhez
A BHRG Alapítvány összeállításában a jelenlegi nehéz helyzetben, bezártságban találhatunk segítséget, hogy a gyerekekkel együtt töltött idő jókedvben, közös örömökben legyen gazdag, emellett a mindig hasznos, játszva tanulásra is sor kerüljön.