Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Az 1945-ben Kispestről a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és áldozatok emlékére állított emléktáblánál tartott megemlékezést az önkormányzat a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján.

„Agresszió, terror áldozataira emlékezünk a mai alkalommal, akkor, amikor ezekben az órákban is agresszió és támadás ér embereket. A határainktól 150-200 kilométerre lőnek, rakétákkal bombáznak. Nemcsak katonák, hanem gyermekek, nők, asszonyok félnek és halnak meg” – fogalmazott beszédében Dr. Hiller István, Kispest országgyűlési képviselője a csütörtöki Ukrajna elleni orosz katonai agresszióra utalva.

A Parlament alelnöke hangsúlyozta, „mi mindannyian demokraták, mindig abban vagyunk érdekeltek, és azt akarjuk, hogy vitáinkat békés úton tudjuk rendezni. Hogy ne legyen, és ne lehessen olyan konfliktus, ami fegyveres agressziót kíván.” Beszélt arról is, mennyire fontos, hogy Magyarország egy olyan nemzetközi szövetség tagja, amely védi polgárait mindenféle támadástól. Ugyanilyen fontosnak nevezte, hogy „saját szabad döntésünk eredményeként” egy olyan európai közösségnek tagja hazánk, amely képes a belső gondjait és „őszintén remélem, az őt érintő külső problémákat is békés úton, erővel, határozottsággal, de békés úton rendezni. Azért kell ezen emléktábla előtt állnunk, kifejezni tiszteletünket azok iránt, akiket egy másfajta korábbi terror megalázott, elhurcolt és megölt, mert az akkori haza nem tartozott, nem tudott tartozni egy olyan közösségbe, amelyik egyébként megvédte”.

Bibó István gondolatát idézve, „aki demokrata, az nem fél”, úgy fogalmazott, a demokrata felfogás lényege nem a viták elkerülése, hanem éppen a megoldása, gondolattal, érveléssel, a másik meggyőzésével, alkalmanként annak belátásával, hogy tévedtünk. Az erő alkalmazása az agresszor fegyvere. Minden demokrata békében kell, hogy gondolkodjon – hangsúlyozta.

Az ünnepségen Tóth Réka Flóra, a Bolyai iskola 7. osztályos tanulója Gérecz Attila Karácsonyi ének a börtönben című versét szavalta el.

Az önkormányzat képviseletében két alpolgármester, Vinczek György és Varga Attila, valamint Hiller István, a Demokratikus Koalíció nevében Arató Gergely országgyűlési képviselő és Domokos Gábor önkormányzati képviselő helyezett el koszorút az emléktáblán.

Az önkormányzati megemlékezés a Templom téri Gulag-emlékműnél ért véget virágelhelyezéssel és főhajtással.

A kormány a 2015-ös évet a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította. Ennek alkalmából hirdettek pályázatot 2016-ban, amelynek célja egységes emléktáblák elhelyezése volt minden olyan településen – így Kispesten is –, ahonnan magyar állampolgárokat hurcoltak el a Szovjetunióba politikai fogolyként vagy hadifogolyként. Az emléktáblát 2017-ben avatták fel a Városháza Árpád utcai falán.

(uj.kispest.hu)

Még több hír Dél-Pestről

Egy valóban idilli, kertvárosi környezetben élhetnénk, de ezért nekünk, lakosoknak is változtatnunk kell a szemléletünkön. Önkormányzatunk az „UPSURGE” nevű nemzetközi projekttel segít a...
Az önkormányzati adók – a helyi építmény- és telekadó – törvényben meghatározott I. féléves részletének esedékességi ideje 2023. március 16. (a II. féléves részlet esedékessége 2023. szeptember 15.).
A Pesterzsébet Környezetvédelméért Közalapítvány a Duna-parti Közösségi Kert közösségével 2023-ban is pályázatot ír ki a Budapest XX. kerületi lakosság részére a közösségi kert szabad parcelláinak...
Csepel önkormányzatának költségvetése stabil és kiszámítható működést biztosít az önkormányzatnak.
Hettinger Ágnes képeiből nyílt kiállítás Kedves tájaim címmel a Városházán kedd délután.
A ferencvárosi kutyafuttatók fertőtlenítését az alábbi ütemezés szerint fogjuk elvégezni (csapadékos időjárás esetén csúsztatva).
Február 20-tól felújítják a Soroksár és Csepel között közlekedő D14-es komp vontatócsörlőjét, a munkák miatt mintegy három hónapig nem közlekednek a járatok – közölte a BKV Zrt. csütörtökön az...
Ferencváros Önkormányzata átvállalja a többletköltséget, amit a szolgáltatói díjemelés okozott a közékteztetésben.
Tovább folytatja a csepeli önkormányzat a rászorulók megsegítését, ami különösen fontos ebben a nehéz helyzetben, amikor az energiaárak drasztikus emelkedése egyre több embernek okoz gondot.
Pesterzsébet Önkormányzata GAMESZ (Bp. 1201. Baross u.73-77.) keres 1 fő részmunkaidős ( 4 órás ) konyhai alkalmazottat, közalkalmazotti jogviszonyba, XX. kerületi tálalókonyhára.
Február elsején egy hasi műtéttel megkezdődnek a műtéti beavatkozások az egynapos sebészeten a Kispesti Egészségügyi Intézet (KEI) harmadik emeletén.
Kedves XVIII. Kerületi Nyugdíjas Pedagógusok!
A helyi támogatás egy egyösszegű, visszatérítendő, kamatmentes kölcsön ingatlan-fedezettel, amely 10 évre nyújtható.
A 2022. évben kiadott lakossági várakozási hozzájárulásának (parkolási engedélyének) érvényessége2023. január 31-én lejár!
A képviselő-testület novemberi ülésén a képviselők egyhangúlag megszavazták a csepeli lakhatási támogatás havi összegének emelését, amely tovább erősíti a csepeli szociális hálót a jelenlegi nehéz...
Soroksári bejelentés
A következő rendőrjárőr képzés 2023. február elején indul, amelyre a jelentkezési határidő: 2023. január 10. A képzés nappali rendszerű, 10 hónap időtartamú és magába foglalja a rendőrségnél töltött...

A címlapról

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Miniszterelnökség által...
Sarkvidéki eredetű levegő árasztja el a Kárpát-medencét a jövő hét...
2017 óta fékezte Budapest észak–déli közösségi közlekedését a...
Budapest is szerepel az amerikai Time magazin World's Greatest...
Napról-napra erősödik a nappali felmelegedés, 20 fokot hoz a...
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a nemzeti ünnep...

Könyvajánló

A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az UNESCO támogatásával készült „Sportágak az olimpiai programban” Nemzetközi sportágválasztó enciklopédia 2019-es megjelenése óta több mint 3000 példányban jutott el iskolákba.
Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában?
Már magyarul is kapható a Mi című kötet.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech