Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Már úton vannak, hamarosan megérkeznek azok a menekültek, akiket Kispest Önkormányzata szállásol el átmenetileg.

A kerület egyik használaton kívüli bölcsődéjében 24 háború elől menekülő kap majd ellátást – tudtuk meg Gajda Péter polgármestertől, aki ma az önkormányzat szakembereivel, a Gazdasági Ellátó Szervezet (GESZ), a Kormányhivatal munkatársaival járt kint a Zalaegerszeg utcai Harangvirág bölcsődében.

Az Ukrajnában folyó háborúval és a humanitárius válsággal kapcsolatban az önkormányzati döntés szerint Kispest befogadóhelyet nyit a háború elől ide menekülőknek. Ennek értelmében a GESZ és az önkormányzat munkatársai már felszállították a kerület nyári táborából, Káptalanfüredről a szükséges ágyakat és egyéb bútorokat, kitakarították, fertőtlenítették az épületet. Már minden készen áll a menekültek fogadására.

A menekültek szervezett mozgását, érkezését, távozását az önkormányzat közbiztonsági referense, Csatári Bálint koordinálja majd.

A szakemberek és az önkormányzat munkatársai továbbiakban is folyamatosan együttműködnek a Kispesti Ukrán Nemzetiségi önkormányzattal annak érdekében, hogy a leghatékonyabban tudjanak segíteni az érkező menekülteknek.

Ezen kívül 1 millió forinttal támogatják az Ökumenikus Segélyszervezetet annak érdekben, hogy a legszükségesebb eszközökkel segíthessék a háború elől hazánkba menekülőket.

Kérik, hogy azok a kispestiek, akik befogadtak már menekülteket, feltétlenül regisztráljanak az önkormányzatnál a +36 20 519 9257-es telefonszámon, és adják meg a befogadott menekültek nevét és életkorát. Erre azért van szükség, hogy az illetékes szervek a későbbiekben biztosítani tudják a menekültek egészségügyi és szociális ellátásával kapcsolatos feladatokat, valamint a magyarországi tartózkodással kapcsolatos további szükséges hivatalos ügyintézést.

Azok a kispestiek, akik felajánlásokkal, adományokkal szeretnék segíteni a menekülteket az alábbi szervezetekkel vegyék fel a kapcsolatot:

- Kispesti Nagyboldogasszony Karitász
tel.: +36 30 423 4405
e-mail: Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

- Bike Maffia Egyesület
e-mail: Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

- Görögkatolikus Parókia
Kossuth Lajos u. 10/a.
tel.: +3613579409
e-mail: Ez az ímélcím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

- Wekerlei Társaskör
Kós Károly tér 10.
hétfőnként, keddenként, szerdánként 10-12 és 17-19 óra
csütörtökönként 17-19 óra
szombatonként 10-12 óra között.

(uj.kispest.hu)

Még több hír Dél-Pestről

A képviselő-testület novemberi ülésén a képviselők egyhangúlag megszavazták a csepeli lakhatási támogatás havi összegének emelését, amely tovább erősíti a csepeli szociális hálót a jelenlegi nehéz...
Soroksári bejelentés
A következő rendőrjárőr képzés 2023. február elején indul, amelyre a jelentkezési határidő: 2023. január 10. A képzés nappali rendszerű, 10 hónap időtartamú és magába foglalja a rendőrségnél töltött...
A Kispesti Rendészeti Központ új működéséről, az átmeneti gazdálkodásról és energiamegtakarítási intézkedésekről is döntött a képviselő-testület szerdán.
Jövő héten, hétfőtől elkezdik kicserélni az aszfaltburkolatokat az alábbi helyszíneken:
A csepeli önkormányzat az elmúlt évekhez hasonlóan idén is szervezett ingyenes burgonya- és hagymaosztást.
Nemsokára kikerülnek a futtatók környékére a vadiúj négynyelvű, (magyar-angol-orosz-ukrán) táblák!
Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI. 29.) Ök. sz. rendelete 61. §-a alapján tájékoztatjuk Önöket, hogy...
Tavasszal találkoztak utoljára a Civil Házban a kerületi civil szervezetek képviselői.
A fővárosi közgyűlés 2022. augusztus 31-i ülésén módosította a fővárosi lakásrezsi-támogatásról szóló 30/2020. (VI. 5.) önkormányzati rendeletet, a rendelet 8. § (2) bekezdése szerint:
Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata a kerületünk lakosai részére „Lakossági veszélyes hulladék gyűjtési akció”-t szervez 2022. november 12-én 9:00-13:00 óra...
A háború és a szankciók miatt kialakult, egész Európát sújtó energiaválság okán egyre több ország és egyre több vállalat vezet be rendkívüli takarékossági intézkedéseket az energiafelhasználás...
Ősszel nagy figyelmet szoktak kapni a különböző nőket és férfiakat érintő gyakori rosszindulatú daganatos betegségek megelőzését, korai felismerését szolgálató lehetőségek. Ennek keretében a...
Az FKF Zrt. tájékoztatása alapján, az idei lomtalanítási dátumokon túl már elérhető az egyes körzetek elszállítási dátumai.
Ugyan még mindig nem fejeződött be a hivatali útvesztők miatt a hosszúra nyúlt közbeszerzési eljárás az önkormányzat fenntartásában lévő utak javítására, ennek ellenére megkezdték azoknak az utaknak...
A nehéz gazdasági helyzetben, az elszabaduló árak és az egyre ijesztőbb méretű infláció mellett az Önkormányzat fontosnak tartja, hogy a kerületiek életét valamelyest megkönnyítő programokat...
Több éves előkészítő munka után október közepétől Csepelre költözik Budapest egyik legismertebb élőzenei kulturális helyszíne, a Barba Negra.
Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója szerint az egymásért való küzdelem és a csapategység a legnagyobb erőssége a Ferencvárosnak, amely csütörtöki, Crvena zvezda elleni győzelmének is...

A címlapról

Az új intézmény az energiapolitika egységes irányításáért felel...
Rendeletmódosítás a fővárosi tulajdonú ingatlanban működő...
Idén is megrendezik a hagyományos Mikulás-ünnepséget vasárnap a...
A Fővárosi Önkormányzat klímaügyekkel, zöldpolitikával, épített és...
Az eddigi jelek szerint sikerült elérni, hogy Magyarország...
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) november...

Könyvajánló

Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.
Gyakorlati tanácsokat ad, hogy a házasság tartós maradjon még a mai világ kísértései mellett is.
Olyan modern magyar mesekönyv született, ami fogyasztható és a mai gyerekek számára is elfogadható köntösbe bújtatja az emberi értékeket.
A gazdag gyűjtemény egy sokéves munka keresztmetszete, figyelmet felkeltő olvasmányokat kínál.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Apu, mi az a "bio" ? - kérdezi a 7 éves Annácska a bevásárlóközpontban.
Skodás polgártársunk esetét egy neves márkaszervizzel közel negyedmillióan látták már, mire én itt közzé teszem.
Beszélgetésekben rendszeresen előjön a téma és mindig meglepődök ismerőseim naivitásán vagy rossz memóriáján.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech