Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Tavasszal találkoztak utoljára a Civil Házban a kerületi civil szervezetek képviselői.

Az őszi, csütörtöki Civil Fórumon többek között Gajda Péter polgármester számolt be az önkormányzat aktuális feladatairól, valamint az elmúlt hónapok eredményeiről.

Gajda Péter beszámolójának legfontosabb részében tájékoztatta a fórum résztvevőit az elmúlt időszakban történtekről. A polgármester elmondta: év elején még úgy tűnt, hogy a covid után visszatérhetünk a normál kerékvágásba és viszonylag stabil lesz a kerület költségvetése, de a begyűrűző energiaválság miatt máshogy alakult.

Kispest számára is fontos beruházásai voltak a közelmúltban a Fővárosi Önkormányzatnak, befejeződött az 50-es villamos rekonstrukciója, megérkeztek az új CAF-villamosok, a következő év végére az összes szerelvény új lesz – tette hozzá a városvezető. Apróbb felújításaink voltak idén, megújult a Kispesti Egészségügyi Intézet szemészete, valamint a Madách utcai gyermekfogászat. Minden gyermekintézményünkben továbbra is biztosítjuk az EpiPen Junior életmentő gyógyszert. A környezetvédelem területén is voltak kisebb-nagyobb beruházásaink: folytattuk a komposztáló programunkat és elindítottuk az esővízgyűjtő edények osztását is. Továbbra is ingyenes füzetcsomaggal segítjük az iskolásokat, a Kispesti Iskolatámogatási Alapban pedig szabadfelhasználású 1-1 millió forintot biztosítunk az intézményeknek.

Az elmúlt években a covid okozta elvonások miatt kellett takarékoskodnunk, most pedig az energiaárak drasztikus emelkedése miatt – tájékoztatta a meghívottakat Gajda Péter. A polgármester elmondta azt is, hogy az energiaválságnak milyen következményei lesznek a kerületben. Többek között októbertől zárvatart a Kispesti Vigadó, a Kispesti Kaszinó. Döntés született arról, hogy novembertől péntekenként otthonról dolgoznak a Polgármesteri Hivatal munkatársai. A jövő heti testületi ülésen döntenek a képviselők a Kispesti Uszoda átmeneti zárvatartásáról is. Ez fájó és kellemetlen lépés, de az elszabadult távhőárakat nem tudja kitermelni az uszoda – tette hozzá a polgármester.

A polgármester mellett a fórumon rész vett Varga Attila alpolgármester és válaszolt a felmerülő kérdésekre.

A folytatásban a BFKH XX. Kerületi Hivatal Népegészségügyi Osztály által működtetett CSVSZ-t (Családvédelmi Szolgálat) mutatta be Havasiné Ádámszki Emília. Nagy Zita HEP-referens a Helyi Esélyegyenlőségi Programról (HEP) beszélt az érdeklődőknek. Ferenczi István környezetvédelmi tanácsnok a helyes fatüzelésről tartott rövid előadást a megjelenteknek.

 

(uj.kispest.hu/hirek)

Még több hír Dél-Pestről

Február elsején egy hasi műtéttel megkezdődnek a műtéti beavatkozások az egynapos sebészeten a Kispesti Egészségügyi Intézet (KEI) harmadik emeletén.
Kedves XVIII. Kerületi Nyugdíjas Pedagógusok!
A helyi támogatás egy egyösszegű, visszatérítendő, kamatmentes kölcsön ingatlan-fedezettel, amely 10 évre nyújtható.
A 2022. évben kiadott lakossági várakozási hozzájárulásának (parkolási engedélyének) érvényessége2023. január 31-én lejár!
A képviselő-testület novemberi ülésén a képviselők egyhangúlag megszavazták a csepeli lakhatási támogatás havi összegének emelését, amely tovább erősíti a csepeli szociális hálót a jelenlegi nehéz...
Soroksári bejelentés
A következő rendőrjárőr képzés 2023. február elején indul, amelyre a jelentkezési határidő: 2023. január 10. A képzés nappali rendszerű, 10 hónap időtartamú és magába foglalja a rendőrségnél töltött...
A Kispesti Rendészeti Központ új működéséről, az átmeneti gazdálkodásról és energiamegtakarítási intézkedésekről is döntött a képviselő-testület szerdán.
Jövő héten, hétfőtől elkezdik kicserélni az aszfaltburkolatokat az alábbi helyszíneken:
A csepeli önkormányzat az elmúlt évekhez hasonlóan idén is szervezett ingyenes burgonya- és hagymaosztást.
Nemsokára kikerülnek a futtatók környékére a vadiúj négynyelvű, (magyar-angol-orosz-ukrán) táblák!
Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI. 29.) Ök. sz. rendelete 61. §-a alapján tájékoztatjuk Önöket, hogy...
Tavasszal találkoztak utoljára a Civil Házban a kerületi civil szervezetek képviselői.
A fővárosi közgyűlés 2022. augusztus 31-i ülésén módosította a fővárosi lakásrezsi-támogatásról szóló 30/2020. (VI. 5.) önkormányzati rendeletet, a rendelet 8. § (2) bekezdése szerint:
Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata a kerületünk lakosai részére „Lakossági veszélyes hulladék gyűjtési akció”-t szervez 2022. november 12-én 9:00-13:00 óra...
A háború és a szankciók miatt kialakult, egész Európát sújtó energiaválság okán egyre több ország és egyre több vállalat vezet be rendkívüli takarékossági intézkedéseket az energiafelhasználás...
Ősszel nagy figyelmet szoktak kapni a különböző nőket és férfiakat érintő gyakori rosszindulatú daganatos betegségek megelőzését, korai felismerését szolgálató lehetőségek. Ennek keretében a...
Az FKF Zrt. tájékoztatása alapján, az idei lomtalanítási dátumokon túl már elérhető az egyes körzetek elszállítási dátumai.

A címlapról

A világzenei színtér számos világsztárja, köztük a Tamikrest,...
Csapadékos, szeles idő jön pénteken. Az északi, északkeleti tájakon...
Évtizedek óta újságok, különféle nyomdai termékek az életünk.
Elindult a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram – közölte a...
Világszinten minden hetedik gyermeket érinti a depresszió vagy a...
Elindult a Budapesti Mobilitási Terv (BMT) társadalmi egyeztetése...

Könyvajánló

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az UNESCO támogatásával készült „Sportágak az olimpiai programban” Nemzetközi sportágválasztó enciklopédia 2019-es megjelenése óta több mint 3000 példányban jutott el iskolákba.
Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában?
Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Japán-Magyar kapcsolattörténet 1869-1913 (E-book)

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech