Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

A Kispesti Puskás Ferenc Általános Iskola 2019 óta vesz részt az Erasmus+ nemzetközi együttműködési programban, melynek keretében november 29-e és december 7-e között virtuális találkozót szervezett, melyen több száz tanuló vett részt a világ számos országából.

Az Erasmus+ nemzetközi program célja, hogy az együttműködő európai országok tanulói különböző projektek segítségével bővítsék tudásukat. A külföldi utazások (mobilitások) során a tanulók a közös munkán kívül megismerik más országok, népek kultúráját, továbbá idegennyelvi környezetben használják az angoltudásukat. A Puskás iskola Erasmus+ projektjének címe a „A Lab in my pocket” (Labor a zsebemben), melynek keretében a diákok mobil eszközök és az azokon futtatott alkalmazás (Arduino Science Journal) segítségével végeznek el különböző, a természettudományos tantárgyakhoz kapcsolódó méréseket. A projektben Magyarországon kívül Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, valamint Törökország vesz részt. Az együttműködés az eredeti tervek szerint 2019–2021 között került volna lebonyolításra, azonban a világjárvány miatt a közös munka 2022-ben fejeződik be. A projekt indulásakor, 2019-ben iskolánk négy tanulója és két pedagógusa Portugáliába utazott, melynek alkalmával számos közös mérést végeztek, műhelyunkákban vettek részt, valamint Portugália legnevezetesebb helyeire is ellátogattak.

A program a portugáliai utazást követően ebben a tanévben folytatódott, ahol hazánk vállalta a külföldi vendégek fogadását. A Kispesti Puskás Ferenc Általános Iskola Martinák Márta angoltanárnő, projektkoordinátor vezetésével jelenléti programokat szervezett, azonban a járvány újbóli felfutása miatt, a találkozó az online térbe költözött. A másfél héten keresztül tartó együttműködés során hat ország több száz tanulója dolgozott együtt a Puskás Iskola által szervezett és tartott műhelymunkákon (workshop). A workshopok mindegyike az okostelefonokkal és tabletekkel végzett méréseken alapult, melyeket a résztvevő tanulóknak előzetesen kellett elvégezniük. Az első előadást Bihari Péter fizikatanár tartotta, Czékmánné Kocsis Judit angoltanárnő segített az angolra fordításban. Az előadás témája a mágnesesség volt, melyek méréséhez a tanulók okostelefonokat használtak. A mért adatok feldolgozását a Czékmán Balázs informatikatanár által tartott két workshopon végezték el a diákok. Az egyik műhelymunkán hat ország adatai (hangerősség, fényerősség, mágnesesség) egy közös táblázatba kerültek összegyűjtésre, majd ezek különböző diagramokon történő ábrázolása következett. A másik műhelymunka a tudománykommunikáció alapjait mutatta be a résztvevő nemzetközi közönség számára, majd az ott szerzett ismeretek alapján a tanulók prezentációt készítettek a feldolgozott mérések eredményei alapján. Az utolsó műhelymunkát az elismert oktatáskutató, Dr. Fehér Péter vezette, aki Aknai Dóra Orsolya segítségével a robotokkal történő adatméréseket, speciális érzékelőket mutatott be.

A virtuális mobilitást közös játék és egymás országát ismertető videók bemutatása zárta. A másfélhetes együttműködés keretében több száz tanuló és több tucat pedagógus tevékenykedett. Úgy gondolják, hogy az Erasmus+ magyarországi programjai során a tanulók idegennyelvi, digitális és interkulturális kompetenciái is fejlődtek, hiszen egy ilyen találkozó – még ha virtuális is – közelebb hozza a diákokat egymáshoz és a világ megismerésének vágyához egyaránt.

Forrás: uj.kispest.hu

Még több hír Dél-Pestről

A korszerűsítési munkák előkészítése, a vállalkozási szerződés március 9-i hatályba lépése után ma már a Határ úti aluljáró úgynevezett üzemi terében a bontási munkákkal megkezdődött a felújítás.
Nem csitul a szomszédunkban a háború.
Mi történik, ha ugyanazon a színpadon fellép többek közt SÜSÜ, a sárkány, Soltész Rezső és Király Viktor?
2022. február 14-én nagyszabású mobilkészülékcsere-támogatási programot indított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksári Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet Budapest Főváros XXIII....
Tizennegyedik alkalommal indították be a veterán traktorokat és mezőgazdasági gépeket a XVIII. kerületi Hofherr-Dutra Gépmajálison, ezúttal is a XVIII. kerületi Tomory Lajos Múzeum kertjében.
Utolsó szakaszába lép május 14-én az M3-as metró felújítása: a szerelvények a déli szakaszon Kőbánya-Kispesttől a belvárost elérve a Kálvin térig járnak hétköznapokon, miután befejeződik a...
A NEMES utcában útépítés miatt forgalomváltozás és a 84E, 84M, 166, 254E, 254M, 266, 950, 950A buszjáratokat is érintő változások lesznek.
Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete tisztelettel meghívja Önt 2022. április 28-án (csütörtök) 9.00 órai kezdettel tartandó ülésére, melynek helyszíne a Polgármesteri...
A Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia (150-es számú) vasútvonal több évig tartó átépítésének következő menetrendi üteme május 1-jétől lép érvénybe.
Az Első Kispesti Szikvízgyár címmel a szikvízgyártó ipar és elsősorban Glasz Gáza emléke előtt tiszteleg a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény új, jövő márciusig látogatható kamarakiállítása.
Az alábbi pályázati felhívás a XVIII. kerület híroldalán jelent meg.
1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított el a Föld védelmében.
A Tiszta Soroksárért napok alkalmával ezévben is megrendezésre kerül a veszélyeshulladékgyűjtés április 23-án 8:00 és 12:00 óra között.
Pesterzsébet Önkormányzata felhívja a lakosság figyelmét a főváros köztisztaságáról szóló 48/1994. (VIII.1.) Főv. Kgy. rendelet 3. § szerint kötelességére, amely szerint:
A sepsiszentgyörgyi és ferencvárosi művészeti tagozatos diákok Vegyületek című kiállítása két hétig tekinthető meg az FMK Sakk termében.
Tegnap délután a Lakatos-lakótelepen lakossági fórumon egyeztettek az Építő és Dolgozó utcák által körbezárt területre tervezett parkolóról.
A berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány által működtetett Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusainak és tanulóinak kiállítása látható június közepéig a Forrásházban.

A címlapról

Budapest Főváros Önkormányzata számára kiemelten fontos a...
2022-ben immár tizennégy éve annak, hogy a Müpa először mutatta be...
A mindenkori kormány leginkább a közúti infrastruktúra...
Az M3 metrófelújítás utolsó szakaszához kapcsolódóan a felszíni...
Távozott hivatalából Áder János.
Május 9-től drasztikusan megemelkedtek a fővárosban a taxis tarfiák:...

Könyvajánló

"Mindenkinek van takargatnivalója. Neked mi? Én nyíltan vállaltam a titkomat, és ha ez az ára annak, hogy akár egyetlen ember életét megmenthetem, akkor megérte."
Domonkos Endre a korábbi Közép- és Kelet-Európával kapcsolatos kutatásai alapján írta meg Magyarország gazdaságtörténetét a kiegyezéstől a rendszerváltás utáni időszakig.
Warren C. Sanderson és Sergei Scherbov: Előretekintő élettartam című könyve a népesség idősödését egy új dimenzió beemelésével, az előretekintő, úgynevezett távlati életkor mentén is elemzi.
A dominó a Példabeszédek könyvének 58 bölcs mondását segíti elsajátítani játékos formában.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?
Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech