Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Második hete fogad Ukrajnából hozzánk érkező háborús menekülteket az önkormányzat a Zalaegerszeg utcai, jelenleg nem működő bölcsőde épületében lévő 24 fős szálláshelyen. Folyamatosan érkeznek a segítséget kérők, az érkezők zöme nő, csaknem 60 százaléka gyerek.

A mögöttünk álló hét eseményeiről és tapasztalatairól számolt be lapunknak a Kispestre érkező menekültek ellátását Csatári Bálinttal, az önkormányzat közbiztonsági referensével közösen koordináló és felügyelő Szilágyi István védelmi referens, a Kispesti Operatív Törzs tagja.

Más ellátóhelyekhez képest Kispesten szervezettebben és nyugodtabban zajlik a menekültellátás az átmeneti szálláshelyen. Ennek egyik záloga, hogy az ellátás a Kispesti Ukrán Nemzetiségi Önkormányzattal, a Kormányhivatallal, az önkormányzat illetékes irodáival és a helyi Vöröskereszttel folyamatos egyeztetésben zajlik. Az ide irányított menedékkérőket nyilvántartják, karszalagot kapnak. Közös megegyezés alapján a kerületben lévő ellátóhelyen szállást, szolgáltatást továbbra is ukrán személyi igazolvány, útlevél, vagy menedékes regisztráció alapján adhatnak.

Itt csak átmeneti időre egy-két napra, éjszakára vannak a menekültek, majd tovább mennek külföldön élő rokonaikhoz, például Lengyelországba, Prágába, de sokan Németország felé veszik az útirányt. Mivel központi menekültnyilvántartás van, ha valaki itt jelentkezik, azt a Nyugati és a Keleti pályaudvarokra irányítjuk. Folyamatosan érkeznek családok a háborús övezetből, volt több családunk már Kijevből és Harkovból is. A határ menti magyarlakta településekről érkezők elsősorban magyar rokonaikhoz célzottan érkeznek. Az ünnepek alatt is telt házzal üzemelünk – hangsúlyozta Szilágyi István.

Mint megtudtuk, az elmúlt időszakhoz képest néhányszor szükség volt orvosi ellátásra, gyógyszerre, de rendszeresen jön a területi védőnő mind a gyerekekhez, mind pedig a felnőttekhez is. Mivel az Ukrajnában élő kisgyerekek oltási kötelezettsége eltér a hazaitól, ezért a legkisebbeket gyerekközösségbe nem integrálhatjuk, de erre nem is nagyon van szükség, hiszen néhány nap után tovább utaznak a családok – meséli.

Szilágyi István kiemelte, helyhiány miatt továbbra is csak azokat tudják befogadni, akiket a helyi Kispesti Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat is közvetít.
Rendkívül nagy segítséget jelent a napi ellátásban a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat öt szociális és a Gazdasági Ellátó Szervezet egy munkatársának az itt léte, nélkülük nehezebb lenne az ellátás és a gondozás. A családok napközben zömében nem tartózkodnak az épületben, ügyeiket intézik a városban. De külön köszönet a kispestieknek is, akik önzetlenül segítenek adománnyal, vagy munkával, szállítással, vásárlással – összegezte heti tapasztalatait Szilágyi István.

(uj.kispest.hu)

Még több hír Dél-Pestről

A helyi támogatás egy egyösszegű, visszatérítendő, kamatmentes kölcsön ingatlan-fedezettel, amely 10 évre nyújtható.
A 2022. évben kiadott lakossági várakozási hozzájárulásának (parkolási engedélyének) érvényessége2023. január 31-én lejár!
A képviselő-testület novemberi ülésén a képviselők egyhangúlag megszavazták a csepeli lakhatási támogatás havi összegének emelését, amely tovább erősíti a csepeli szociális hálót a jelenlegi nehéz...
Soroksári bejelentés
A következő rendőrjárőr képzés 2023. február elején indul, amelyre a jelentkezési határidő: 2023. január 10. A képzés nappali rendszerű, 10 hónap időtartamú és magába foglalja a rendőrségnél töltött...
A Kispesti Rendészeti Központ új működéséről, az átmeneti gazdálkodásról és energiamegtakarítási intézkedésekről is döntött a képviselő-testület szerdán.
Jövő héten, hétfőtől elkezdik kicserélni az aszfaltburkolatokat az alábbi helyszíneken:
A csepeli önkormányzat az elmúlt évekhez hasonlóan idén is szervezett ingyenes burgonya- és hagymaosztást.
Nemsokára kikerülnek a futtatók környékére a vadiúj négynyelvű, (magyar-angol-orosz-ukrán) táblák!
Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI. 29.) Ök. sz. rendelete 61. §-a alapján tájékoztatjuk Önöket, hogy...
Tavasszal találkoztak utoljára a Civil Házban a kerületi civil szervezetek képviselői.
A fővárosi közgyűlés 2022. augusztus 31-i ülésén módosította a fővárosi lakásrezsi-támogatásról szóló 30/2020. (VI. 5.) önkormányzati rendeletet, a rendelet 8. § (2) bekezdése szerint:
Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata a kerületünk lakosai részére „Lakossági veszélyes hulladék gyűjtési akció”-t szervez 2022. november 12-én 9:00-13:00 óra...
A háború és a szankciók miatt kialakult, egész Európát sújtó energiaválság okán egyre több ország és egyre több vállalat vezet be rendkívüli takarékossági intézkedéseket az energiafelhasználás...
Ősszel nagy figyelmet szoktak kapni a különböző nőket és férfiakat érintő gyakori rosszindulatú daganatos betegségek megelőzését, korai felismerését szolgálató lehetőségek. Ennek keretében a...
Az FKF Zrt. tájékoztatása alapján, az idei lomtalanítási dátumokon túl már elérhető az egyes körzetek elszállítási dátumai.
Ugyan még mindig nem fejeződött be a hivatali útvesztők miatt a hosszúra nyúlt közbeszerzési eljárás az önkormányzat fenntartásában lévő utak javítására, ennek ellenére megkezdték azoknak az utaknak...
A nehéz gazdasági helyzetben, az elszabaduló árak és az egyre ijesztőbb méretű infláció mellett az Önkormányzat fontosnak tartja, hogy a kerületiek életét valamelyest megkönnyítő programokat...

A címlapról

Budapest fontos célkitűzése a város zöldítése, zöldfelületeinek...
Korábban jöhet a postás februárban az emelt összegű 13. havi...
Február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát –...
Ismét megrendezik A népzene ünnepét a Müpában. Február 5-én vasárnap...
A Primark első magyarországi üzlete Budapesten, az Arena Mall...
Az utasforgalom előtt kora délután nyitják meg a két állomást, azt...

Könyvajánló

Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Japán-Magyar kapcsolattörténet 1869-1913 (E-book)
A kötet azoknak a rendhagyó üzeneteknek a lenyomata, amelyek javarészt nyugati liberális véleményformáló személyiségek és egy közép-európai gondolkodó között zajlottak.
Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech