Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Az Első Kispesti Szikvízgyár címmel a szikvízgyártó ipar és elsősorban Glasz Gáza emléke előtt tiszteleg a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény új, jövő márciusig látogatható kamarakiállítása.

A tárlatot köszöntő Vinczek György alpolgármester elmondta, a mostaninál méltóbb helyen kell elhelyezni a Helytörténeti Gyűjteményt, ezért az önkormányzat tavaly kezdeményezte a fővárosnál, hogy az első polgármester egykori házába, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár volt Kossuth Lajos utcai épületébe kerülhessen a gyűjtemény.

A kiállítást megnyitó Buza Péter várostörténész arról beszélt, hogy a szódás tevékenység legjellemzőbb része a szállítás volt, az eladó ment a vevőhöz, de erre csak az volt alkalmas, aki szót értett az emberekkel. Hozzátette, ismerve Glasz Zsuzsát, azt gondolja, hogy apja, Glasz Géza ilyen volt.

Buza Péter külön hangsúlyozta az értékmegóvás fontosságát, mint mondta, ezt mutatja a kiállítás is, amikor megtisztel valakit emléke felmutatásával. Múlt nélkül nincsen jövő, erre figyelmeztet Glasz Géza öröksége, egy szorgalmas, iparos-kereskedő ember élete, amely mindazon értékeket hordozza, ami miatt érdemes élni – fogalmazott.

Guttmann Tamásné, a Szikvízkészítő Ipartestület vezetősége nevében köszönte meg a megemlékezést, és elmondta, a szódavíz kezd újra népszerű lenni, a jó szörpöt és a fröccsöt mással nem lehet elkészíteni. A szódás lóról és a szállításról szóló személyes emlékét megosztva üdvözölte és köszöntötte a kiállítást Glasz Zsuzsa is. A megnyitót Búza Péter alkalmi fröccsismertetője zárta, a várostörténész egyben hangsúlyozta, hogy a magyar fröccskultúra példátlan a világban.

A kamarakiállítás a kispesti szikvízgyártás történetét mutatja be. A Glasz család 1920-23 táján indította el üzemét, Glasz Zsigmond halála után felesége ebben az iparágban látta a háromgyermekes család boldogulását. Mindhárom gyermeke a szikvízgyártás felé fordult: Glasz Mihály Pestlőrincen, Glasz Géza Kispesten készítette a szódát. A legidősebb lánytestvérük, Glasz Ilonka házassága révén a Reiner család üzemét vitte tovább. Glasz Géza Kispesten több mint 70 éven keresztül szolgálta a vásárlókat. A Glasz család története összefonódik a szódagyártás történetével. Nagy kitartással Dunakeszi üzemében Ifj. Hollós Tibor tartja életben a családi hagyományt.

„A szóda akkor kezdte igazán befutni karrierjét, amikor a szénsavval dúsított tiszta vizet az orvostudomány gyógyító erővel ruházta fel. Tovább szárnyalt a víz iránti kereslet, mikor a szörpöket is ezzel kezdték hígítani, igazi elfogadtatása a fröccs fogyasztásának elterjedésével vált általánossá. A vendéglátáson túl a magánháztartások elengedhetetlen kultuszitala lett” – olvasható a kiállítás főszövegében.

Ezen a linken megtekinthető a képgaléria.

(uj.kispest.hu)

Még több hír Dél-Pestről

A korszerűsítési munkák előkészítése, a vállalkozási szerződés március 9-i hatályba lépése után ma már a Határ úti aluljáró úgynevezett üzemi terében a bontási munkákkal megkezdődött a felújítás.
Nem csitul a szomszédunkban a háború.
Mi történik, ha ugyanazon a színpadon fellép többek közt SÜSÜ, a sárkány, Soltész Rezső és Király Viktor?
2022. február 14-én nagyszabású mobilkészülékcsere-támogatási programot indított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksári Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet Budapest Főváros XXIII....
Tizennegyedik alkalommal indították be a veterán traktorokat és mezőgazdasági gépeket a XVIII. kerületi Hofherr-Dutra Gépmajálison, ezúttal is a XVIII. kerületi Tomory Lajos Múzeum kertjében.
Utolsó szakaszába lép május 14-én az M3-as metró felújítása: a szerelvények a déli szakaszon Kőbánya-Kispesttől a belvárost elérve a Kálvin térig járnak hétköznapokon, miután befejeződik a...
A NEMES utcában útépítés miatt forgalomváltozás és a 84E, 84M, 166, 254E, 254M, 266, 950, 950A buszjáratokat is érintő változások lesznek.
Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete tisztelettel meghívja Önt 2022. április 28-án (csütörtök) 9.00 órai kezdettel tartandó ülésére, melynek helyszíne a Polgármesteri...
A Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia (150-es számú) vasútvonal több évig tartó átépítésének következő menetrendi üteme május 1-jétől lép érvénybe.
Az Első Kispesti Szikvízgyár címmel a szikvízgyártó ipar és elsősorban Glasz Gáza emléke előtt tiszteleg a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény új, jövő márciusig látogatható kamarakiállítása.
Az alábbi pályázati felhívás a XVIII. kerület híroldalán jelent meg.
1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított el a Föld védelmében.
A Tiszta Soroksárért napok alkalmával ezévben is megrendezésre kerül a veszélyeshulladékgyűjtés április 23-án 8:00 és 12:00 óra között.
Pesterzsébet Önkormányzata felhívja a lakosság figyelmét a főváros köztisztaságáról szóló 48/1994. (VIII.1.) Főv. Kgy. rendelet 3. § szerint kötelességére, amely szerint:
A sepsiszentgyörgyi és ferencvárosi művészeti tagozatos diákok Vegyületek című kiállítása két hétig tekinthető meg az FMK Sakk termében.
Tegnap délután a Lakatos-lakótelepen lakossági fórumon egyeztettek az Építő és Dolgozó utcák által körbezárt területre tervezett parkolóról.
A berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány által működtetett Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusainak és tanulóinak kiállítása látható június közepéig a Forrásházban.

A címlapról

Budapest Főváros Önkormányzata számára kiemelten fontos a...
2022-ben immár tizennégy éve annak, hogy a Müpa először mutatta be...
A mindenkori kormány leginkább a közúti infrastruktúra...
Az M3 metrófelújítás utolsó szakaszához kapcsolódóan a felszíni...
Távozott hivatalából Áder János.
Május 9-től drasztikusan megemelkedtek a fővárosban a taxis tarfiák:...

Könyvajánló

"Mindenkinek van takargatnivalója. Neked mi? Én nyíltan vállaltam a titkomat, és ha ez az ára annak, hogy akár egyetlen ember életét megmenthetem, akkor megérte."
Domonkos Endre a korábbi Közép- és Kelet-Európával kapcsolatos kutatásai alapján írta meg Magyarország gazdaságtörténetét a kiegyezéstől a rendszerváltás utáni időszakig.
Warren C. Sanderson és Sergei Scherbov: Előretekintő élettartam című könyve a népesség idősödését egy új dimenzió beemelésével, az előretekintő, úgynevezett távlati életkor mentén is elemzi.
A dominó a Példabeszédek könyvének 58 bölcs mondását segíti elsajátítani játékos formában.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?
Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech