Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Az Első Kispesti Szikvízgyár címmel a szikvízgyártó ipar és elsősorban Glasz Gáza emléke előtt tiszteleg a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény új, jövő márciusig látogatható kamarakiállítása.

A tárlatot köszöntő Vinczek György alpolgármester elmondta, a mostaninál méltóbb helyen kell elhelyezni a Helytörténeti Gyűjteményt, ezért az önkormányzat tavaly kezdeményezte a fővárosnál, hogy az első polgármester egykori házába, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár volt Kossuth Lajos utcai épületébe kerülhessen a gyűjtemény.

A kiállítást megnyitó Buza Péter várostörténész arról beszélt, hogy a szódás tevékenység legjellemzőbb része a szállítás volt, az eladó ment a vevőhöz, de erre csak az volt alkalmas, aki szót értett az emberekkel. Hozzátette, ismerve Glasz Zsuzsát, azt gondolja, hogy apja, Glasz Géza ilyen volt.

Buza Péter külön hangsúlyozta az értékmegóvás fontosságát, mint mondta, ezt mutatja a kiállítás is, amikor megtisztel valakit emléke felmutatásával. Múlt nélkül nincsen jövő, erre figyelmeztet Glasz Géza öröksége, egy szorgalmas, iparos-kereskedő ember élete, amely mindazon értékeket hordozza, ami miatt érdemes élni – fogalmazott.

Guttmann Tamásné, a Szikvízkészítő Ipartestület vezetősége nevében köszönte meg a megemlékezést, és elmondta, a szódavíz kezd újra népszerű lenni, a jó szörpöt és a fröccsöt mással nem lehet elkészíteni. A szódás lóról és a szállításról szóló személyes emlékét megosztva üdvözölte és köszöntötte a kiállítást Glasz Zsuzsa is. A megnyitót Búza Péter alkalmi fröccsismertetője zárta, a várostörténész egyben hangsúlyozta, hogy a magyar fröccskultúra példátlan a világban.

A kamarakiállítás a kispesti szikvízgyártás történetét mutatja be. A Glasz család 1920-23 táján indította el üzemét, Glasz Zsigmond halála után felesége ebben az iparágban látta a háromgyermekes család boldogulását. Mindhárom gyermeke a szikvízgyártás felé fordult: Glasz Mihály Pestlőrincen, Glasz Géza Kispesten készítette a szódát. A legidősebb lánytestvérük, Glasz Ilonka házassága révén a Reiner család üzemét vitte tovább. Glasz Géza Kispesten több mint 70 éven keresztül szolgálta a vásárlókat. A Glasz család története összefonódik a szódagyártás történetével. Nagy kitartással Dunakeszi üzemében Ifj. Hollós Tibor tartja életben a családi hagyományt.

„A szóda akkor kezdte igazán befutni karrierjét, amikor a szénsavval dúsított tiszta vizet az orvostudomány gyógyító erővel ruházta fel. Tovább szárnyalt a víz iránti kereslet, mikor a szörpöket is ezzel kezdték hígítani, igazi elfogadtatása a fröccs fogyasztásának elterjedésével vált általánossá. A vendéglátáson túl a magánháztartások elengedhetetlen kultuszitala lett” – olvasható a kiállítás főszövegében.

Ezen a linken megtekinthető a képgaléria.

(uj.kispest.hu)

Még több hír Dél-Pestről

A helyi támogatás egy egyösszegű, visszatérítendő, kamatmentes kölcsön ingatlan-fedezettel, amely 10 évre nyújtható.
A 2022. évben kiadott lakossági várakozási hozzájárulásának (parkolási engedélyének) érvényessége2023. január 31-én lejár!
A képviselő-testület novemberi ülésén a képviselők egyhangúlag megszavazták a csepeli lakhatási támogatás havi összegének emelését, amely tovább erősíti a csepeli szociális hálót a jelenlegi nehéz...
Soroksári bejelentés
A következő rendőrjárőr képzés 2023. február elején indul, amelyre a jelentkezési határidő: 2023. január 10. A képzés nappali rendszerű, 10 hónap időtartamú és magába foglalja a rendőrségnél töltött...
A Kispesti Rendészeti Központ új működéséről, az átmeneti gazdálkodásról és energiamegtakarítási intézkedésekről is döntött a képviselő-testület szerdán.
Jövő héten, hétfőtől elkezdik kicserélni az aszfaltburkolatokat az alábbi helyszíneken:
A csepeli önkormányzat az elmúlt évekhez hasonlóan idén is szervezett ingyenes burgonya- és hagymaosztást.
Nemsokára kikerülnek a futtatók környékére a vadiúj négynyelvű, (magyar-angol-orosz-ukrán) táblák!
Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI. 29.) Ök. sz. rendelete 61. §-a alapján tájékoztatjuk Önöket, hogy...
Tavasszal találkoztak utoljára a Civil Házban a kerületi civil szervezetek képviselői.
A fővárosi közgyűlés 2022. augusztus 31-i ülésén módosította a fővárosi lakásrezsi-támogatásról szóló 30/2020. (VI. 5.) önkormányzati rendeletet, a rendelet 8. § (2) bekezdése szerint:
Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata a kerületünk lakosai részére „Lakossági veszélyes hulladék gyűjtési akció”-t szervez 2022. november 12-én 9:00-13:00 óra...
A háború és a szankciók miatt kialakult, egész Európát sújtó energiaválság okán egyre több ország és egyre több vállalat vezet be rendkívüli takarékossági intézkedéseket az energiafelhasználás...
Ősszel nagy figyelmet szoktak kapni a különböző nőket és férfiakat érintő gyakori rosszindulatú daganatos betegségek megelőzését, korai felismerését szolgálató lehetőségek. Ennek keretében a...
Az FKF Zrt. tájékoztatása alapján, az idei lomtalanítási dátumokon túl már elérhető az egyes körzetek elszállítási dátumai.
Ugyan még mindig nem fejeződött be a hivatali útvesztők miatt a hosszúra nyúlt közbeszerzési eljárás az önkormányzat fenntartásában lévő utak javítására, ennek ellenére megkezdték azoknak az utaknak...
A nehéz gazdasági helyzetben, az elszabaduló árak és az egyre ijesztőbb méretű infláció mellett az Önkormányzat fontosnak tartja, hogy a kerületiek életét valamelyest megkönnyítő programokat...

A címlapról

Budapest fontos célkitűzése a város zöldítése, zöldfelületeinek...
Korábban jöhet a postás februárban az emelt összegű 13. havi...
Február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát –...
Ismét megrendezik A népzene ünnepét a Müpában. Február 5-én vasárnap...
A Primark első magyarországi üzlete Budapesten, az Arena Mall...
Az utasforgalom előtt kora délután nyitják meg a két állomást, azt...

Könyvajánló

Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Japán-Magyar kapcsolattörténet 1869-1913 (E-book)
A kötet azoknak a rendhagyó üzeneteknek a lenyomata, amelyek javarészt nyugati liberális véleményformáló személyiségek és egy közép-európai gondolkodó között zajlottak.
Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech