Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Az óvodai beiratkozás tudnivalóiról, illetve az egyes óvodák pedagógiai programjairól tájékoztatták az érdeklődő szülőket a Humánszolgáltatási és Szociális Iroda munkatársai, valamint az óvodavezetők a Wekerlei Kultúrházban szombaton tartott Óvodaválasztón.

Az önkormányzati fenntartású intézményekbe 2022. május 3-5. között lehet beíratni azokat a kisgyerekeket, akik szeptemberig betöltik harmadik életévüket és idén készülnek az óvodába.

Blázy Krisztina, a Humánszolgáltatási és Szociális Iroda vezetője az iroda működését mutatta be a megjelenteknek. A szakiroda Humánszolgáltatási Csoportja foglalkozik a köznevelési intézmények felügyeltével, koordinálásával, ellenőrzésével, a köznevelési intézményekkel kapcsolatos teendők ellátásával, a 12 óvodára vonatkozó normatívaigényléssel, az elszámolásokkal, a dolgozói létszámmal, a beiratkozással, illetve a beiratkozásokat követő esetleges fellebbezésekkel kapcsolatos tennivalókkal.

Czinder-Gali Zsuzsanna, az iroda humánszolgáltatásai csoportvezetője tájékoztatójában a legfontosabb tudnivalókról beszélt. Az óvodai beiratkozás május 3-4-5-én lesz, a fő szabály szerint az óvodák online fogadják a beiratkozási lapokat, de előre egyeztetett esetben személyesen is meg lehet jelenni az óvodában. Ehhez szükséges tudni az óvoda e-mail-címét.

Elmondta, azok a gyerekek óvodakötelesek, akik idén augusztus 31-ig betöltik a 3. évüket. Azok esetében, akik novemberben, decemberben töltik be, a szülőknek előbb egyeztetniük kell az óvodavezetővel, hiszen ezek a gyerekek még nem óvodakötelesek, bár előzetesen fel lehet őket venni, úgy, hogy, amikor betöltik, megkezdik az óvodai életüket.

Kispesten jelenleg 12 óvoda van, 2022 szeptemberében 11 óvodával indul a nevelési év, azért mert a Mézeskalács Művészeti Modell Óvodába olvad bele a Napraforgó. Az óvodák szakmailag és gazdaságilag is önálló költségvetési intézmények. A kispesti óvodák barátságos légkörűek, kedvesek, és majdnem mindenhol van SNI-s gyerekek befogadására lehetőség. Jelenleg 70 sajátos nevelési igényű gyermek nevelődik, átlagban nagyjából minden csoportban van egy fő.

Vannak olyan speciális, kiscsoportos jellegű csoportok, a Hársfa óvodában és a Napraforgó óvodában, a Karinthy utcai telephelyen, ahol logopédiai problémával élő gyermekeket vagy pedig úgynevezett egyéb specifikus zavarral rendelkező gyermekeket nevelnek kis csoportban, ami jobban elősegíti az integrálódásukat, integrált nevelésüket.

A Mézeskalács óvoda egy speciális művészeti modellel dolgozik tehetségpontként, és ugyancsak tehetségpont a Zöld Ágacska óvoda is, amely egy speciális, informatikai jellegű nevelés folyik. De minden óvodában azonos értékrend szerint nevelődnek a gyerekek, mindegyiknek van valami specialitása.

Szegediné Török Tünde, a Zöld Ágacska óvoda vezetője az óvodaválasztás szempontjairól beszélt lapunknak. A szülő azt nézi, hogy melyik a legközelebbi óvoda, ahova reggel gyorsan el tudja vinni a gyereket, délután érte tud menni, napközben tudja, jó helyen, jó kezek között van a gyerek. De megnézik a szülők azt is, hogy milyen programmal dolgozik az óvoda, és mit kínál, ez mennyire illeszkedik a család mindennapjaihoz, a család nevelési elképzeléseihez. A környezettől kezdve az egészséges életmódon, a népművészeten át a mozgásig nagyon színes a skála, több óvodában van tehetségprogram, felzárkóztató program is, amik közül válogathatnak a szülők – fogalmazott a kispesti óvodavezetők munkaközösségének vezetője.

Tudnivalók az óvodákról  

Óvodai beiratkozás 2022-ben   

(uj.kispest.hu)

Még több hír Dél-Pestről

A helyi támogatás egy egyösszegű, visszatérítendő, kamatmentes kölcsön ingatlan-fedezettel, amely 10 évre nyújtható.
A 2022. évben kiadott lakossági várakozási hozzájárulásának (parkolási engedélyének) érvényessége2023. január 31-én lejár!
A képviselő-testület novemberi ülésén a képviselők egyhangúlag megszavazták a csepeli lakhatási támogatás havi összegének emelését, amely tovább erősíti a csepeli szociális hálót a jelenlegi nehéz...
Soroksári bejelentés
A következő rendőrjárőr képzés 2023. február elején indul, amelyre a jelentkezési határidő: 2023. január 10. A képzés nappali rendszerű, 10 hónap időtartamú és magába foglalja a rendőrségnél töltött...
A Kispesti Rendészeti Központ új működéséről, az átmeneti gazdálkodásról és energiamegtakarítási intézkedésekről is döntött a képviselő-testület szerdán.
Jövő héten, hétfőtől elkezdik kicserélni az aszfaltburkolatokat az alábbi helyszíneken:
A csepeli önkormányzat az elmúlt évekhez hasonlóan idén is szervezett ingyenes burgonya- és hagymaosztást.
Nemsokára kikerülnek a futtatók környékére a vadiúj négynyelvű, (magyar-angol-orosz-ukrán) táblák!
Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI. 29.) Ök. sz. rendelete 61. §-a alapján tájékoztatjuk Önöket, hogy...
Tavasszal találkoztak utoljára a Civil Házban a kerületi civil szervezetek képviselői.
A fővárosi közgyűlés 2022. augusztus 31-i ülésén módosította a fővárosi lakásrezsi-támogatásról szóló 30/2020. (VI. 5.) önkormányzati rendeletet, a rendelet 8. § (2) bekezdése szerint:
Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata a kerületünk lakosai részére „Lakossági veszélyes hulladék gyűjtési akció”-t szervez 2022. november 12-én 9:00-13:00 óra...
A háború és a szankciók miatt kialakult, egész Európát sújtó energiaválság okán egyre több ország és egyre több vállalat vezet be rendkívüli takarékossági intézkedéseket az energiafelhasználás...
Ősszel nagy figyelmet szoktak kapni a különböző nőket és férfiakat érintő gyakori rosszindulatú daganatos betegségek megelőzését, korai felismerését szolgálató lehetőségek. Ennek keretében a...
Az FKF Zrt. tájékoztatása alapján, az idei lomtalanítási dátumokon túl már elérhető az egyes körzetek elszállítási dátumai.
Ugyan még mindig nem fejeződött be a hivatali útvesztők miatt a hosszúra nyúlt közbeszerzési eljárás az önkormányzat fenntartásában lévő utak javítására, ennek ellenére megkezdték azoknak az utaknak...
A nehéz gazdasági helyzetben, az elszabaduló árak és az egyre ijesztőbb méretű infláció mellett az Önkormányzat fontosnak tartja, hogy a kerületiek életét valamelyest megkönnyítő programokat...

A címlapról

Budapest fontos célkitűzése a város zöldítése, zöldfelületeinek...
Korábban jöhet a postás februárban az emelt összegű 13. havi...
Február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát –...
Ismét megrendezik A népzene ünnepét a Müpában. Február 5-én vasárnap...
A Primark első magyarországi üzlete Budapesten, az Arena Mall...
Az utasforgalom előtt kora délután nyitják meg a két állomást, azt...

Könyvajánló

Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Japán-Magyar kapcsolattörténet 1869-1913 (E-book)
A kötet azoknak a rendhagyó üzeneteknek a lenyomata, amelyek javarészt nyugati liberális véleményformáló személyiségek és egy közép-európai gondolkodó között zajlottak.
Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech