Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

 

Tizennegyedik alkalommal indították be a veterán traktorokat és mezőgazdasági gépeket a XVIII. kerületi Hofherr-Dutra Gépmajálison, ezúttal is a XVIII. kerületi Tomory Lajos Múzeum kertjében.

A helyszín szintén összekapcsolja a két kerületet. A múzeumnak otthont adó épület, az egykori Herrich-Kis-villa, annak a Herrich Károlynak volt otthona, akit Kispest község egyik alapítójaként ismerhetünk.

A gépmajálist a 2009-ben alakult Hofherr-Dutra Emléktársaság szervezi, a rendezvényt minden évben támogatja Kispest Önkormányzata. Az ünnep alkalmat ad arra, hogy a Hofherr-Schrantz Gépgyár, 1912-től Hofherr-Schrantz-Clayton-Shuttleworth Magyar Gépgyári Művek Rt., majd 1951-től Vörös Csillag Traktorgyár (VöCsi) egykori dolgozói, a hagyományőrzők, gyűjtők, valamint érdeklődők találkozhassanak és ünnepelhessenek május 1-jén. Kispestet Gajda Péter polgármester és Vinczek György alpolgármester képviselte a rendezvényen.

Kispest polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy a hármas ünnep – anyák napja, az Európai Unióhoz való csatlakozás napja és május 1. – mellett Kispest számára az egész év ünnepi, hiszen a várossá alakulás 100. évfordulóját is idén ünneplei a XIX. kerület. Elmondta, néhány hete épp a 100 évforduló kapcsán avattak emléktáblát a kispesti Hofherr-ház falán. Az ikonikus épület, amelyben csaknem 100 éve a Hofherr-gyár tisztviselői kaptak lakásokat, a ma benne élők és az önkormányzat összefogásával újult meg látványosan. Gajda Péter külön megköszönte a Hofherr-Dutra Emléktársaságnak, hogy minden évben ápolja a két kerület szempontjából kiemelkedő jelentőségű családnak és vállalatnak az emlékét.

Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere arról beszélt, hogy „valamikor egy település voltunk”, azóta is töretlenül fejlődik mindkét város, a partnerség megmaradt, ennek egyik példája a gépmajális. Szintén köszönte az emléktársaságnak, hogy évente megszervezi az eseményt. „Tisztelgünk közös történelmünk előtt” – tette hozzá.

Dr. Stieber József, a Hofherr-Dutra Emléktársaság tiszteletbeli elnöke megköszönve a két önkormányzat és a múzeum mellett az országos gépgyűjtők támogatását, a múltat idézte föl. Hofherr Mátyás 122 évvel ezelőtt alapította gyárát Kispesten, amely 1973-ig, mint önálló gép- és traktorgyár állt fenn. A kispesti gyár Hofherr Mátyás 1869-ben alapított bécsi gyárának leányvállalata lett. 72 évvel ezelőtt, 1950-ben jelentek meg az első dömperek, és 63 évvel ezelőtt készült el az első nagyhírű DUTRA UE 28-as traktor. 61 éve született meg a D4K típusú világhírű traktor is, amely pont 60 éve a Budapesti Nemzetközi Vásáron aranyérmet nyert. Mérföldkőnek tekinthető, hogy az 1960-ban bevezetett DUTRA védjegy, a gyár két fő gyártmányának nevéből, a Dumperből és a Traktorból álló mozaikszó.

Megemlékezett a Hofherr, majd VöCsi Traktorgyár műszaki géniuszairól, a gyáralapító Hofherr Mátyásról, Hofherr Albertről, az első igazgatóról, a Kossuth-díjasokról: Korbuly Jánosról, Liszony Béláról, Jurics Károlyról és Rohrer Emilről, akiknek élete és munkássága összeforrt a magyar mezőgép- és traktorgyártás irányításával, szervezésével és gyártmánytervezésével. Emlékezett a Csepel autógyárra, ahonnan a traktorgyári gépekbe beépített dízelmotorok érkeztek. „Az ő emlékület hirdeti az egykori Hofherr-villában berendezett emlékszoba, az emléktábla és az évenkénti traktormajális” – zárta gondolatait Stieber József.   

A köszöntők végeztével a két polgármester megkoszorúzta a Hofherr-villa (ma Tündérkert étterem) falán lévő emléktábla fotókópiáját, majd beindítottak egy-egy traktort, megnyitva a gépmajális programjait. Ismét tartottak felvonulást a régi traktoroknak, teherautóknak, és amíg a gépek körbejártak, a múzeum kertjében Payr Henrik vezetésével a Kispesti Alapfokú Művészeti Iskola Fúvószenekara adott műsort. A délelőtti program a Tébláb Táncegyüttes fellépésével zárult. Délután volt cséplési bemutató a 150 éves gőz- és 100 éves cséplőgéppel, majd tárlatvezetés a szabadtéri gépkiállításon. 

(uj.kispest.hu)

Még több hír Dél-Pestről

A helyi támogatás egy egyösszegű, visszatérítendő, kamatmentes kölcsön ingatlan-fedezettel, amely 10 évre nyújtható.
A 2022. évben kiadott lakossági várakozási hozzájárulásának (parkolási engedélyének) érvényessége2023. január 31-én lejár!
A képviselő-testület novemberi ülésén a képviselők egyhangúlag megszavazták a csepeli lakhatási támogatás havi összegének emelését, amely tovább erősíti a csepeli szociális hálót a jelenlegi nehéz...
Soroksári bejelentés
A következő rendőrjárőr képzés 2023. február elején indul, amelyre a jelentkezési határidő: 2023. január 10. A képzés nappali rendszerű, 10 hónap időtartamú és magába foglalja a rendőrségnél töltött...
A Kispesti Rendészeti Központ új működéséről, az átmeneti gazdálkodásról és energiamegtakarítási intézkedésekről is döntött a képviselő-testület szerdán.
Jövő héten, hétfőtől elkezdik kicserélni az aszfaltburkolatokat az alábbi helyszíneken:
A csepeli önkormányzat az elmúlt évekhez hasonlóan idén is szervezett ingyenes burgonya- és hagymaosztást.
Nemsokára kikerülnek a futtatók környékére a vadiúj négynyelvű, (magyar-angol-orosz-ukrán) táblák!
Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI. 29.) Ök. sz. rendelete 61. §-a alapján tájékoztatjuk Önöket, hogy...
Tavasszal találkoztak utoljára a Civil Házban a kerületi civil szervezetek képviselői.
A fővárosi közgyűlés 2022. augusztus 31-i ülésén módosította a fővárosi lakásrezsi-támogatásról szóló 30/2020. (VI. 5.) önkormányzati rendeletet, a rendelet 8. § (2) bekezdése szerint:
Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata a kerületünk lakosai részére „Lakossági veszélyes hulladék gyűjtési akció”-t szervez 2022. november 12-én 9:00-13:00 óra...
A háború és a szankciók miatt kialakult, egész Európát sújtó energiaválság okán egyre több ország és egyre több vállalat vezet be rendkívüli takarékossági intézkedéseket az energiafelhasználás...
Ősszel nagy figyelmet szoktak kapni a különböző nőket és férfiakat érintő gyakori rosszindulatú daganatos betegségek megelőzését, korai felismerését szolgálató lehetőségek. Ennek keretében a...
Az FKF Zrt. tájékoztatása alapján, az idei lomtalanítási dátumokon túl már elérhető az egyes körzetek elszállítási dátumai.
Ugyan még mindig nem fejeződött be a hivatali útvesztők miatt a hosszúra nyúlt közbeszerzési eljárás az önkormányzat fenntartásában lévő utak javítására, ennek ellenére megkezdték azoknak az utaknak...
A nehéz gazdasági helyzetben, az elszabaduló árak és az egyre ijesztőbb méretű infláció mellett az Önkormányzat fontosnak tartja, hogy a kerületiek életét valamelyest megkönnyítő programokat...

A címlapról

Budapest fontos célkitűzése a város zöldítése, zöldfelületeinek...
Korábban jöhet a postás februárban az emelt összegű 13. havi...
Február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát –...
Ismét megrendezik A népzene ünnepét a Müpában. Február 5-én vasárnap...
A Primark első magyarországi üzlete Budapesten, az Arena Mall...
Az utasforgalom előtt kora délután nyitják meg a két állomást, azt...

Könyvajánló

Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Japán-Magyar kapcsolattörténet 1869-1913 (E-book)
A kötet azoknak a rendhagyó üzeneteknek a lenyomata, amelyek javarészt nyugati liberális véleményformáló személyiségek és egy közép-európai gondolkodó között zajlottak.
Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech