Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

 

Tizennegyedik alkalommal indították be a veterán traktorokat és mezőgazdasági gépeket a XVIII. kerületi Hofherr-Dutra Gépmajálison, ezúttal is a XVIII. kerületi Tomory Lajos Múzeum kertjében.

A helyszín szintén összekapcsolja a két kerületet. A múzeumnak otthont adó épület, az egykori Herrich-Kis-villa, annak a Herrich Károlynak volt otthona, akit Kispest község egyik alapítójaként ismerhetünk.

A gépmajálist a 2009-ben alakult Hofherr-Dutra Emléktársaság szervezi, a rendezvényt minden évben támogatja Kispest Önkormányzata. Az ünnep alkalmat ad arra, hogy a Hofherr-Schrantz Gépgyár, 1912-től Hofherr-Schrantz-Clayton-Shuttleworth Magyar Gépgyári Művek Rt., majd 1951-től Vörös Csillag Traktorgyár (VöCsi) egykori dolgozói, a hagyományőrzők, gyűjtők, valamint érdeklődők találkozhassanak és ünnepelhessenek május 1-jén. Kispestet Gajda Péter polgármester és Vinczek György alpolgármester képviselte a rendezvényen.

Kispest polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy a hármas ünnep – anyák napja, az Európai Unióhoz való csatlakozás napja és május 1. – mellett Kispest számára az egész év ünnepi, hiszen a várossá alakulás 100. évfordulóját is idén ünneplei a XIX. kerület. Elmondta, néhány hete épp a 100 évforduló kapcsán avattak emléktáblát a kispesti Hofherr-ház falán. Az ikonikus épület, amelyben csaknem 100 éve a Hofherr-gyár tisztviselői kaptak lakásokat, a ma benne élők és az önkormányzat összefogásával újult meg látványosan. Gajda Péter külön megköszönte a Hofherr-Dutra Emléktársaságnak, hogy minden évben ápolja a két kerület szempontjából kiemelkedő jelentőségű családnak és vállalatnak az emlékét.

Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere arról beszélt, hogy „valamikor egy település voltunk”, azóta is töretlenül fejlődik mindkét város, a partnerség megmaradt, ennek egyik példája a gépmajális. Szintén köszönte az emléktársaságnak, hogy évente megszervezi az eseményt. „Tisztelgünk közös történelmünk előtt” – tette hozzá.

Dr. Stieber József, a Hofherr-Dutra Emléktársaság tiszteletbeli elnöke megköszönve a két önkormányzat és a múzeum mellett az országos gépgyűjtők támogatását, a múltat idézte föl. Hofherr Mátyás 122 évvel ezelőtt alapította gyárát Kispesten, amely 1973-ig, mint önálló gép- és traktorgyár állt fenn. A kispesti gyár Hofherr Mátyás 1869-ben alapított bécsi gyárának leányvállalata lett. 72 évvel ezelőtt, 1950-ben jelentek meg az első dömperek, és 63 évvel ezelőtt készült el az első nagyhírű DUTRA UE 28-as traktor. 61 éve született meg a D4K típusú világhírű traktor is, amely pont 60 éve a Budapesti Nemzetközi Vásáron aranyérmet nyert. Mérföldkőnek tekinthető, hogy az 1960-ban bevezetett DUTRA védjegy, a gyár két fő gyártmányának nevéből, a Dumperből és a Traktorból álló mozaikszó.

Megemlékezett a Hofherr, majd VöCsi Traktorgyár műszaki géniuszairól, a gyáralapító Hofherr Mátyásról, Hofherr Albertről, az első igazgatóról, a Kossuth-díjasokról: Korbuly Jánosról, Liszony Béláról, Jurics Károlyról és Rohrer Emilről, akiknek élete és munkássága összeforrt a magyar mezőgép- és traktorgyártás irányításával, szervezésével és gyártmánytervezésével. Emlékezett a Csepel autógyárra, ahonnan a traktorgyári gépekbe beépített dízelmotorok érkeztek. „Az ő emlékület hirdeti az egykori Hofherr-villában berendezett emlékszoba, az emléktábla és az évenkénti traktormajális” – zárta gondolatait Stieber József.   

A köszöntők végeztével a két polgármester megkoszorúzta a Hofherr-villa (ma Tündérkert étterem) falán lévő emléktábla fotókópiáját, majd beindítottak egy-egy traktort, megnyitva a gépmajális programjait. Ismét tartottak felvonulást a régi traktoroknak, teherautóknak, és amíg a gépek körbejártak, a múzeum kertjében Payr Henrik vezetésével a Kispesti Alapfokú Művészeti Iskola Fúvószenekara adott műsort. A délelőtti program a Tébláb Táncegyüttes fellépésével zárult. Délután volt cséplési bemutató a 150 éves gőz- és 100 éves cséplőgéppel, majd tárlatvezetés a szabadtéri gépkiállításon. 

(uj.kispest.hu)

Még több hír Dél-Pestről

A korszerűsítési munkák előkészítése, a vállalkozási szerződés március 9-i hatályba lépése után ma már a Határ úti aluljáró úgynevezett üzemi terében a bontási munkákkal megkezdődött a felújítás.
Nem csitul a szomszédunkban a háború.
Mi történik, ha ugyanazon a színpadon fellép többek közt SÜSÜ, a sárkány, Soltész Rezső és Király Viktor?
2022. február 14-én nagyszabású mobilkészülékcsere-támogatási programot indított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksári Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet Budapest Főváros XXIII....
Tizennegyedik alkalommal indították be a veterán traktorokat és mezőgazdasági gépeket a XVIII. kerületi Hofherr-Dutra Gépmajálison, ezúttal is a XVIII. kerületi Tomory Lajos Múzeum kertjében.
Utolsó szakaszába lép május 14-én az M3-as metró felújítása: a szerelvények a déli szakaszon Kőbánya-Kispesttől a belvárost elérve a Kálvin térig járnak hétköznapokon, miután befejeződik a...
A NEMES utcában útépítés miatt forgalomváltozás és a 84E, 84M, 166, 254E, 254M, 266, 950, 950A buszjáratokat is érintő változások lesznek.
Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete tisztelettel meghívja Önt 2022. április 28-án (csütörtök) 9.00 órai kezdettel tartandó ülésére, melynek helyszíne a Polgármesteri...
A Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia (150-es számú) vasútvonal több évig tartó átépítésének következő menetrendi üteme május 1-jétől lép érvénybe.
Az Első Kispesti Szikvízgyár címmel a szikvízgyártó ipar és elsősorban Glasz Gáza emléke előtt tiszteleg a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény új, jövő márciusig látogatható kamarakiállítása.
Az alábbi pályázati felhívás a XVIII. kerület híroldalán jelent meg.
1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított el a Föld védelmében.
A Tiszta Soroksárért napok alkalmával ezévben is megrendezésre kerül a veszélyeshulladékgyűjtés április 23-án 8:00 és 12:00 óra között.
Pesterzsébet Önkormányzata felhívja a lakosság figyelmét a főváros köztisztaságáról szóló 48/1994. (VIII.1.) Főv. Kgy. rendelet 3. § szerint kötelességére, amely szerint:
A sepsiszentgyörgyi és ferencvárosi művészeti tagozatos diákok Vegyületek című kiállítása két hétig tekinthető meg az FMK Sakk termében.
Tegnap délután a Lakatos-lakótelepen lakossági fórumon egyeztettek az Építő és Dolgozó utcák által körbezárt területre tervezett parkolóról.
A berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány által működtetett Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusainak és tanulóinak kiállítása látható június közepéig a Forrásházban.

A címlapról

Budapest Főváros Önkormányzata számára kiemelten fontos a...
2022-ben immár tizennégy éve annak, hogy a Müpa először mutatta be...
A mindenkori kormány leginkább a közúti infrastruktúra...
Az M3 metrófelújítás utolsó szakaszához kapcsolódóan a felszíni...
Távozott hivatalából Áder János.
Május 9-től drasztikusan megemelkedtek a fővárosban a taxis tarfiák:...

Könyvajánló

"Mindenkinek van takargatnivalója. Neked mi? Én nyíltan vállaltam a titkomat, és ha ez az ára annak, hogy akár egyetlen ember életét megmenthetem, akkor megérte."
Domonkos Endre a korábbi Közép- és Kelet-Európával kapcsolatos kutatásai alapján írta meg Magyarország gazdaságtörténetét a kiegyezéstől a rendszerváltás utáni időszakig.
Warren C. Sanderson és Sergei Scherbov: Előretekintő élettartam című könyve a népesség idősödését egy új dimenzió beemelésével, az előretekintő, úgynevezett távlati életkor mentén is elemzi.
A dominó a Példabeszédek könyvének 58 bölcs mondását segíti elsajátítani játékos formában.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?
Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech