Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

 

Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata egy megemlékezéssel hajtott fejet az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt. A Kopjafánál tartott eseményt koszorúzási ünnepség zárta.

A megemlékezésen megjelent Cserdiné Németh Angéla polgármester, Barkóczi Balázs országgyűlési képviselő, Tóth Veronika, Tóth Imre és dr. Matlák Gábor alpolgármester, valamint dr. Kevevári Edit aljegyző is. De részt vettek az eseményen az önkormányzati képviselők, a nemzetiségi önkormányzatok és a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat képviselői, a pártok és civil szervezetek vezetői, valamint az egyházi vezetők is.

„66 évvel ezelőtt, 1956. október 23-án egy elnyomásban és hazugságban tartott nemzetben ébredt fel az önrendelkezés, a szabadság és a függetlenség iránti vágy és tetterő. A diktatúra és a gyűlölet, a manipuláció és az elhallgatás súlyos terhekkel teli évei után magyarok milliói mondták azt, hogy elég volt az elnyomásból és az önkényuralomból. Elég volt a nélkülözésből és a félelemből, elég volt a kilátástalanságból és a fenyegetésből”

– kezdte ünnepi beszédét Barkóczi Balázs, amely előtt Simon Gergely, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium tanulója szavalt.

A magyar forradalmat és szabadságharcot kíméletlenül és kegyetlenül eltiporták a túlerőben lévő idegen csapatok. A forradalom ugyan elbukott, de időben és földrajzilag is messze érő hatást gyakorolt. A demokratikus eszmék és a függetlenség iránti vágyat többé nem lehetett kioltani, folytatta beszédében az országgyűlési képviselő.

Ahogyan 1956-ban hazánk ellen, úgy 2022 februárjában a szomszédos Ukrajna ellen indított hódító hadjáratot Moszkva. Nekünk, magyaroknak különösen éles emlékeink vannak a megszállásról és a nagyhatalmi erőszakról. Ahogyan ezek a tapasztalataink, úgy a forradalom résztvevői, majd az azt követő megtorlások elszenvedői és áldozatai is köteleznek bennünket az agresszió célpontjává vált ország, a védtelen és megszállt nép melletti egyértelmű kiállásra.

A fegyveres agresszorral szembeni összefogásban a 21. századi Európában – az Európai Unió és a NATO tagjaként – szövetségesi és morális kötelezettségeink is vannak.

[…] Európának és szövetségeseinek, így hazánknak is kötelessége fellépnie Oroszország ellen a demokratikus normák védelme érdekében. A meghozott gazdasági szankciók a kormánypropaganda szólamaival szemben nagyon is működnek – mi több, a belső használatra a szövetséges nyugatot nagy hangon ostorozó „utcai harcos” magyar kormányfő Brüsszelben fegyelmezetten és egytől egyig megszavazta ezeket a szankciókat.

Szégyenteljes és méltatlan, de ami legalább ilyen fontos, teljességgel történelmietlen és hazug a magyar miniszterelnök kettős beszéde. Egy európai uniós ország kormányfője részéről elfogadhatatlan, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc történéseinek és egy egész nemzet áldozathozatalának ismeretében pedig különösen hitvány és kínos ez a politikai szélhámosság.

Magyarországnak ma – csakúgy, mint 1956 hősei és áldozatai harcoltak érte – a demokráciáért kell küzdenie. Történelmünk során túl sokszor és túl fájdalmas következményeket elszenvedve álltunk már – ritka magabiztosan és önhitt vaksággal – a rossz oldalon.”

Végül azzal zárta gondolatait, hogy:

„Felelősséggel tartozunk a demokratikus értékek megőrzéséért – tartozunk ezzel elődeinknek, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc nemes és tiszta emlékének. Ahogyan tartozunk ezzel az utánunk jövő fiatalabb generációknak, gyermekeinknek – Magyarország, Budapest és a Tizenötödik kerület békés és demokratikus jövője érdekében.“

Végül koszorúzási ünnepséggel zárult a megemlékezés. A XV. kerület Önkormányzata nevében Cserdiné Németh Angéla, Barkóczi Balázs és Dr. Kevevári Edit helyezett el koszorút.

Az ünnepi műsorban közreműködött a Hubay Jenő Ifjúsági Fúvószenekar Kőrösy Róbert vezényletével.

 

(www.bpxv.hu)

Még több hír Észak-Pestről

Január utolsó péntekén ismét Jégkarnevált rendezett a zuglói Liszt Ferenc Általános Iskola közössége a Városligeti Műjégpályán.
Budapest fontos célkitűzése a város zöldítése, zöldfelületeinek növelése, melynek érdekében két pályázatot indított útnak decemberben.
Tábla őrzi a Covid-19-világjárvány áldozatainak emlékét, s egyben tiszteleg azon hősök előtt, akik nap mint nap komoly küzdelmek és erőfeszítések árán ápolták a betegeket, és segítették felépülésüket.
A videó napirendi pontokkal együtt a folytatásban található.
Az újpesti képviselő-testület a 2022. augusztus 25-ei rendkívüli ülésén határozott a kerületi szociális rendelet módosításáról, amellyel lehetőséget biztosított az energiafogyasztáshoz nyújtott...
Alsós tanulók és államtitkár próbálhatta ki először, de mostantól mindenkié.
Újabb fontos és hosszú ideig elhanyagolt útszakasz újult meg Zuglóban.
A korábbi sikeres átfogó köztisztasági akció eredményességére tekintettel, idén immár harmadik alkalommal is megszervezi az önkormányzat a Faltól falig elnevezésű takarítási akcióját, közösen a...
Tekintettel a várható napsütéses időjárásra közkívánatra még most hétvégén, azaz november 12-én szombaton és november 13-án vasárnap 10-től 16 óráig szeretettel várják a látogatókat a Tarzan Parkban.
Felhívás társadalmi vitára.
A Bosnyák téri piac főbejáratánál tartott köztéri fogadóórát a kerület vezetése, amelyen az arra járók Zuglóval kapcsolatos kérdéseket tehettek fel a polgármesternek és az alpolgármestereknek,...
Önkormányzatunk 2022. évben is megszervezi hagyományos utalványosztását.
Augusztus végén, az Újpesti Városnapokon mutatkozott be a Felhőn Szállók nevű kezdeményezés, amely a fiatalok lelki egészsége érdekében dolgozik.
Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata egy megemlékezéssel hajtott fejet az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt. A Kopjafánál tartott eseményt...
Több tucat évelő, fa, cserje, virágok – három év alatt ennyi növénnyel gyarapodott a Fogarasi úti nyudíjasház udvara, ám a fejlődés, a kert szépítése nem fejeződött be, októberben egyebek mellett...
Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat pályázatot hirdet hátrányos helyzetűek okos eszközök beszerzésének támogatására
Továbbra is várja látogatóit az ország egyik legnagyobb szabadtéri játszótere.
100 ezer forint értékű utalványt lehet nyerni az online kitöltéssel.

A címlapról

A világzenei színtér számos világsztárja, köztük a Tamikrest,...
Csapadékos, szeles idő jön pénteken. Az északi, északkeleti tájakon...
Évtizedek óta újságok, különféle nyomdai termékek az életünk.
Elindult a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram – közölte a...
Világszinten minden hetedik gyermeket érinti a depresszió vagy a...
Elindult a Budapesti Mobilitási Terv (BMT) társadalmi egyeztetése...

Könyvajánló

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az UNESCO támogatásával készült „Sportágak az olimpiai programban” Nemzetközi sportágválasztó enciklopédia 2019-es megjelenése óta több mint 3000 példányban jutott el iskolákba.
Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában?
Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Japán-Magyar kapcsolattörténet 1869-1913 (E-book)

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech