Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Egy település működése nagymértékben függ az Önkormányzat gazdálkodásától. Mivel a XVI. kerületé évek óta kiegyensúlyozott és stabil, ezért a Képviselő-testület a 2018-as költségvetést már tavaly decemberben elfogadta. A részletekről ezúttal is Kovács Péter polgármestert kérdeztük hagyományos újévi interjúnkban.

– Milyen nagyobb fejlesztések várhatók idén a XVI. kerületben?

– 2018 az egészségügyi fejlesztések éve lesz a Kertvárosban. Tavaly karácsonyi ajándékként érkezett a hír, hogy a kormány döntése alapján több mint egymilliárd forinttal támogatják a Jókai utcai Szakrendelő bővítését – amelyhez 120 millió forintot ad a XVI. Kerületi Önkormányzat – az Egészséges Budapest Program keretében. Ez azt jelenti, hogy több hely lesz, így több orvos rendelhet egyszerre és rövidebb lesz a várakozási idő például a reumatológián vagy a kardiológián. Ez a beruházás elkezdődik idén, de várhatóan csak jövő őszre fog befejeződni annak függvényében, hogy az engedélyes terveket mikor hagyják jóvá. A munkálatok során az intézmény magasabb és alacsonyabb részére is építünk egy-egy emeletet. Emellett egy kétszintes parkolót is létrehozunk az épület előtt, amelyhez szükség lesz a 100 forintos bolt területére is. A tulajdonossal már tárgyaltam arról, hogy hol tudnánk neki helyet biztosítani. Bár ilyen kötelezettsége nincs az Önkormányzatnak, a tárgyalások konstruktívan haladnak.

– Folytatódik-e az orvosi rendelő felújítási program, vagy a idei beruházás a Jókai utcai Szakrendelő bővítése lesz?

– Folytatódik az orvosi rendelő felújítási program a Szakrendelő bővítésétől függetlenül. A cinkotaiak régóta várják a Rádió utcai rendelő korszerűsítését, viszont az ottani épület túl kicsi ahhoz, hogy a lakók jogos elvárásainak megfeleljen. Ezért egy új helyen, a Szabadföld út és a Vidámvásár utca sarkán, a gyógyszertárral szemben, a mai pavilonsor helyén egy teljesen új, kétszintes egészségházat épít az Önkormányzat. Ott nemcsak a felnőtt és a gyermekorvosi rendelő kap majd helyet, hanem a védőnői szolgálat és a fogorvosi ellátás is, illetve természetesen megfelelő számú parkolót is kialakítunk. A cinkotai egészség- és szolgáltatóház kivitelezése mintegy 500 millió forintba fog kerülni. Ezzel kiváltjuk a Rádió utcai intézményt, ahol nincs megfelelő parkolási lehetőség, nem megoldott az akadálymentes közlekedés, és az épület egyébként is rossz állapotban van. A beruházás 2018-ban elkezdődik és várhatóan 2019 első félévében fejeződik majd be.

– Az egészség megőrzésében nagy szerepet játszik a megelőzés, amelynek fontos eszköze a mozgás. Milyen sportfejlesztések várhatók 2018-ban?

– Az Önkormányzat nagy hangsúlyt helyez a kertvárosi kerékpárút-hálózat bővítésére. Még tavaly szerettük volna a bicikliutat kiépíteni a Naplás tóig, de mivel ez egy Európai uniós pályázat keretében fog megvalósulni, és az egyeztetés a többi konzorciumi partnerrel nehezen halad, ezért a kivitelezés átcsúszott erre az évre. Emellett elkészül Kistarcsáig is a kerékpárút, amely az M0-ás felett vezet majd át. A település polgármesterének ígérete szerint a kistarcsai kerékpárutat meghosszabbítják, így csatlakozni fog a XVI. kerületi szakaszhoz. Szintén a sporttal kapcsolatos beruházás lesz még idén az, hogy az MLTC sporttelepen található futókör rekortán burkolatot kap.

– Milyen közterületek szépülnek meg ebben az évben?

– Az Egyenes utcai lakótelepen a rossz állapotban lévő utakat – mint például a Bányai Elemér utca és a Kerepesi út belső része – felújítjuk, illetve mivel a kormány tavaly év végi döntésével plusz 50 millió forintot adott az Önkormányzatnak, ezért a Kicsi utca burkolatát is modernizáljuk. Emellett a járdák jelentős része és a játszóterek is megszépülnek, valamint fitnesz parkot is létrehozunk. Mindezt egy hosszú egyeztetés előzte meg a lakókkal, és az ő érdekükben valószínűleg tavasszal vagy nyáron kezdjük el a munkálatokat, hogy minél kevésbé zavarjuk őket. (Jövőre a Jókai lakótelep közterületeit újítja fel az Önkormányzat, amivel kapcsolatban már idén elindul a lakókkal folytatott egyeztetés.) Ezeken felül megszépül az Erzsébetligeti Színház előtti tér is, ahol meg kell oldanunk a csapadékvíz-elvezetést, és a térburkolatot is ki kell cserélnünk annak érdekében, hogy megfelelő hátteret biztosíthassunk az olyan kerületi tömegrendezvényeknek, mint a Kertvárosi Vigasságok, a majális, a gyereknap vagy a Borliget. A rekonstrukciót egyébként az Öt Falu
Viadalát tavaly megnyerő mátyásföldiek is kérték. A munkálatokat azonban az említett rendezvények miatt május elején el kell kezdenünk és legkésőbb augusztus végéig be kell fejeznünk, így a gyereknapi programokat várhatóan a Szentmihályi Kulturális Központban tartjuk meg. A János utcában pedig elvégzünk egy másik felújítást is, ugyanis hamarosan elkészülnek a nyugdíjas klub melletti épület engedélyes tervei, majd a kivitelezés is elindul, így az időseknek kétszer akkora épület áll majd rendelkezésére.

– A nevelési és oktatási intézmények közül melyek újulnak meg?

– Az Egy iskola, egy óvoda felújítási programban idén a Szentmihályi Játszókert Óvoda Szent Korona utca 98-100. alatt található telephelyén a többi között a hőszigetelést és a nyílászárók cseréjét kell megvalósítanunk, az oktatási intézmények közül pedig a Móra Ferenc Általános Iskola az egyetlen, amelyben még nem volt nagyfelújítás. Ennek az I. ütemét elvégezzük 2018-ban, majd jövőre a II-at is. Viszont úgy látom, hogy a Tankerületnek egyre több anyagi forrás áll rendelkezésére, így várhatóan ezeket a feladatokat 2019 után már ők fogják végrehajtani. Mindezek mellett a Szerb Antal Gimnáziumban kicseréljük azokat a nyílászárókat, amelyekre tavaly nem került sor. Természetesen idén is lesz óvoda- és iskolaudvar-felújítás. Az oktatási intézmények közül a Göllesz Szent Imre utcai Beszédjavító Általános Iskolájának udvara szépül meg, rendezzük a Mátyásföldi Fecskefészek Óvoda udvarának azt a részét, amely a tavalyi építkezés miatt kimaradt a felújításból, illetve a Szentmihályi Játszókert Óvoda Bercsényi utcai telephelyén az udvar másik felét is felújítjuk. Mivel pedig az összefogás mindig becsülendő, és ennek az óvodának a Baross utcai székhelyén a szülők jótékonysági kezdeményezést indítottak a rossz állapotú udvar rekonstrukciójának érdekében, ezért az Önkormányzat is hozzájárul ehhez. Az óvodavezetők egyébként azt mesélték, hogy más kerületekben elismeréssel szemlélik azt, hogy a Kertváros milyen sok óvodai programot támogat.

– Tavaly decemberben adtunk hírt arról, hogy a 2019-ig tervezett 40 újabb út elkészült. Ennek ellenére folytatódnak az útépítések?

– 2018-ra a Vágás utca és a Rendelő utca egy-egy szakaszának, illetve a Fürge utcának az építését tervezzük. Ha pedig újra lesznek FIDESZ utak, vagyis lesz állami támogatás az útépítésre, akkor még nagyobb intenzitással folytatjuk majd a munkálatokat. Az útfelújítások között idén a Lándzsa utcáé lesz a legfontosabb. A korábban a szovjet laktanyába bevezető iparvágánnyal ellátott úttest nagyon széles, és keskenyek a járdák, ezért a lakótelepre igyekvők gyakran az úttesten közlekednek, emellett az útburkolat is igen elhasznált. Ezért átépítjük mind az úttestet, mind a járdákat és a zöldfelületet, valamint újabb parkolókat is kialakítunk. Ehhez viszont előbb meg kell oldanunk a csapadékvíz-elvezetést. A Fővárosi Önkormányzat évek óta ígéri a Bökényföldi út-Cinkotai út felújítását. Az illetékes szerint erről ebben a hónapban születik döntés, a XVI. Kerületi Önkormányzat mindenesetre megcsinálja a járdát a Bökényföldi út ezen szakaszán.

– A Fővárosi Önkormányzat milyen beruházásokat tervez még a Kertvárosban?

– Már tavaly elkezdődött a Mátyás király utca felújítása. A téli időszakban a munkálatok – amelyek során az általunk készített tervek alapján teljes pályaszerkezet-cserét hajtanak végre – szünetelnek, de tavasszal folytatódik a munka. Ennek a beruházásnak a része a Rákosi út Mátyás király utca és Szlovák út közötti szakaszának felújítása is, amelynek befejezését jövő szeptemberre ígérik. Ott egyes helyeken csapadékcsatorna építést is végrehajtottak, így már csak az útépítés, valamint a Rákosi út-Szlovák út-Timur utca csomópontban létesítendő lámpás kereszteződés kialakítása van hátra. Szintén ennek a beruházásnak a része az Arany János utcán található
S kanyar átépítése, ahol körforgalmat fognak létrehozni.

– Többször szóba került a Naplás-tó. Annak területét mikor rendezi az Önkormányzat?

– A Fővárosi Önkormányzat Tér-Köz pályázatán nyertünk támogatást, ennek felhasználásával idén rendezzük a tó környezetét, új nyilvános vizesblokkot és új parkolókat alakítunk ki, illetve a szomszédos domb tetejére egy kilátó is épül, ahonnan nemcsak a tavat, hanem az egész kerületet be lehet majd látni.

– Az Önkormányzatnak számtalan lakosságsegítő programja van. Ezek is folytatódnak?

– Természetesen folytatódik az ingyenes tavaszi nyesedék- és az őszi lombgyűjtő, valamint a komposztálási és az esővízgyűjtő akció is. A költségvetésben idén is szerepel forrás a Kattints, Nagyi! elnevezésű számítástechnikai program támogatására, illetve továbbra is ingyenesen működik a Nyugdíjasok Segítő és Szállító Szolgálata. Mindezeken felül lesznek új parcellázású telkek is, vagyis aki a XVI. kerületben szeretne élni, az az Önkormányzattól vásárolhat telket új otthona kialakításához. Végezetül szeretnék köszönetet mondani azoknak a kertvárosi polgároknak és cégeknek, akik 2017-ben befizették a helyi, vagyis az építmény-, a telek- és a gépjárműadót. Építmény- és telekadót 1243, míg gépjárműadót 22924 lakó fizetett tavaly, így az összes, a XVI. Kerületi Önkormányzatnál maradt befizetett adó közel 900 millió forint. A Kertvárost ebből az összegből fejlesztjük, és abból, amit még más forrásból – pályázat, telekértékesítés – kapunk. Kérem, hogy idén is fizessék be a helyi adót, mert annak minden fillérjét fejlesztésre költjük!

Forrás: budapest16.hu

Még több hír Észak-Pestről

Megrajzolták és bővítették a parkolókat a Szigeti utcában, ahol a forgalmi renden is változtattak, hogy rendezettebb és élhetőbb legyen a környék.
Budapest Főváros XIII. Kerület Önkormányzatának Tulajdonosi, Kerületfejlesztési és Lakásgazdálkodási Bizottsága 49/2021. (IX.22.) TKLB. sz. határozatával döntött a 2021. augusztus 1-jétől hatályos...
Hagyományteremtő célzattal rendez családi napokat a Zuglói Sport- és Rendezvényszervező Kft. az önkormányzattal közösen a Városligetben október második hétvégéjén.
Budapest Főváros XV. Kerület Önkormányzata szeretettel meghívja Önt és családját az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére szervezett október 23-ai rendezvényeire.
Zene és képzőművészet találkozott azon a bensőséges ünnepségen, ahol az Erkel Gyula zeneiskola átvehette Somos Zsuzsa képzőművésztől a patinás intézmény névadójáról készített grafikát.
A Hegyvidéken különösen nagy gondot jelent az óvodai, bölcsődei vagy a szociális területen a megüresedő álláshelyek betöltése, jelentősrészt amiatt, mert a közalkalmazottak számára gyakorlatilag...
A Pedagógusok Szakszervezete a XIII. kerületi Önkormányzatot Eötvös József-emlékplakett kitüntetésben részesítette.
Az idősek világnapja alkalmából az önkormányzat a Zuglói Szociális Szolgáltató Központ Bánki Donát parki Idősek Klubjában köszöntötte a kerületi nyugdíjasklubok szépkorú tagjait.
Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely Újpalota Önkormányzata az Innovációs és Technológiai Minisztériummal együttműködve a 2022. évre kiírja a Bursa Hungarica Felsőoktatási...
A kéményseprés fontosságáról röviden
Bábszínház, állatbemutatók, humoros, ismeretterjesztő előadások, interaktív gyermekprogramok, uszadékfa kiállítás, rendőrségi kutyás show és gazdira váró kutyák is várják a családokat október 2-án a...
Önkormányzat csatlakozott az “Európai Kiváló Kormányzás Védjegy” elnyerésére kiírt pályázathoz. Kérem, hogy a kérdőív kitöltésével segítse a sikeres és eredményes pályázat előkészítését.
Marad az elmúlt időszakban tapasztalt állandó rendőri jelenlét az Örs vezér terén, sőt további intézkedésekkel erősítik a közbiztonságot és a köztisztaságot a kerületben, jelentette be közös...
A sport területén kimagasló teljesítményt nyújtó kerületi fiatalokat támogat az önkormányzat.
Társaságunk minden évben több olyan társasházi közös képviseleti, szövetkezeti elnöki találkozót szervez, amelyen a lakóépületek mindennapos kezelésén és üzemeltetésén túl más témákban is fontos és...
Közel 40 zuglói, saját fenntartású intézmény energiafogyasztási adatainak gyűjtése indult el egységes rendszerben idén nyártól a Mérjünk Együtt! néven futó mintaprojekt keretében.
Egy hónapon keresztül ismét rendőrök, közterület-felügyelők és polgárőrök óvják a rendet a nagy forgalmú utak közelében levő iskoláknál.
Megépült a főváros XIII. kerületében a Béke tér és környékének csatornáit tehermentesítő új főgyűjtő - közölte a Főpolgármesteri Hivatal hétfőn az MTI-vel.

Még több hír Kelet-Pestről

Magyarország átfogó egészségvédelemi szűrőprogram
A látás hónapja és a „A fehér bot nemzetközi világnapja” (október 15.) alkalmából
A Budapesti Rendőr-főkapitányság X. Kerületi Rendőrkapitánysága lopás miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.
A Kőbányai Önkormányzat pályázatot hirdet kőbányai lakosok, családi házak számára, 310 literes csapadékvízgyűjtő edények ingyenes használatba adására.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Kelet-budapesti Adó- és Vámhatóságának közleményét változtatás nélkül közöljük.
A Naplás út – Szent Imre herceg úti csomóponttal kapcsolatban
Önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a kerékpáros kultúra és infrastruktúra fejlesztésére, elkötelezett a fenntartható városi közlekedés és a környezetvédelem iránt.
A Főpolgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Főosztályának közleményét változtatás nélkül közöljük.
A lombzsákokat (a készlet erejéig) az eddig megszokott helyszíneken kaphatjátok meg a lakóhelyetek szerinti körzeti képviselőktől. Más személy lombzsákját csak írásos meghatalmazás birtokában lehet...
A kőbányai Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Centrumban kerül sor szombaton és vasárnap a IX. szektorlabda Európa-bajnokságra, amelyen ismét magyar sikerek várhatók.
A verseny ideje: 2021. szeptember 18. szombat
A kőbányai rendőrök segítséget kérnek egy nő azonosításához, aki a gyanú szerint a táskájába rejtett és ellopott egy laptopot Kőbányán.
Megállapodással zárult a Kőbányai Önkormányzat vezetésének és az Ihász-közben élők képviselőinek az egyeztetése kedden délután a Kőbányai Polgármesteri Hivatalban.
Napokon belül elindul a Pesti út 27-29. szám alatti Garzonházak felújítása.
Teljesen megújul a Hunyadvár utcai felnőtt háziorvosi rendelő. Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő közbenjárásának köszönhetően 27, 6 millió forint állami támogatás érkezett a rendelő...
Rendvédelmi nap az egész családnak Kőbányán. Kőbányai Rendvédelmi Napok az Óhegy parkban.
A Strabag Kft. tájékoztatása szerint augusztus 16-tól augusztus 31-ig félpályás útlezárás van érvényben a Szent Imre herceg út és a Naplás út csatlakozásában, közmű építési munkálatok miatt.
A XVI. kerületi Önkormányzat a lakosság kérésének eleget téve, folytatja a macskaivartalanítási akcióját.

A címlapról

Közel 800 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok a...
Már a harmadik klinikai tesztfázis előtt áll az a koronavírus elleni...
Özönlik az országba az import zöldség és gyümölcs, a magyar földek...
Szabályos parkolásra figyelmeztető táblákat helyeztek ki a Nefelejcs...
A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és...
Még csak nem is lenne túlzottan drága, sőt, hosszú távon megtérülne.

Könyvajánló

Ságodi Hajni és nővére, Horváth Ria egyedülálló könyvekkel jelentek meg a piacon.
Bucsi Mariann első regénye az Ébredés, melynek az érkezését még június elején jelentette be a Maraton Kiadó.
Kritikusok szerint a Harry Potteren is túltesz a Tűz Szárnyak-sorozat
Vajon mire van szükség az új szokások kialakításához?

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Szerintem a minimálbér-emelés egy titkos fegyver. Olvasónk blogírása.
Az amerikai elnök döntése hamarosan Magyarországon is éreztetheti hatását.
A Fauda sikere után azt hiszem nem vagyok egyedül, aki egy újabb jó mozira számított Lior Raz főszereplésével.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Különleges lehetőséget kínál a Servitor Pro Multis Nonprofit Kft. a már meglévő és a most belépő ügyfelei számára.
Tizenöt civil ötletet valósít meg a főváros az egymilliárd forintos részvételi költségvetésből a szavazatoknak megfelelően – jelentették be a főváros vezetői keddi sajtótájékoztatójukon.
- Civilek és katonák példaértékű összetartása -

hirdetés

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech