Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

A járvány miatt jelentős hullámzás jellemezte a fővárosi ingatlanpiac elmúlt évét.

Mostanra visszaállt a forgalom a korábbi szintre, sőt egyes területeken meg is haladta azt, de akad olyan kerület is, ahol gyengélkedik. A szakértők szerint ennek ellenére alapvetően keresleti piacról beszélhetünk, ahol leginkább a kínálattal akadnak gondok.

A legutóbbi jelentős hullámvölgy mintegy három hónapig tartott az idei évben, és május elején ért véget - jelezte Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós szakmai vezetője. Ebben az időszakban - mely egybeesett a járvány harmadik hullámának kibontakozásával - nagyon gyengén alakult a kereslet, mely egy átlagos kínálattal párosult.

Ez a néhány hónap kritikus volt az ingatlanpiacon, melynek során mindenki, így a vevők is csak arra vártak, hogy mikor javulnak végre a járványügyi adatok, mikor fog nyitni a kormány. Az emberek jövőképe bizonytalanná vált, így nem mertek vevőként az ingatlanpiacra lépni - tette hozzá a szakértő.

Ahol némi mozgást lehetett tapasztalni ezekben a hónapokban is Dél-Budán, az az agglomeráció és a külső részek családi házas övezetei voltak: Érd, Nagytétény, a XXII. kerület pereme. Vélhetően azért, mert a pandémia nyertese egyértelműen az agglomeráció a budapesti ingatlanpiacon, itt találhatók a relatíve olcsóbb, megfizethető árú kertes ingatlanok.

Garaba Gergely, a Balla Ingatlan belvárosi irodáinak szakmai vezetője szerint is rányomta a bélyegét az elmúlt időszakra vírushelyzet: visszaesett mind a kereslet, mind a kínálat. A májusi nyitás után azonban a belvárosban is lendületbe jött a piac, és szinte teljesen visszatért a régi érdeklődési kedv.

Ugyanezt érezte Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának vezetője is, aki szerint a járvány hónapjai ugyan a korábbinál visszafogottabb keresletet és kínálatot hoztak - hiszen mindenki bizonytalanná vált a jövőt illetően -, azonban a korlátozások feloldása után gyorsan rendeződött a helyzet és megkezdődött a növekedés.

A probléma most nem a kereslettel van, hanem azzal, hogy nagyon szűk a kínálati piac – jelezte Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője.  Ha megjelenik egy olyan lakás a piacon, mely a keresett kategóriába tartozik és nincs túlárazva - vagyis a piaci átlagárnál nincs 20-30 százalékkal magasabbra értékelve -, akkor arra pillanatok alatt lecsapnak rá az érdeklődők, annyira szerény most a kínálat jó ingatlanokból.

Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodájának vezetője is úgy látja, hogy szerény most a kínálat: míg évekkel korábban tele volt a település “eladó” táblákkal, most alig egyet-egyet látni. Ráadásul, aki megpróbálkozik eladással, első körben az is maga próbálja értékesíteni ingatlanát, mert úgy gondolja, hogy pörög a piac, magasan járnak az árak, így nem okoz majd számára gondot az értékesítés. Ez azonban nem egészen így van - derült ki az ingatlanközvetítő szavaiból.

Jelenleg egyértelműen keresleti piacról beszélhetünk, de elsősorban a kertes, illetve kertkapcsolatos ingatlanokat keresik a vevők - emelte ki Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Magyarázata szerint ennek oka a járványügyi korlátozásokban keresendő, ugyanis az elmúlt időszak főleg a lakásokban élők számára jelentett komolyabb megpróbáltatást. Emellett az online oktatás, illetve munkavégzés miatt az emberek szemében felértékelődött az otthoni környezet jelentősége a munkahely megközelíthetőségével szemben.

Az egy évvel korábbi szinthez képest nagyobb most a kereslet az ingatlanok iránt Kispest és Pesterzsébet ingatlanpiacán is, ami alapvetően két tényező eredménye: a járvány enyhülésének és a forrásbővülésnek - jelezte Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője is, aki utóbbi kapcsán elsősorban a családtámogatási rendszerre gondolt, mely erősen érezteti a hatását a hazai ingatlanpiacon.

Ugyanezt tapasztalták az ingatlanközvetítők Észak-Pesten is. Mint Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője fogalmazott, kifejezetten “változékony” évet tudhat maga mögött a IV. és XV. kerület ingatlanpiaca, hiszen a tavalyi és az idei évben jelentkező, járvánnyal kapcsolatos korlátozások jelentős mértékben visszavetették a két kerület ingatlanforgalmát a korábban megszokott szintekhez képest, ugyanakkor a korlátozások feloldása után láthatóan gyorsan magára talált a piac. 

Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan XXI. kerületi és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője viszont azt tapasztalja, hogy habár van mozgás most az ingatlanpiacon, nem állíthatjuk azt, amit most sokan gondolnak, hogy “nagyon menne az ingatlanpiac”. Csepelre és a dél-pesti agglomeráció településeire leginkább az jellemző, hogy a legolcsóbb ingatlanokat keresik a vevők: a 20-40 millió árkategóriában élénkebb a kereslet, ugyanakkor azt tudni kell, hogy például Szigetszentmiklóson 30 millió forintért már legfeljebb csak társasházi lakást lehet kapni.

Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője is azt látja, hogy tavaly december közepétől 2021 márciusának végéig élénk érdeklődés jellemezte a piacot, majd ez a lendület áprilisban erősen visszaesett. Májustól aztán egy stabil, a korábbinál mérsékeltebb érdeklődés tapasztalható.

Hasonlóképpen kicsit lassabban csordogáló piacról számolt be dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának vezetője. Mint mondta, rapszodikusan viselkedett az ingatlanpiac a járvány időszakában a Velencei-tó környékén, összességében azt lehet mondani, hogy jelentősen visszaesett a forgalom, és itt mára sem állt teljesen helyre.

Még több hír Észak-Pestről

Chatbotos csalás terjed az interneten, aminek célja, hogy megszerezze a gyanútlan felhasználók Facebook-jelszavát.
Döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés többsége.
Július 4-étől a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. székhelyén a Béke utca 65. címen újra személyesen várják ügyfeleiket.
Több száz zuglói kisdiáknak tette idén is lehetővé a XIV. kerületi önkormányzat a nyári táborozást. A Kövér Lajos utcai Varga Zoltán Sportpályán időző gyerekeket keddenként különleges élmény várja.
Dr. Tóth József polgármester ünnepélyesen átadta a PannKa Partot (Újpesti rakpart 6.), amelynek kialakítására 224,6 millió forintot fordított az önkormányzat.
Az Újpesti Önkormányzat az alábbi felhívást tette közzé oldalán:
Ezen cikk a Zuglói Önkormányzat oldalán jelent meg:
A képviselő-testület elfogadta az önkormányzat állatvédelmi programját.
Közlemény a 2022. évi nyári napközis táborról
Az eddigi 62 újpesti térfigyelő kamera helyett már 92 kamera szolgálja a lakosság biztonságát Újpesten.
Május 29-én gyermeknapot rendezett a zuglói önkormányzat az Örs vezér téren, s bár a meteorológusok előzetesen nem sok jóval kecsegtettek, a tervezett programok még az eső előtt rendben lementek, és...
Facebook oldalán a XIII. kerület Önkormányzata így fogalmaz:
Izgalmas programokkal készül május 29-ére a Csomópont Tehetségkutató és Tehetséggondozó Egyesület.
Digitális okosparkolási rendszert vezettek be több budapesti – köztük egy IV. kerületi – P+R parkolóban.
Digitális okosparkolási rendszert vezettek be több budapesti P+R parkolóban, ezentúl nem lesz szükség parkolócédulára, sem a fizetőautomaták használatára, a be- és kihajtás automatikus...
Befejeződött az önkormányzat április 5-én indult tavaszi faültetési akciója, melynek során 132 helyszínen 175 egyeddel bővült a kerület faállománya.

Még több hír Kelet-Pestről

Sikeresen zajlik kerületünkben a még 2019-ben elindított, kerületi óvodapedagógusoknak szóló „Fogadd el, fogadj el!” nevű érzékenyítő képzés.
A Kőbányai Önkormányzat értesíti a lakosságot, hogy Budapest X. kerület területén földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre az országos központi szúnyoggyérítési program keretén belül.
Ezúton értesítjük a lakosságot, hogy településünk területén földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre.
Berobbant a vakáció, ezzel együtt június 20-án megnyitotta kapuit a kertvárosi nyári napközis tábor, amely mostantól 10 héten át, augusztus végéig nyújt felejthetetlen szórakozást az általános...
Szent László Napok Kőbányán június 23-27.!
Közel három éves szakmai előkészítő munka után adták át Rákosmentén az Országos Görpark Program legújabb pályáját.
Június 10-én a Mátyásföldi Fecskefészek Óvoda Farkashalom utcai tagintézményében folytatódhatott a még 2019-ben elindított, kerületi óvodapedagógusoknak szóló „Fogadd el, fogadj el!” nevű...
A tervek szerint június végén, július elején költöznek ki az Újhegyi Orvosi Rendelőből a felnőtt- és gyermekháziorvosi ellátások, a védőnői szolgálat, illetve a fogászat.
Népszerűnek bizonyultak a Kőbányai Önkormányzat által meghirdetett „online” játékok, fejtörők.
A Budapesti Zsidó Hitközség és a XVI. kerületi Önkormányzat szervezésében tartottak mártírmegemlékezést a tegnapi napon a Rákosszentmihályi zsidó temetőben.
Rákosmente Önkormányzata a korábbi évekhez hasonlóan – a sok pozitív visszajelzésnek köszönhetően – az idén is folytatja az „Ültess egy fát gyermekednek!” programot.
A Népligetnél folytatódott a BKK köztisztasági akciója, amelynek keretében partnereivel közösen kéthetente újabb és újabb helyszínt tisztítanak meg és tesznek élhetőbbé.
A múlt héten megkezdett program folytatásaként, újabb 160 kerületi óvodás ismerkedhetett a sport játékos oldalával ma délelőtt az IKARUS-sportpályán.
A HungAIRy LIFE integrált projekt egyik fő feladata a levegőminőségi tervekben foglalt célok elérésének támogatása, azok felülvizsgálatában való aktív részvétel. Ez utóbbi a projektben partner 10...
Az elmúlt időszakban a felmerült lakossági igényekre figyelemmel a Kőbányai Önkormányzat megvizsgálta Kőbánya Gyárdűlő városrészében a forgalomcsillapítás lehetőségeit.
A MÁV-HÉV Zrt. tájékoztatása értelmében, karbantartási munkálatok miatt az Árpádföld megállóhelynél található Fácánkert utcai közúti-vasúti átjáró lezárását tervezik.
Az 50. Országos Elsősegélynyújtó Verseny Kelet-Pest területi fordulójának adott otthont a Sashalmi Tanoda ma délután.
Az elmúlt 30 év legjobb eredményeiről számolt be a kőbányai rendőrkapitány a testületi ülésen.

A címlapról

A négy hónapja tartó ukrajnai háborúban a gyors tűzszünet Európa...
Háromnapos NATO csúcs kezdődött Madridban, az ülésen Magyarországot...
A rendőrség közzétett egy figyelemfelkeltő videót arról, hogy...
Köztudott, hogy kötelező biztosítás és érvényes műszaki vizsga...
A család, az oktatás és a kultúra is erőforrás az ország számára –...
Egy európai kutatás szerint Magyarországon és Olaszországban a...

Könyvajánló

Nyáron kevés jobb érzés van attól, mint elnyúlni valahol a vízparton, a napernyő alatt, elővenni egy jó könyvet és csak falni a betűket. Sokaknak ez az igazi feltöltődés, a nagybetűs PIHENÉS.
Együttműködés a mai tizen- és huszonévesekkel.
A 2019 végén kezdődött világméretű koronavírus-járvánnyal, a karanténnal, az életünk megállításával-lelassításával olyan teljesen újszerű helyzetben találtuk magunkat, hogy nem voltak fogalmaink az új, nyelven kívüli jelenségek elnevezésére.
A különleges írói stílussal rendelkező, kissé titokzatos Bucsi Mariann írónőt egy rendhagyó interjú keretén belül kérdezte több ismert és elismert ember, így közelebbről is megismerhetjük hazánk egyik feltörekvő szerzőjének életét.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?
Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech