Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Horváth Szabolcs alezredes, a XVI. kerület rendőrkapitányaA XVI. Kerületi Újság megkérdezte  Horváth Szabolcs alezredest, a XVI. kerület rendőrkapitányát, mennyiben változtat ez az ő munkájukon, és mire kell nekünk figyelnünk a vakáció idején.

– Az évszakváltások mindig változásokat hoznak az életünkben, mások a veszélyforrások, amihez nekünk kötelező alkalmazkodni, a lakosságnak pedig tanácsos, ha el akarjuk kerülni a bajokat.

A sok iskolás kiszabadult a kötelességek szorításából, és ha az időjárás engedi, nem maradnak otthon. Így nem csak az iskolák környékén kell számítanunk rájuk, hanem mindenhol. Persze nem csak gyalog közlekednek, hanem kerékpáron, rolleren, a nagyobbak már különböző méretű motorokon is. Reméljük a közlekedés szabályait ismerik, de azért gyerekek még, nem a legjellemzőbb tulajdonságuk a fegyelmezett szabálykövetés, vigyáznunk kell rájuk.

Vigyáznunk kell magunkra is. Kétkerekű járművek esetén nagyon ajánlott a bukósisak, a térd- és könyökvédő, hiszen viszonylag gyors haladás mellett teljesen védtelenek vagyunk. Az elmúlt két évben a vírushelyzet miatt érezhető volt ugyan a statisztikákon, hogy kevesebben tartózkodtak a közterületeken, de idén ez már nem így lesz.

Számolnunk kell a kánikula hatásaival is. Amikor a levegő melegebb, mint a testhőmérsékletünk, megnő a reakcióidő, lankad a figyelem. Ez főleg a gépjárművezetőkre veszélyes. És nem győzzük hangsúlyozni, hogy a napon álló kocsiban se házi kedvencünket, se gyermeket ne hagyjunk, mert rövid időn belül életveszélybe kerülhetnek. A kissé lehúzott ablakok semmit nem érnek!

– EGYRE SZAPORODNAK AZ ELEKTROMOS ROLLEREK. EZEKRŐL MIT KELL TUDNUNK?

– Használatuk szabályokhoz kötött. Segédmotornak számít az a roller, amely motorjának folyamatos névleges teljesítménye 300 és 4000 Watt közé esik. Ezekre ugyanazok a kötelezettségek vonatkoznak, mint a segédmotorokra. Bukósisak, vezetői engedély és kötelező biztosítás szükséges a használatukhoz, valamint járdán nem közlekedhetnek vele. A 300 Watt alatti motorteljesítményű rollerek esetén pedig a kerékpárokra érvényes szabályokat kell betartani.

– A NYÁR VAGYONBIZTONSÁGI KÉRDÉSEKET IS FÖLVET.

– Igen, ezek közül a legcsalogatóbb a bűnözők számára a nyitott ablak. Ha nem vagyunk otthon, ne csak az ajtót zárjuk be, hanem az ablakokat is. A korszerű műanyag ablakokat lehet bukóra is állítani, de ez az elkövetők számára olyan, mintha nyitva lenne.

– VAN VALAMILYEN STATISZTIKA ARRÓL, HOGY A BETÖRÉSEK MIKOR TÖRTÉNNEK? ÉJJEL, VAGY INKÁBB NAPPAL?

– A betörések túlnyomó része nappal történik. Sokkal kisebb a kockázat, amikor papa, mama dolgozik, a gyerekek pedig iskolában vannak. A hátán zsákkal, álarcban, elemlámpa fényénél surranó betörő már csak a rajzfilmekben létezik. – MI A HELYZET AZ AUTÓINKKAL? – Ne kínáljuk fel értékeinket a betörőknek! Több százezer forintos laptop, táska, ridikül, bőrönd megindítja a fantáziájukat. Ha nyaralunk, nem mindig férünk el a csomagtartóban. Mégis igyekezzünk valahogy minden csomagunkat elrejteni. Ha ugyanis látható helyen semmi érték nincs a kocsinkban, „hátha találok valamit” alapon nem fogja senki megkockáztatni a kocsi feltörését. Figyeljünk továbbá arra is, hogy valóban bezáródik-e a gombnyomásra az ajtó. És akkor se felejtsük el megnyomni a gombot, ha kiszálláskor pár kocsival arrébb legjobb barátunk, vagy barátnőnk integet felénk. Horváth Szabolcs rendőrkapitány tanácsai nyárra A tavasz elbúcsúzott, „kitört” a nyár és ezzel kicsit átrendeződik az életünk is. Megkérdeztük Horváth Szabolcs alezredest, a XVI. kerület rendőrkapitányát, mennyiben változtat ez az ő munkájukon, és mire kell nekünk figyelnünk a vakáció idején.

– EJTSÜNK MÉG SZÓT A STRANDOKRÓL!

– A strandokon talán fokozottabban érvényes, hogy alkalom szüli a tolvajt. A törölközővel, pléddel letakart pénztárca, napszemüveg nincs biztonságban. A megoldás a minden strandon megtalálható értékmegőrző.

– VÉGÜL MONDJON NÉHÁNY SZÓT ARRÓL, HOGY EGYIK KOLLÉGÁJUK ÉLETET MENTETT!

– Igen, nagyon büszkék vagyunk Kuremszki László rendőr törzsőrmester kollégánkra, aki szolgálaton kívül sorban állt a pénztárnál egy János utcai üzletben. Az előtte álló 45 éves hölgy összeesett, és nem voltak életjelei sem. Kuremszki László haladéktalanul elkezdte az újraélesztését, miközben értesítette a szolgálatparancsnokot, hogy küldjön mentőt. A mentők gyorsan megérkeztek, átvették a hölgy ellátását, és megjegyezték, hogy ha kollégánk a megérkezésükig nem végzi ilyen szakszerűen az újraélesztést, a hölgy már nem élne.

MÉSZÁROS TIBOR
XVI. Kerületi Újság

Még több hír Észak-Pestről

Az újpesti képviselő-testület a 2022. augusztus 25-ei rendkívüli ülésén határozott a kerületi szociális rendelet módosításáról, amellyel lehetőséget biztosított az energiafogyasztáshoz nyújtott...
Alsós tanulók és államtitkár próbálhatta ki először, de mostantól mindenkié.
Újabb fontos és hosszú ideig elhanyagolt útszakasz újult meg Zuglóban.
A korábbi sikeres átfogó köztisztasági akció eredményességére tekintettel, idén immár harmadik alkalommal is megszervezi az önkormányzat a Faltól falig elnevezésű takarítási akcióját, közösen a...
Tekintettel a várható napsütéses időjárásra közkívánatra még most hétvégén, azaz november 12-én szombaton és november 13-án vasárnap 10-től 16 óráig szeretettel várják a látogatókat a Tarzan Parkban.
Felhívás társadalmi vitára.
A Bosnyák téri piac főbejáratánál tartott köztéri fogadóórát a kerület vezetése, amelyen az arra járók Zuglóval kapcsolatos kérdéseket tehettek fel a polgármesternek és az alpolgármestereknek,...
Önkormányzatunk 2022. évben is megszervezi hagyományos utalványosztását.
Augusztus végén, az Újpesti Városnapokon mutatkozott be a Felhőn Szállók nevű kezdeményezés, amely a fiatalok lelki egészsége érdekében dolgozik.
Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata egy megemlékezéssel hajtott fejet az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt. A Kopjafánál tartott eseményt...
Több tucat évelő, fa, cserje, virágok – három év alatt ennyi növénnyel gyarapodott a Fogarasi úti nyudíjasház udvara, ám a fejlődés, a kert szépítése nem fejeződött be, októberben egyebek mellett...
Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat pályázatot hirdet hátrányos helyzetűek okos eszközök beszerzésének támogatására
Továbbra is várja látogatóit az ország egyik legnagyobb szabadtéri játszótere.
100 ezer forint értékű utalványt lehet nyerni az online kitöltéssel.
Állandó vendégek lettek Újpesten a rókák. A ravaszdi vörös állatok nem bántanak, és biztosan nem veszettek, mégis szigorúan tilos megérinteni őket.
Pestújhelyen is zajlanak a felújítások.
A Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kulturális és Rekreációs Igazgatósága család- és egészségnapot rendezett szeptember 24-én a Stefánia úti Honvéd Kulturális Központban.
"A lakossági energiaszegénység enyhítését és az energiatakarékossági szemléletformálást segítő szolgáltatásunkkal kívánunk hozzájárulni ahhoz, hogy ösztönözzük a lakosság energiatudatosabb...

Még több hír Kelet-Pestről

Jó hírrel szolgálhatunk az Újlak utca és környékén élő kutyával rendelkező gazdiknak, hiszen egy teljesen új kutyafuttató került átadásra, ahol szabadon, póráz nélkül szaladgálhatnak kis kedvenceik.
A Kertvárosi Kertbarátok Egyesülete fáradhatatlan munkájának köszönhetően ezentúl egy bográcsozásra alkalmas tűzrakó hely is várja a kikapcsolódni vágyó civileket az Önkormányzat Táncsics utcai...
A Szent László Templom szomszédságában, a Polgármesteri Hivatal előtt már épül a téli vakációra szórakozást, kikapcsolódást biztosító pálya, amely 200 négyzetméterrel nagyobb lesz, mint a korábbiak.
Márton-napi libanap a Kertvárosi Tanyaudvar szervezèsèben.
A 94 éves Czinger István mutatta be, hogy mire is használhatók a frissen telepített torna eszközök a Szivárvány Idősek Otthona kertjében.
Horváth Tamás polgármester, dr. Bakos András alpolgármester és Szabó Tiborné önkormányzati képviselő közösen járta be a Helikopter lakópark Risztics János utcájában található játszóteret.
Ezúton értesítjük a lakosokat, hogy Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat a 2022-2027. évekre vonatkozóan Helyi Esélyegyenlőségi Programot (HEP) készít.
Jelenlegi számítások szerint megközelítőleg 3 milliárd forint többletkiadást jelent a Kőbányai Önkormányzat számára az energiaárak drasztikus növekedése.
Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Önkormányzat megrendelésére Rákosmente közterületein permetezést végzünk.
Október 16-ig még online kitölthető a népszámlálási kérdőív.
Kőbánya nem aprózta el, 10 elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárt állított szolgálatba az önkormányzati intézményeknél.
Rákosmente Önkormányzata október 6-án az aradi vértanúk kivégzésének 173. évfordulójára emlékezett a rákoskerti Kossuth Lajos Általános Iskola diákjaival a Bodonyi és Andráshida utca...
Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzatának Városfejlesztési és Vagyongazdálkodási Bizottsága 68/2022. (VIII.23.) VVB határozatával kiírta 2022. évre vonatkozóan a Rákosmenti...
A Központi Statisztikai Hivatal (továbbiakban: KSH) 2022. október és november hónapban népszámlálást tart a népesség és a lakásállomány jellemzőiről.
A műfüves pálya kész, a mobil lelátó finisben - szeptember 10-én kezdődik a Socca Kispályás Labdarúgó Világbajnokság Kőbányán, a Mázsa téren!
Budapest Főváros Közgyűlése szeptember 5-ei hatállyal módosította a fővárosi parkolási rendet szabályozó rendeletét, és bővítette Kőbányán is a kijelölt várakozási övezetek területét.
Budapest Főváros Önkormányzata megindította az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 8. § (2) bekezdése, továbbá a településtervek tartalmáról, elkészítésének...

A címlapról

Az új intézmény az energiapolitika egységes irányításáért felel...
Rendeletmódosítás a fővárosi tulajdonú ingatlanban működő...
Idén is megrendezik a hagyományos Mikulás-ünnepséget vasárnap a...
A Fővárosi Önkormányzat klímaügyekkel, zöldpolitikával, épített és...
Az eddigi jelek szerint sikerült elérni, hogy Magyarország...
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) november...

Könyvajánló

Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.
Gyakorlati tanácsokat ad, hogy a házasság tartós maradjon még a mai világ kísértései mellett is.
Olyan modern magyar mesekönyv született, ami fogyasztható és a mai gyerekek számára is elfogadható köntösbe bújtatja az emberi értékeket.
A gazdag gyűjtemény egy sokéves munka keresztmetszete, figyelmet felkeltő olvasmányokat kínál.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Apu, mi az a "bio" ? - kérdezi a 7 éves Annácska a bevásárlóközpontban.
Skodás polgártársunk esetét egy neves márkaszervizzel közel negyedmillióan látták már, mire én itt közzé teszem.
Beszélgetésekben rendszeresen előjön a téma és mindig meglepődök ismerőseim naivitásán vagy rossz memóriáján.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech