Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Rákosmente Önkormányzata október 6-án az aradi vértanúk kivégzésének 173. évfordulójára emlékezett a rákoskerti Kossuth Lajos Általános Iskola diákjaival a Bodonyi és Andráshida utca kereszteződésében a vértanúkról elnevezett téren.

 

A megemlékezésen jelen volt Dunai Mónika országgyűlési képviselő, Horváth Tamás polgármester, dr. Bakos András és dr. Füzesi Péter alpolgármesterek, Hatvani Zoltán, Timmel Ede és Halász Dezső önkormányzati képviselők, valamint Csébi András, a Kossuth Lajos Általános Iskola intézményvezetője.

A Rákoskerti Polgári Kör elnöke, Szelepcsényi Sándor ünnepi megemlékezésében tisztelgett a 173 évvel ezelőtt Aradon kivégzett 13 honvédtiszt – Lázár Vilmos főtiszt, Gróf Dessewffy Arisztid tábornok, Kiss Ernő tábornok, Schweidel József tábornok, Lovag Pöltenberg Ernő tábornok, Török Ignác tábornok, Lahner György tábornok, Knezich Károly tábornok, Nagysándor József tábornok, Gróf Leiningen-Westerburg Károly tábornok, Aulich Lajos tábornok, Damjanich János tábornok, Gróf Vécsey Károly tábornok –, és gróf Batthyány Lajos, az első független magyar kormány miniszterelnök emléke előtt.

A tizenhárom vértanú közül a legidősebb Aulich Lajos 56 éves volt, a legfiatalabb, a német Leiningen-Westerburg tábornok alig 30. Mindnyájan a magyar szabadságért adták életüket, függetlenül attól, hogy honnét származtak, mi volt a vallásuk. Volt köztük magyar, szerb, osztrák és német származású, de bármely nép fiai is voltak, valamennyien emelt fővel, töretlen Istenhittel és hősökhöz méltóan álltak a bitófa alá, vagy néztek szembe a kivégzőosztaggal. Elődeink azt a feladatot rótták ránk, hogy  az utókor legalább olyan odaadással és felelősségteljesen gondoskodjon országunkról, mint ők tették.

A megemlékezés zárásaként a jelenlévők közösen elénekelték a Szózatot, majd a kopjafánál elhelyezték a megemlékezés virágait.

Csaba vezér téri Kokárda

A rákoskerti megemlékezés után néhány jelenlévő átvonult a Csaba vezér téren lévő Kokárdához, ahol csatlakoztak a csabai emlékezőkhöz és – a Rákoscsabai Polgár Kör szervezésében – gyertyát gyújtottak a vértanúk emléke előtt.

Virág Mihály, Rákoscsaba önkormányzati képviselője ünnepi megemlékezésében kiemelte, emlékezzünk a tizenhárom tábornokra, akik nemes ügy szolgálatába álltak. Rendíthetetlen hittel, Isten igazságát képviselve, a békét hozó szabadságért küzdöttek. „Október 6-án hajnalban minden igaz magyar ember lelkében megkondul a harang, mert ezen a napon I. Ferenc József osztrák császár akaratából az aradi vár egyik sáncában agyonlőtték Kiss Ernő, Dessewffy Arisztid, Schweidel József honvédtábornokokat, Lázár Vilmos ezredest. A várhoz közeli mezőn felakaszották Poeltenberg Ernő, Török Ignác, Láhner György, Knézich Károly, Nagysándor József, Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János és gróf Vécsey Károly honvédtábornokokat. Pesten még aznap főbe lőtték Batthyány Lajos miniszterelnököt.

Nem adatik meg számunkra, hogy ma az aradi várban tisztelegjünk hőseink előtt, de emlékeznünk kell rájuk, hogy soha nem feledjük, együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség.”

Az ünnepi megemlékezés zárásaként a Csaba vezér téri emlékműnél koszorút helyezett el Dunai Mónika országgyűlési képviselő, Horváth Tamás polgármester, dr. Bakos András és dr. Füzesi Péter alpolgármesterek, valamint az intézmények képviselői.

A Kokárdát az 1848-49-es szabadságharcban küzdő rákoscsabai hősök – Gacsal Sámuel, Guba György, Hamvas Gábor, Kohajda János, Kun János, Kun Mihály, Nagy György, Nagy  János, Nagy II. János, Prekladnik Mihály, Vitárius Mihály – emléke előtt tisztelegve, 1998-ban állított Rákosmente Önkormányzata.

A megemlékezésről készült további képekért kattintsanak a kerület facebook oldalára.

 

(rakosmente.hu)

 

 

Még több hír Kelet-Pestről

A Budapesti Közművek FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója az alábbi – szerkesztett – közlemény megjelentetését kérte Rákosmente Önkormányzatától:
Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy az Erzsébetligeti Rátonyi Gábor Uszoda várhatóan e hét végén kinyit és újra fogadja a látogatókat.
Új munkatársat keresünk, a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. Kezelési igazgatóság csapatába, BÉRLEMÉNYELLENŐR pozícióba.
Jó hírrel szolgálhatunk az Újlak utca és környékén élő kutyával rendelkező gazdiknak, hiszen egy teljesen új kutyafuttató került átadásra, ahol szabadon, póráz nélkül szaladgálhatnak kis kedvenceik.
A Kertvárosi Kertbarátok Egyesülete fáradhatatlan munkájának köszönhetően ezentúl egy bográcsozásra alkalmas tűzrakó hely is várja a kikapcsolódni vágyó civileket az Önkormányzat Táncsics utcai...
A Szent László Templom szomszédságában, a Polgármesteri Hivatal előtt már épül a téli vakációra szórakozást, kikapcsolódást biztosító pálya, amely 200 négyzetméterrel nagyobb lesz, mint a korábbiak.
Márton-napi libanap a Kertvárosi Tanyaudvar szervezèsèben.
A 94 éves Czinger István mutatta be, hogy mire is használhatók a frissen telepített torna eszközök a Szivárvány Idősek Otthona kertjében.
Horváth Tamás polgármester, dr. Bakos András alpolgármester és Szabó Tiborné önkormányzati képviselő közösen járta be a Helikopter lakópark Risztics János utcájában található játszóteret.
Ezúton értesítjük a lakosokat, hogy Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat a 2022-2027. évekre vonatkozóan Helyi Esélyegyenlőségi Programot (HEP) készít.
Jelenlegi számítások szerint megközelítőleg 3 milliárd forint többletkiadást jelent a Kőbányai Önkormányzat számára az energiaárak drasztikus növekedése.
Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Önkormányzat megrendelésére Rákosmente közterületein permetezést végzünk.
Október 16-ig még online kitölthető a népszámlálási kérdőív.
Kőbánya nem aprózta el, 10 elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárt állított szolgálatba az önkormányzati intézményeknél.
Rákosmente Önkormányzata október 6-án az aradi vértanúk kivégzésének 173. évfordulójára emlékezett a rákoskerti Kossuth Lajos Általános Iskola diákjaival a Bodonyi és Andráshida utca...
Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzatának Városfejlesztési és Vagyongazdálkodási Bizottsága 68/2022. (VIII.23.) VVB határozatával kiírta 2022. évre vonatkozóan a Rákosmenti...
A Központi Statisztikai Hivatal (továbbiakban: KSH) 2022. október és november hónapban népszámlálást tart a népesség és a lakásállomány jellemzőiről.
A műfüves pálya kész, a mobil lelátó finisben - szeptember 10-én kezdődik a Socca Kispályás Labdarúgó Világbajnokság Kőbányán, a Mázsa téren!

A címlapról

Csapadékos, szeles idő jön pénteken. Az északi, északkeleti tájakon...
Évtizedek óta újságok, különféle nyomdai termékek az életünk.
Elindult a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram – közölte a...
Világszinten minden hetedik gyermeket érinti a depresszió vagy a...
Elindult a Budapesti Mobilitási Terv (BMT) társadalmi egyeztetése...
Korábban jöhet a postás februárban az emelt összegű 13. havi...

Könyvajánló

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az UNESCO támogatásával készült „Sportágak az olimpiai programban” Nemzetközi sportágválasztó enciklopédia 2019-es megjelenése óta több mint 3000 példányban jutott el iskolákba.
Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában?
Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Japán-Magyar kapcsolattörténet 1869-1913 (E-book)

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech