Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

A korábbi esztendők gyakorlatához hasonlóan idén is segíti a kerületi védőnők munkáját az önkormányzat. Dömötör István alpolgármester Január 23-án eszközöket és játékokat adott át a Zsebők Zoltán Szakrendelőben a védőnőknek.

A Magyar Védőnői Szolgálat a világon szinte egyedülálló. A védőnői tevékenység középpontjában az általa gondozott családok egészségvédelme, a betegségek kialakulásának megelőzése, valamint az egészségfejlesztés áll. A magyar védőnők képzettsége kiemelkedően magas fokú és feladata széles körű. Nagy-Britanniában például a védőnő – az úgynevezett Health visitor – csak hathetes korban veszi át a gyermeket a szülésznőtől, és iskoláskor kezdetén a „közösségi nővér”-nek adja tovább. Ausztriában pedig a szociális munkások látnak el hasonló feladatkört. Magyarországon kívül Finnországban vannak még hasonló szerepet betöltő védőnők, máshol a szülésznők látják el a várandós és gyermekágyas anyák gondozását.

A Hungarikum Bizottság 2015-ben sorolta nemzeti büszkeségeink közé a több mint száz éves Magyar Védőnői Szolgálatot, mint nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszert. A XVIII. kerületben sem előzmények nélkül való, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata idén is segíti, támogatja a Védőnői Szolgálat helyi képviselőit.


Megbecsülik őket

A támogatás egyik példája az a január 23-ai esemény, amikor a Zsebők Zoltán Szakrendelőben munkájuk megkönnyítése érdekében a kerületi védőnőknek az önkormányzat eszközöket és gyermekjátékokat adományozott, amelyeket Dömötör István adott át. 
Az alpolgármester kuriózumnak nevezte a hazai Védőnői Szolgálat tevékenységét, amelyre büszkék lehetünk. Mint hangsúlyozta, a külföldiek sokszor nem is értik, ha szóba kerülnek a magyarországi védőnők, akik tevékenysége a családtervezéstől, a várandós és gyermekágyas anyák gondozásán keresztül a gyermekek tanköteles korának végéig terjed, illetve komplex családgondozást jelent.
Dömötör István hozzátette, hogy a védőnők hivatása bizalmi tevékenység, hiszen ők azok, akik olyan helyzetekben találkoznak a családokkal, amikor a legbensőbb, legintimebb pillanataikban lehetnek. 
– Megbecsülés illeti munkájukat, amit az önkormányzat is igyekszik elismerni. Már évek óta tartó folyamat az, amikor a tevékenységüket megkönnyítő különböző eszközökkel segíteni igyekszünk a védőnők tevékenységét.


Hagyománya van

A Zsebők Zoltán Szakrendelőben január 23-án tartott eseményen az alpolgármester elmondta, hogy ezúttal olyan segítségről van szó, amely a védőnők napi munkája során alkalmas arra, hogy amikor a gyerekeket beviszik hozzájuk különböző szűrésekre, akkor legyenek nekik olyan segédeszközök, amelyekkel le tudják kötni a gyermekek figyelmét. Miközben átadta az önkormányzat által vásárolt eszközöket, elmondta, hogy ennek a segítségnek már hagyománya van, a korábbi években más módon segítették a védőnők munkáját. Ezúttal is a védőnőket kérdezték meg arról, hogy mire van szükségük, s ennek eredményeként kerültek az asztalra ezek az eszközök és játékok. A továbbiakra nézve pedig ugyancsak kérte az alpolgármester, hogy ha a körülményeiken tudna javítani az önkormányzat, azt feltétlenül jelezzék a védőnők.


Új játékok

Mészáros Zoltánné, a Havanna lakótelephez tartozó Kondor Béla sétányi gyermekorvosi rendelőből jött átvenni az eszközöket és gyermekjátékokat. A kerületi vezető védőnő elmondta, hogy az önkormányzat korábbi, hasonló jellegű támogatása keretében kaptak már vérnyomásmérőt és hallásvizsgáló készüléket is. A gyerekjáték újdonság. Bár eddig is hoztak magukkal a szülők és egy részüket otthagyták a rendelőben, ám ezek újak, amelyeknek biztosan örülni fognak a gyerekek. A szakember hozzátette, hogy a játék oldja a feszültséget a gyerekekben. Elkezdenek játszani, és közben partnerek a feladatok elvégzésében.


Nem meglepetés

Az önkormányzat minden évben igyekszik valami módon támogatást nyújtani. A korábbi években azzal segítette a védőnők munkáját, hogy számítástechnikai eszközöket vásároltak, szolgálati telefont adtak a védőnőknek, az utazásukat támogatták, illetve ruhapénzt is kaptak. Ezúttal olyan segédeszközöket kaptak, amely a védőnők mindennapi munkáját segíti, amelyek között volt magasságmérő, látásvizsgáló tábla és babamérleg is, valamint színes játékokat, labdát és legojátékokat, amelyek az otthonihoz hasonló barátságos környezetet teremtenek és a vizsgálatok közben leköti a gyermekek figyelmét. Az ajándék nem volt meglepetés, hiszen az eseményt megelőzően az önkormányzat felmérte az igényeket, közvetlenül a védőnőket kérdezték meg arról, hogy mire lenne igényük, mert értelemszerűen ők tudják, mi az, ami a legjobban segíti a munkájukat.

Forrás: bp18.hu

Még több hír Kelet-Pestről

Magyarország átfogó egészségvédelemi szűrőprogram
A látás hónapja és a „A fehér bot nemzetközi világnapja” (október 15.) alkalmából
A Budapesti Rendőr-főkapitányság X. Kerületi Rendőrkapitánysága lopás miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.
A Kőbányai Önkormányzat pályázatot hirdet kőbányai lakosok, családi házak számára, 310 literes csapadékvízgyűjtő edények ingyenes használatba adására.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Kelet-budapesti Adó- és Vámhatóságának közleményét változtatás nélkül közöljük.
A Naplás út – Szent Imre herceg úti csomóponttal kapcsolatban
Önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a kerékpáros kultúra és infrastruktúra fejlesztésére, elkötelezett a fenntartható városi közlekedés és a környezetvédelem iránt.
A Főpolgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Főosztályának közleményét változtatás nélkül közöljük.
A lombzsákokat (a készlet erejéig) az eddig megszokott helyszíneken kaphatjátok meg a lakóhelyetek szerinti körzeti képviselőktől. Más személy lombzsákját csak írásos meghatalmazás birtokában lehet...
A kőbányai Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Centrumban kerül sor szombaton és vasárnap a IX. szektorlabda Európa-bajnokságra, amelyen ismét magyar sikerek várhatók.
A verseny ideje: 2021. szeptember 18. szombat
A kőbányai rendőrök segítséget kérnek egy nő azonosításához, aki a gyanú szerint a táskájába rejtett és ellopott egy laptopot Kőbányán.
Megállapodással zárult a Kőbányai Önkormányzat vezetésének és az Ihász-közben élők képviselőinek az egyeztetése kedden délután a Kőbányai Polgármesteri Hivatalban.
Napokon belül elindul a Pesti út 27-29. szám alatti Garzonházak felújítása.
Teljesen megújul a Hunyadvár utcai felnőtt háziorvosi rendelő. Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő közbenjárásának köszönhetően 27, 6 millió forint állami támogatás érkezett a rendelő...
Rendvédelmi nap az egész családnak Kőbányán. Kőbányai Rendvédelmi Napok az Óhegy parkban.
A Strabag Kft. tájékoztatása szerint augusztus 16-tól augusztus 31-ig félpályás útlezárás van érvényben a Szent Imre herceg út és a Naplás út csatlakozásában, közmű építési munkálatok miatt.
A XVI. kerületi Önkormányzat a lakosság kérésének eleget téve, folytatja a macskaivartalanítási akcióját.

Még több hír Dél-Pestről

Pesterzsébet Önkormányzata és a Pesterzsébeti ’56-os Szövetség szervezésében ünnepségsorozatra kerül sor az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, melyre minden érdeklődőt várnak a...
Tartós élelmiszer gyűjtés lesz rászorulók részére a SPAR Görgey téri üzletében, október 8-án pénteken és 9-én szombaton 8-tól 16-óráig.
A Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. 2021. szeptemberében létrehozta saját Egészségvédelmi Irodáját (az EVI-t).
„Minek nevezzelek?” címmel az önkormányzat pályázatot hirdet középiskolások számára a kerület új elnevezésére.
Magyar Turisztikai Ügynökség 28. alkalommal hirdette meg a Virágos Magyarország versenyt, amely idén számos szempontból megújult.
A lakossági fórumon Pesterzsébet Önkormányzata tájékoztatót tart a Pesterzsébetet is érintő fővárosi és az állami közlekedési beruházásokról.
1956-os forradalom és szabadságharc megemlékezés
2021 október 1. és 2021. november 2. napja közötti időszakban ismét lehetőség van a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 17/2019.(VI.14.) önkormányzati rendeletben szabályozott...
A Budapest Főváros IX. ker. Ferencváros Önkormányzata Városfejlesztési, Városgazdálkodási és Környezetvédelmi Bizottsága díjmentes Veszélyeshulladék-gyűjtési akciót hirdet 2021. október 9-án,...
Milyennek látják a kerületi gyermekek és fiatalok a függőségeket, a rossz szokásokat?
Elérkezett az idő, hogy tájékoztatást adjak az egynapos sebészet kivitelezési munkálatainak előrehaladásáról, az egy napot érintő forgalomtechnikai kényelmetlenségről (részleges útlezárás), az...
Mivel a lakossági használt sütőolajat nem szabad kiönteni és szelektív szemétgyűjtő szigeteken sem lehet elhelyezni, az Önkormányzat gyűjtőpontokat állított fel Pesterzsébeten.
Gondoltad volna, hogy minden napra (átlagosan) 1800 véradó kell ahhoz, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra...
Idén október 25-29. között kerül sor a XXIII. kerületben a 2021. évi lakossági lomtalanításra.
Soroksáron bejegyzett székhellyel, vagy telephellyel rendelkező sportszervezetek, kerületben életvitelszerűen lakó egyéni sportolók, valamint a verseny-, szabadidősport területén munkát végző,...
Az Önkéntes Központ Alapítvány elismerése után Ferencváros a Településfejlesztési Szövetségtől is díjat kapott “Önkéntesség és Civil társadalom” kategóriában. A díjat Döme Zsuzsanna alpolgármester...
Azonosították a rendőrök azokat a férfiakat, akik bő egy héttel ezelőtt betörtek egy optikai üzletbe Budapest IX. kerületében.
A Városgazda18 munkatársai saját terveik alapján már készítik azt a kéttornyú játszóvárat, ami 7,5 X 6 méter területű lesz, a bástyája pedig 4 méter magas.

A címlapról

Közel 800 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok a...
Már a harmadik klinikai tesztfázis előtt áll az a koronavírus elleni...
Özönlik az országba az import zöldség és gyümölcs, a magyar földek...
Szabályos parkolásra figyelmeztető táblákat helyeztek ki a Nefelejcs...
A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és...
Még csak nem is lenne túlzottan drága, sőt, hosszú távon megtérülne.

Könyvajánló

Ságodi Hajni és nővére, Horváth Ria egyedülálló könyvekkel jelentek meg a piacon.
Bucsi Mariann első regénye az Ébredés, melynek az érkezését még június elején jelentette be a Maraton Kiadó.
Kritikusok szerint a Harry Potteren is túltesz a Tűz Szárnyak-sorozat
Vajon mire van szükség az új szokások kialakításához?

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Szerintem a minimálbér-emelés egy titkos fegyver. Olvasónk blogírása.
Az amerikai elnök döntése hamarosan Magyarországon is éreztetheti hatását.
A Fauda sikere után azt hiszem nem vagyok egyedül, aki egy újabb jó mozira számított Lior Raz főszereplésével.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Különleges lehetőséget kínál a Servitor Pro Multis Nonprofit Kft. a már meglévő és a most belépő ügyfelei számára.
Tizenöt civil ötletet valósít meg a főváros az egymilliárd forintos részvételi költségvetésből a szavazatoknak megfelelően – jelentették be a főváros vezetői keddi sajtótájékoztatójukon.
- Civilek és katonák példaértékű összetartása -

hirdetés

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech