Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Családi ház, társasház és középület tervét is díjazták.

Az elmúlt év végén negyedik alkalommal díjazta Pestszentlőrinc-Pestszentimre Építészeti-Műszaki Tervtanácsa a hozzá véleményezésre benyújtott tervek legjobbjait. A 2017-ben készült tervek közül beadott 32 terv közül tíz jutott be a versenybe, s a legjobb három kapott díjat. A Herrich–Kiss-villában megrendezett eredményhirdetésen Ughy Attila polgármester adta át az elismeréseket.

Az értékelt, illetve a díjazott tervekről Jankovits Vera kerületi főépítészt kérdeztük. 
– A benyújtott tervek típusa nagyon vegyes. Lehet az egy kisebb családi ház bővítése vagy akár középület terve, az értékelésnél csak az építészeti minőség számít, a funkció nem. Azt szeretjük, ha a tervezők a hagyományos értékek hordozása mellett azokhoz hű új értéket tudnak teremteni.
Több mint egy éve fogadta el az önkormányzat a településképi rendeletet és a Településképi Arculati Kézikönyvet, amelyet a kerületben építészeti feladathoz jutó építészek használnak, tájékozódva belőle. 
– Ami még mindig gondot jelent, az a divatossá vált mediterrán házak tervezése, amelyek tájidegenek, túlburjánzó tetőfolyamokat és bonyolult csomópontokat eredményeznek, s ezáltal magasabb építési költségeket is igényelnek. Próbáljuk ezért lebeszélni a tervezőket és az építtetőket az ilyen megoldásokról és az egyszerűsítések irányába terelni őket – hívta fel a figyelmet Jankovits Vera.

 Gyermekorvosi rendelő

Az I. díjat a Nemes utca 22. alatt létesülő gyermekorvosi rendelő kapta, amelyet az Incorso Építész- és Építőműhelyben Bencze Zoltán és Kiss Szabolcs tervezett.
– A feladat Pestszentimre központjában rendkívül összetett volt. A meglévő karakteres megjelenésű szakorvosi rendelőintézet mellé kellett az új gyermekorvosi és fogorvosi szakrendelőt kialakítani, a városrészközponti tér megkezdett térfalának befejezéseként. A felnőtt szakorvosi rendelő ívelt megjelenése, anyaghasználata erős kötöttséget jelentett, míg a terület másik karakterformáló jellege a döntően kisvárosias, többnyire családi házas környezet.

A terv az ívelt alaprajzi rendszert átértelmezve a telek beépítési vonalával követi a megkezdett irányt.
– Az épület telepítése és a funkcionális tartalmat is tükröző tömegkompozíciója jó városépítészeti és építészeti válasz a feladatra, mely szerint egy korábbi építészeti szemlélet alapján kialakult épülethez is lehet kortárs módon igazodni, úgy, hogy egy városközponthoz méltó közösségi tér, „agóra” jöhessen létre. 
Az épület léptéke a családi ház és a középület között jól eltalált, a különböző léptékű és funkciójú (lakó- és intézményi) környezetet megfelelő módon kapcsolja össze. 
– A terv egyszerre adott példaszerű választ mind a tér felmerülő igényeire, mind a kisvárosias és családi házas környezethez való érzékeny alkalmazkodásra, és ezzel pozitív irányba mozdítja Pestszentimre városközpontjának a képét – összegezte a díjnyertes pályamű előnyeit Jankovits Vera.

36 lakásos épület

A II. díjat a Benedek Elek utca 9. alatti telken épülő 36 lakásos lakóépület érdemelte ki, amelyet Barta Ferenc, Kiss Róbert és Rogoz Péter tervezett. Az alapkoncepció szerint egy modern hangulatú társasház megtervezése volt a tervezők célja. 
– A telekadottságok gondos vizsgálata után a tervtanácsnak a koncepcióterv három változatát mutatták be, melyek közül ezt a változatot javasoltuk kidolgozásra. Az ott lévő négy nyolcvanéves platán védelme érdekében az emeletes épülettömeg az utcával párhuzamosan, az előkerti beépítési vonalra került. Erre merőleges a tárolókat magában foglaló földszintes épületrész, mely elválasztja a földszinti lakások kertjét a felszíni parkolóktól. 
Az épület belső közlekedése, a jól működő, klasszikus oldalfolyosós rendszert követi, ahonnan a délnyugati tájolású lakások nyílnak. A telepítés ugyanakkor a kialakult városszövetbe is beilleszkedik. 
– Az épület tömegformálása és megjelenése szempontjából a modern anyaghasználat, a trendi szalagszerű „hajtogatások” és a keskeny erkélylemez elegáns, kortárs megjelenést kölcsönöz. Dicséretet érdemel az épület egyszerű, letisztult, minden divatos túlzástól mentes építészeti megfogalmazása – értékelte a második helyezett tervet a főépítész.

Egy családi ház

A tervtanács a III. díjat a Wlassics Gyula utca 93. alatt épülő családi háznak ítélte, amelynek tervezője Szabó Ádám. Az épület terve egy négytagú család számára készült, olyan alaprajzi kialakítással, hogy a későbbiekben az emelet akár önálló lakrészként is működhessen. 
– A lakóház alaprajza jól szervezett, racionális térkapcsolatokkal, tágas, jól használható terekkel. Újszerű, merész, az utca tengelyével 15 fokos szöget bezáró tetőgerinccel kialakított épülettömeg, mely léptékével jól illeszkedik a Bókaytelep környezetébe, igazodik a terület építészeti fejlődési irányához. A családi ház érdekes, új formavilágot mutat, mely visszafogott stílusával és igényes anyaghasználatával példamutató a kerületben. A ház közvetlen környezetének arculata változatos, a megépülő lakóház üde színfoltjává válhat az utcaképnek. A kortárs és korszerű épület a településkép fejlődését pozitív irányba mozdítja.

 Megfelelő kivitelező

A díjátadón elhangzott egy mondat, amely szerint a tervezők rémálma, ha a tervük díjat kap, de aztán valamiért nem készül el az épület. A harmadik díjat nyert családi ház tervezője, Szabó Ádám elmondta, hogy érdekes a mai helyzet, amikor rengeteg az építkezés, mert a legnagyobb gondot a megfelelő kivitelező megtalálása jelenti. Sokakat elijeszt ugyanis a szokatlan vagy kicsit bonyolultabb építészeti megoldás, ezért inkább a megrendelő feje főhet, hogy megtalálja a megfelelő kivitelezőt.

Forrás: bp18.hu

Még több hír Kelet-Pestről

Magyarország átfogó egészségvédelemi szűrőprogram
A látás hónapja és a „A fehér bot nemzetközi világnapja” (október 15.) alkalmából
A Budapesti Rendőr-főkapitányság X. Kerületi Rendőrkapitánysága lopás miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.
A Kőbányai Önkormányzat pályázatot hirdet kőbányai lakosok, családi házak számára, 310 literes csapadékvízgyűjtő edények ingyenes használatba adására.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Kelet-budapesti Adó- és Vámhatóságának közleményét változtatás nélkül közöljük.
A Naplás út – Szent Imre herceg úti csomóponttal kapcsolatban
Önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a kerékpáros kultúra és infrastruktúra fejlesztésére, elkötelezett a fenntartható városi közlekedés és a környezetvédelem iránt.
A Főpolgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Főosztályának közleményét változtatás nélkül közöljük.
A lombzsákokat (a készlet erejéig) az eddig megszokott helyszíneken kaphatjátok meg a lakóhelyetek szerinti körzeti képviselőktől. Más személy lombzsákját csak írásos meghatalmazás birtokában lehet...
A kőbányai Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Centrumban kerül sor szombaton és vasárnap a IX. szektorlabda Európa-bajnokságra, amelyen ismét magyar sikerek várhatók.
A verseny ideje: 2021. szeptember 18. szombat
A kőbányai rendőrök segítséget kérnek egy nő azonosításához, aki a gyanú szerint a táskájába rejtett és ellopott egy laptopot Kőbányán.
Megállapodással zárult a Kőbányai Önkormányzat vezetésének és az Ihász-közben élők képviselőinek az egyeztetése kedden délután a Kőbányai Polgármesteri Hivatalban.
Napokon belül elindul a Pesti út 27-29. szám alatti Garzonházak felújítása.
Teljesen megújul a Hunyadvár utcai felnőtt háziorvosi rendelő. Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő közbenjárásának köszönhetően 27, 6 millió forint állami támogatás érkezett a rendelő...
Rendvédelmi nap az egész családnak Kőbányán. Kőbányai Rendvédelmi Napok az Óhegy parkban.
A Strabag Kft. tájékoztatása szerint augusztus 16-tól augusztus 31-ig félpályás útlezárás van érvényben a Szent Imre herceg út és a Naplás út csatlakozásában, közmű építési munkálatok miatt.
A XVI. kerületi Önkormányzat a lakosság kérésének eleget téve, folytatja a macskaivartalanítási akcióját.

Még több hír Dél-Pestről

Pesterzsébet Önkormányzata és a Pesterzsébeti ’56-os Szövetség szervezésében ünnepségsorozatra kerül sor az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, melyre minden érdeklődőt várnak a...
Tartós élelmiszer gyűjtés lesz rászorulók részére a SPAR Görgey téri üzletében, október 8-án pénteken és 9-én szombaton 8-tól 16-óráig.
A Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. 2021. szeptemberében létrehozta saját Egészségvédelmi Irodáját (az EVI-t).
„Minek nevezzelek?” címmel az önkormányzat pályázatot hirdet középiskolások számára a kerület új elnevezésére.
Magyar Turisztikai Ügynökség 28. alkalommal hirdette meg a Virágos Magyarország versenyt, amely idén számos szempontból megújult.
A lakossági fórumon Pesterzsébet Önkormányzata tájékoztatót tart a Pesterzsébetet is érintő fővárosi és az állami közlekedési beruházásokról.
1956-os forradalom és szabadságharc megemlékezés
2021 október 1. és 2021. november 2. napja közötti időszakban ismét lehetőség van a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 17/2019.(VI.14.) önkormányzati rendeletben szabályozott...
A Budapest Főváros IX. ker. Ferencváros Önkormányzata Városfejlesztési, Városgazdálkodási és Környezetvédelmi Bizottsága díjmentes Veszélyeshulladék-gyűjtési akciót hirdet 2021. október 9-án,...
Milyennek látják a kerületi gyermekek és fiatalok a függőségeket, a rossz szokásokat?
Elérkezett az idő, hogy tájékoztatást adjak az egynapos sebészet kivitelezési munkálatainak előrehaladásáról, az egy napot érintő forgalomtechnikai kényelmetlenségről (részleges útlezárás), az...
Mivel a lakossági használt sütőolajat nem szabad kiönteni és szelektív szemétgyűjtő szigeteken sem lehet elhelyezni, az Önkormányzat gyűjtőpontokat állított fel Pesterzsébeten.
Gondoltad volna, hogy minden napra (átlagosan) 1800 véradó kell ahhoz, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra...
Idén október 25-29. között kerül sor a XXIII. kerületben a 2021. évi lakossági lomtalanításra.
Soroksáron bejegyzett székhellyel, vagy telephellyel rendelkező sportszervezetek, kerületben életvitelszerűen lakó egyéni sportolók, valamint a verseny-, szabadidősport területén munkát végző,...
Az Önkéntes Központ Alapítvány elismerése után Ferencváros a Településfejlesztési Szövetségtől is díjat kapott “Önkéntesség és Civil társadalom” kategóriában. A díjat Döme Zsuzsanna alpolgármester...
Azonosították a rendőrök azokat a férfiakat, akik bő egy héttel ezelőtt betörtek egy optikai üzletbe Budapest IX. kerületében.
A Városgazda18 munkatársai saját terveik alapján már készítik azt a kéttornyú játszóvárat, ami 7,5 X 6 méter területű lesz, a bástyája pedig 4 méter magas.

A címlapról

Közel 800 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok a...
Már a harmadik klinikai tesztfázis előtt áll az a koronavírus elleni...
Özönlik az országba az import zöldség és gyümölcs, a magyar földek...
Szabályos parkolásra figyelmeztető táblákat helyeztek ki a Nefelejcs...
A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és...
Még csak nem is lenne túlzottan drága, sőt, hosszú távon megtérülne.

Könyvajánló

Ságodi Hajni és nővére, Horváth Ria egyedülálló könyvekkel jelentek meg a piacon.
Bucsi Mariann első regénye az Ébredés, melynek az érkezését még június elején jelentette be a Maraton Kiadó.
Kritikusok szerint a Harry Potteren is túltesz a Tűz Szárnyak-sorozat
Vajon mire van szükség az új szokások kialakításához?

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Szerintem a minimálbér-emelés egy titkos fegyver. Olvasónk blogírása.
Az amerikai elnök döntése hamarosan Magyarországon is éreztetheti hatását.
A Fauda sikere után azt hiszem nem vagyok egyedül, aki egy újabb jó mozira számított Lior Raz főszereplésével.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Különleges lehetőséget kínál a Servitor Pro Multis Nonprofit Kft. a már meglévő és a most belépő ügyfelei számára.
Tizenöt civil ötletet valósít meg a főváros az egymilliárd forintos részvételi költségvetésből a szavazatoknak megfelelően – jelentették be a főváros vezetői keddi sajtótájékoztatójukon.
- Civilek és katonák példaértékű összetartása -

hirdetés

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech