Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Ganzkertváros egyik forgalmas csomópont-ja a Kandó tér, ahol a Halomi út mentén általános iskola, óvoda és bölcsőde is található.

A három intézménybe mintegy ezer gyereket visznek a szüleik reggelente, illetve mennek értük tanítás után, többnyire autóval. A családi házas övezet hatalmas gépjárműforgalma sok gondot okoz.

Moldován László közel ötven éve él a Ganz Ábra-hám utcában, és úgy véli, hogy a kertváros elért a befogadóképessége határához.

- Gyerekkoromban izgalmas volt a környék, mert házak csak a jelenlegi óvoda kerítéséig voltak, azon túl búzatáblák fácánokkal, őzekkel, ami egy gyereknek kalandos játékterület. A rendszer-váltás után néhány évvel elkezdett telekmegosztások megzavarták ezt a falusias környezetet. Ahogy az idősek elköltöztek vagy meghaltak, az örökösök eladták a régi telkeket, telekrészeket. Létrejöttek az úgynevezett nyeles telkek, amiknek a keskeny utcai kijáratát a hátsó, érintetlen terület felé először kiskapukkal, később rendes kocsibejárókkal nyitották meg. Az eladott telkeken 10-12 lakásos sorházak épültek. Kicserélődött és megnőtt a lakosság, egyre több lett a gyerek, akik jobb híján sokszor a lekövezett társasházi udvarokon játszanak.

A társadalomkutatással is foglalkozó Moldován László úgy véli, mielőbb korlátozni kellene a beépítést, az új építkezéseket, mert a kertváros és az oktatási intézmények befogadóképessége is véges.

Banga Zoltán önkormányzati képviselővel a reggeli becsengetés előtt látogatott el a bp18.hu munkatársa a Kandó Téri Általános Iskolához. A belvárost idéző autóforgalom mellett a gyalog iskolába igyekvők száma is jelentős volt. Az úttesten gyalogátkelő nincs, így a közlekedőknek még jobban kell figyelniük egymásra, nehogy baj történjen.

- A kertvárost az elmúlt 15 évben túlépítették. A gépjárműforgalom rendkívül erős, miközben számottevően megnőtt a gyerekek száma. Csak a Kandó iskolába közel 800 gyerek jár. Szándékunkban állt gyalogátkelőhelyet létesíteni az iskola előtt, volt is próbálkozásunk egy kijelölt átkelőhellyel, de sajnos a Budapest Közút Zrt.-tol olyan visszajelzést kaptunk, hogy ezzel az "akciónkkal" veszélyeztettük a közúti közlekedést - mondta Banga Zoltán.

- A Halomi út az önkormányzat kezelésében van, azonban a zebra kijelölése a főváros hatásköre. Két éve kérjük, mert szükség van a zebrára, de a Budapest Közút elutasítja ezt.

Pedig az iskola előtt evidens volna egy zebra. Már csak azért is, mert a Halomi út és az iskolával szemben lévő Halomegyházi út sarkán egy olyan saroképület áll, amit az iskolások használnak, de az is éppen elég indok kellene, hogy legyen, hogy szemben óvoda és bölcsőde is van.

- Természetesen ebbe nem szabad belenyugodni. Valamilyen közlekedéstechnikai megoldás kell, hogy az úttesten való biztonságos átjutást segítse - tette hozzá a képviselő. - Ami a forgalomcsillapítást illeti, lehetőség van az átmenő forgalom korlátozására. Az Alacskai útról az Üllői út felé a kertváros amolyan surranópálya. Az emiatt megnövekedett forgalom csökkentése, megszüntetése akár egyes utcák egyirányúvá tételével, útszintkiemeléssel, esetleg útpályaszűkítéssel is elérhető.

Forrás: bp18.hu

Még több hír Kelet-Pestről

A MÁV-HÉV Zrt. tájékoztatása értelmében, karbantartási munkálatok miatt az Árpádföld megállóhelynél található Fácánkert utcai közúti-vasúti átjáró lezárását tervezik.
Az 50. Országos Elsősegélynyújtó Verseny Kelet-Pest területi fordulójának adott otthont a Sashalmi Tanoda ma délután.
Az elmúlt 30 év legjobb eredményeiről számolt be a kőbányai rendőrkapitány a testületi ülésen.
Több, egymásra épülő versenyen kell továbbjutó pozícióban végezniük azok a tekézőknek, akik az országos döntőre is el szeretnének jutni – mondta Rózsa Balázs, a Rákoshegyi VSE vezetője annak...
A VI. OHP Rekordfutás sem maradt Rekord nélkül!
2013-ban a Kaszáló utcai street workout park volt az első olyan kondipark Rákosmentén, ami civil kezdeményezésre jött létre.
A borús idő ellenére is önfeledten szórakozhattak a leendő kiscsoportosok és szüleik a Cinkotai Huncutka Óvodában megrendezett, pénteki ovi-váró családi napon.
A Híd Kárpátaljáért Összefogásban érkezett adományok összege meghaladta az 1 milliárd forintot.
Több százan látogattak ki a Kertvárosi Tanyaudvar húsvéti hagyományőrző programjaira ma délelőtt.
A pályázat célja a kerület polgárai életminőségét javító környezetvédelmi intézkedések, beruházások, programok elősegítése, ezen belül is elsősorban a településtisztasági feladatok,...
A Kőbányai Önkormányzat 2022. április 12-től mesefigura kereső játékot hirdet!
A Területi Szociális Szolgálat szervezésében ingyenes, régi és új programok indulnak áprilistól a kerületi nyugdíjasok számára.
Az átadón megjelent Horváth Tamás polgármester és Halász Dezső önkormányzati képviselő.
Vendég: HERNÁDI JUDIT és HEILIG GÁBOR
2022-ben újra megrendezik a kerületi óvodák az óvodaváró családi napokat.
A zsaruszemnek nincs olyan, hogy szabadnap.
A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 45. § (1) bekezdése értelmében Magyarországon - az e törvényben meghatározottak szerint - minden gyermek köteles az intézményes...

Még több hír Dél-Pestről

A korszerűsítési munkák előkészítése, a vállalkozási szerződés március 9-i hatályba lépése után ma már a Határ úti aluljáró úgynevezett üzemi terében a bontási munkákkal megkezdődött a felújítás.
Nem csitul a szomszédunkban a háború.
Mi történik, ha ugyanazon a színpadon fellép többek közt SÜSÜ, a sárkány, Soltész Rezső és Király Viktor?
2022. február 14-én nagyszabású mobilkészülékcsere-támogatási programot indított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksári Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet Budapest Főváros XXIII....
Tizennegyedik alkalommal indították be a veterán traktorokat és mezőgazdasági gépeket a XVIII. kerületi Hofherr-Dutra Gépmajálison, ezúttal is a XVIII. kerületi Tomory Lajos Múzeum kertjében.
Utolsó szakaszába lép május 14-én az M3-as metró felújítása: a szerelvények a déli szakaszon Kőbánya-Kispesttől a belvárost elérve a Kálvin térig járnak hétköznapokon, miután befejeződik a...
A NEMES utcában útépítés miatt forgalomváltozás és a 84E, 84M, 166, 254E, 254M, 266, 950, 950A buszjáratokat is érintő változások lesznek.
Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete tisztelettel meghívja Önt 2022. április 28-án (csütörtök) 9.00 órai kezdettel tartandó ülésére, melynek helyszíne a Polgármesteri...
A Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia (150-es számú) vasútvonal több évig tartó átépítésének következő menetrendi üteme május 1-jétől lép érvénybe.
Az Első Kispesti Szikvízgyár címmel a szikvízgyártó ipar és elsősorban Glasz Gáza emléke előtt tiszteleg a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény új, jövő márciusig látogatható kamarakiállítása.
Az alábbi pályázati felhívás a XVIII. kerület híroldalán jelent meg.
1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított el a Föld védelmében.
A Tiszta Soroksárért napok alkalmával ezévben is megrendezésre kerül a veszélyeshulladékgyűjtés április 23-án 8:00 és 12:00 óra között.
Pesterzsébet Önkormányzata felhívja a lakosság figyelmét a főváros köztisztaságáról szóló 48/1994. (VIII.1.) Főv. Kgy. rendelet 3. § szerint kötelességére, amely szerint:
A sepsiszentgyörgyi és ferencvárosi művészeti tagozatos diákok Vegyületek című kiállítása két hétig tekinthető meg az FMK Sakk termében.
Tegnap délután a Lakatos-lakótelepen lakossági fórumon egyeztettek az Építő és Dolgozó utcák által körbezárt területre tervezett parkolóról.
A berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány által működtetett Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusainak és tanulóinak kiállítása látható június közepéig a Forrásházban.

A címlapról

Budapest Főváros Önkormányzata számára kiemelten fontos a...
2022-ben immár tizennégy éve annak, hogy a Müpa először mutatta be...
A mindenkori kormány leginkább a közúti infrastruktúra...
Az M3 metrófelújítás utolsó szakaszához kapcsolódóan a felszíni...
Távozott hivatalából Áder János.
Május 9-től drasztikusan megemelkedtek a fővárosban a taxis tarfiák:...

Könyvajánló

"Mindenkinek van takargatnivalója. Neked mi? Én nyíltan vállaltam a titkomat, és ha ez az ára annak, hogy akár egyetlen ember életét megmenthetem, akkor megérte."
Domonkos Endre a korábbi Közép- és Kelet-Európával kapcsolatos kutatásai alapján írta meg Magyarország gazdaságtörténetét a kiegyezéstől a rendszerváltás utáni időszakig.
Warren C. Sanderson és Sergei Scherbov: Előretekintő élettartam című könyve a népesség idősödését egy új dimenzió beemelésével, az előretekintő, úgynevezett távlati életkor mentén is elemzi.
A dominó a Példabeszédek könyvének 58 bölcs mondását segíti elsajátítani játékos formában.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?
Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech