Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Közvetlen uniós forrásra pályázik Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata.

Az önkormányzat képviselő-testületének rendkívüli ülésén úgy alakult, hogy valamennyi határozatot egyhangú szavazással fogadták el a képviselők. 

Több sürgős döntés is indokolta a képviselő-testület január 30-i rendkívüli ülésének összehívását. Az egyik ilyen egy hozzájárulási nyilatkozat kiadásának közelgő határideje volt. A nyilatkozatról szóló döntés lehetővé teszi, hogy a Teniszport.hu Sportegyesület pályázzon a Thököly út 5. szám alatt működő teniszklub további infrastrukturális fejlesztéséhez szükséges forrásra.


Tenisz és foci
A Magyar Olimpiai Bizottság a 2013–2020 közötti sportágfejlesztési koncepciója alapján 16 kiemelt sportág szövetségét támogatja a központi költségvetésből. A Magyar Tenisz Szövetség 2020. évi fejlesztései között e keretből kívánja pénzügyi támogatásban részesíteni a Teniszport.hu Sportegyesületet mint kedvezményezettet. 

Az egyesület a támogatási összegből infrastruktúrájának a fejlesztését, a klub épületének külső-belső felújítását, a sportburkolatok cseréjét, az automata öntözőrendszer kialakítását és a világítás korszerűsítését kívánja megvalósítani. A támogatási szerződés alapján a beruházásra az egyesület 17 millió forintot kap, így a fejlesztés az önkormányzat költségvetését nem terheli. A nyilatkozat kiadásáról szóló határozatot a képviselő-testület egyhangúlag elfogadta.
Ugyancsak sportcélú kérdésben döntöttek a képviselők, megtárgyalva az MLSZ-pályákról szóló javaslatot. Ennek alapján a kerület részt vesz a Budapest Pályaépítési Programban, nyilatkozva arról, hogy amikor az önkormányzat megszerzi a kijelölt ingatlanokon létesülő sportpályák üzemeltetésének jogát, azok fenntartását, karbantartását, üzemeltetését 15 évig vállalja.

Rodinggal együtt
Szintén teljes egyetértésben hagyták jóvá a képviselők azt a javaslatot, miszerint Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata a kerület németországi testvérvárosával, Rodinggal közösen nyújtson be pályázatot az Európa a polgárokért elnevezésű programra. Roding városával 2006-ban kötött testvérvárosi megállapodást az önkormányzat, s ennek alapján évek óta sikeres az együttműködés. A két önkormányzat vezetői nemrégiben tartott találkozójukon kinyilvánították, hogy kiemelt közös feladatuknak tekintik a testvérvárosi kapcsolatok továbbfejlesztését. A pályázatot szeptember 1-jéig lehet benyújtani, és a támogatás összege akár 25 ezer euró is lehet.

Arról is döntött a testület, hogy az önkormányzat részt vesz a Magyar Kézilabda Szövetség Országos Tornaterem Felújítási Program VI. ütem című pályázatán. A program szerint négy kerületi általános iskola – az Eötvös Loránd, a Kassa utcai, a Kondor Béla és a Vörösmarty Mihály iskola – tornaterme újulhat meg részben saját, részben központi forrásból.


Horizont 2020sportá
Megtárgyalta a képviselő-testület az Európai Unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját 2014–2020 között meghatározó Horizont 2020 elnevezésű projektben való részvételt is. A pályázatra, amelynek fő célja uniós szintű Városi Levegőminőség Központ kialakítása, közvetlenül Brüsszeltől lehet forrást nyerni, és a megvalósítása várhatóan három-négy évig tart. A költségekre elnyerhető összegből a projektpartnerként közreműködő önkormányzat 200–300 ezer euróhoz juthat.
A városházi ellenzék azzal a módosító indítvánnyal szavazott igennel, hogy a projekt állásáról a kerület vezetése rendszeresen beszámol a testületnek. Mivel az előterjesztő elfogadta a javaslatot, ebben a napirendi pontban is egyhangú döntés született.

(forrás: bp18.hu)

Még több hír Kelet-Pestről

Jó hírrel szolgálhatunk az Újlak utca és környékén élő kutyával rendelkező gazdiknak, hiszen egy teljesen új kutyafuttató került átadásra, ahol szabadon, póráz nélkül szaladgálhatnak kis kedvenceik.
A Kertvárosi Kertbarátok Egyesülete fáradhatatlan munkájának köszönhetően ezentúl egy bográcsozásra alkalmas tűzrakó hely is várja a kikapcsolódni vágyó civileket az Önkormányzat Táncsics utcai...
A Szent László Templom szomszédságában, a Polgármesteri Hivatal előtt már épül a téli vakációra szórakozást, kikapcsolódást biztosító pálya, amely 200 négyzetméterrel nagyobb lesz, mint a korábbiak.
Márton-napi libanap a Kertvárosi Tanyaudvar szervezèsèben.
A 94 éves Czinger István mutatta be, hogy mire is használhatók a frissen telepített torna eszközök a Szivárvány Idősek Otthona kertjében.
Horváth Tamás polgármester, dr. Bakos András alpolgármester és Szabó Tiborné önkormányzati képviselő közösen járta be a Helikopter lakópark Risztics János utcájában található játszóteret.
Ezúton értesítjük a lakosokat, hogy Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat a 2022-2027. évekre vonatkozóan Helyi Esélyegyenlőségi Programot (HEP) készít.
Jelenlegi számítások szerint megközelítőleg 3 milliárd forint többletkiadást jelent a Kőbányai Önkormányzat számára az energiaárak drasztikus növekedése.
Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Önkormányzat megrendelésére Rákosmente közterületein permetezést végzünk.
Október 16-ig még online kitölthető a népszámlálási kérdőív.
Kőbánya nem aprózta el, 10 elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárt állított szolgálatba az önkormányzati intézményeknél.
Rákosmente Önkormányzata október 6-án az aradi vértanúk kivégzésének 173. évfordulójára emlékezett a rákoskerti Kossuth Lajos Általános Iskola diákjaival a Bodonyi és Andráshida utca...
Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzatának Városfejlesztési és Vagyongazdálkodási Bizottsága 68/2022. (VIII.23.) VVB határozatával kiírta 2022. évre vonatkozóan a Rákosmenti...
A Központi Statisztikai Hivatal (továbbiakban: KSH) 2022. október és november hónapban népszámlálást tart a népesség és a lakásállomány jellemzőiről.
A műfüves pálya kész, a mobil lelátó finisben - szeptember 10-én kezdődik a Socca Kispályás Labdarúgó Világbajnokság Kőbányán, a Mázsa téren!
Budapest Főváros Közgyűlése szeptember 5-ei hatállyal módosította a fővárosi parkolási rendet szabályozó rendeletét, és bővítette Kőbányán is a kijelölt várakozási övezetek területét.
Budapest Főváros Önkormányzata megindította az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 8. § (2) bekezdése, továbbá a településtervek tartalmáról, elkészítésének...

Még több hír Dél-Pestről

A képviselő-testület novemberi ülésén a képviselők egyhangúlag megszavazták a csepeli lakhatási támogatás havi összegének emelését, amely tovább erősíti a csepeli szociális hálót a jelenlegi nehéz...
Soroksári bejelentés
A következő rendőrjárőr képzés 2023. február elején indul, amelyre a jelentkezési határidő: 2023. január 10. A képzés nappali rendszerű, 10 hónap időtartamú és magába foglalja a rendőrségnél töltött...
A Kispesti Rendészeti Központ új működéséről, az átmeneti gazdálkodásról és energiamegtakarítási intézkedésekről is döntött a képviselő-testület szerdán.
Jövő héten, hétfőtől elkezdik kicserélni az aszfaltburkolatokat az alábbi helyszíneken:
A csepeli önkormányzat az elmúlt évekhez hasonlóan idén is szervezett ingyenes burgonya- és hagymaosztást.
Nemsokára kikerülnek a futtatók környékére a vadiúj négynyelvű, (magyar-angol-orosz-ukrán) táblák!
Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI. 29.) Ök. sz. rendelete 61. §-a alapján tájékoztatjuk Önöket, hogy...
Tavasszal találkoztak utoljára a Civil Házban a kerületi civil szervezetek képviselői.
A fővárosi közgyűlés 2022. augusztus 31-i ülésén módosította a fővárosi lakásrezsi-támogatásról szóló 30/2020. (VI. 5.) önkormányzati rendeletet, a rendelet 8. § (2) bekezdése szerint:
Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata a kerületünk lakosai részére „Lakossági veszélyes hulladék gyűjtési akció”-t szervez 2022. november 12-én 9:00-13:00 óra...
A háború és a szankciók miatt kialakult, egész Európát sújtó energiaválság okán egyre több ország és egyre több vállalat vezet be rendkívüli takarékossági intézkedéseket az energiafelhasználás...
Ősszel nagy figyelmet szoktak kapni a különböző nőket és férfiakat érintő gyakori rosszindulatú daganatos betegségek megelőzését, korai felismerését szolgálató lehetőségek. Ennek keretében a...
Az FKF Zrt. tájékoztatása alapján, az idei lomtalanítási dátumokon túl már elérhető az egyes körzetek elszállítási dátumai.
Ugyan még mindig nem fejeződött be a hivatali útvesztők miatt a hosszúra nyúlt közbeszerzési eljárás az önkormányzat fenntartásában lévő utak javítására, ennek ellenére megkezdték azoknak az utaknak...
A nehéz gazdasági helyzetben, az elszabaduló árak és az egyre ijesztőbb méretű infláció mellett az Önkormányzat fontosnak tartja, hogy a kerületiek életét valamelyest megkönnyítő programokat...
Több éves előkészítő munka után október közepétől Csepelre költözik Budapest egyik legismertebb élőzenei kulturális helyszíne, a Barba Negra.
Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója szerint az egymásért való küzdelem és a csapategység a legnagyobb erőssége a Ferencvárosnak, amely csütörtöki, Crvena zvezda elleni győzelmének is...

A címlapról

Januártól újabb nyugdíjemelés várható, februárban érkezik a 13. havi...
Az új intézmény az energiapolitika egységes irányításáért felel...
Rendeletmódosítás a fővárosi tulajdonú ingatlanban működő...
Idén is megrendezik a hagyományos Mikulás-ünnepséget vasárnap a...
A Fővárosi Önkormányzat klímaügyekkel, zöldpolitikával, épített és...
Az eddigi jelek szerint sikerült elérni, hogy Magyarország...

Könyvajánló

Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.
Gyakorlati tanácsokat ad, hogy a házasság tartós maradjon még a mai világ kísértései mellett is.
Olyan modern magyar mesekönyv született, ami fogyasztható és a mai gyerekek számára is elfogadható köntösbe bújtatja az emberi értékeket.
A gazdag gyűjtemény egy sokéves munka keresztmetszete, figyelmet felkeltő olvasmányokat kínál.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Apu, mi az a "bio" ? - kérdezi a 7 éves Annácska a bevásárlóközpontban.
Skodás polgártársunk esetét egy neves márkaszervizzel közel negyedmillióan látták már, mire én itt közzé teszem.
Beszélgetésekben rendszeresen előjön a téma és mindig meglepődök ismerőseim naivitásán vagy rossz memóriáján.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech