Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Továbbra sem épülhet meg a csepeli gerincút folytatása, mert a főváros harmadjára is "elszerencsétlenkedte" az európai uniós pályázatot, így marad a "méhlegelő" - mondta Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő, honvédelmi minisztériumi államtitkár pénteken Csepelen újságíróknak.

    A kormánypárt választókerületi elnöke kifejtette: a gerincút első szakasza, a Teller Ede út 2011-ben készült el, meghosszabbítása az M0-s autóútig jelentősen javítaná a városrész közlekedését, megszűnnének az agglomeráció és a teherforgalom miatt a kerületben jelenleg tapasztalható forgalmi dugók.
    Harmadszor bukta el a főváros vezetése az európai uniós pályázati pénzt, amiből a gerincút folytatását meg lehetne valósítani, elmaradt a már elkészült szakasz mellé ígért közpark megépítése is, így marad a "szügyig érő gaz és a méhlegelő" - fűzte hozzá.
    Megjegyezte: a főpolgármester nem végzi el azokat a feladatokat, amelyeket meg kellene csinálni, és a szükséges fejlesztéseket sem hajtja végre.
    Németh Szilárd szerint Gyurcsány Ferencnek "két embere van" Csepelen: Karácsony Gergely főpolgármester, aki a gerincút meghosszabbítása helyett inkább méhlegelőket tart fenn, és Szabó Szabolcs (független) országgyűlési képviselő, aki az Országgyűlésben csütörtökön arról beszélt: nem támogatja a Fudan Egyetemről, a diákvárosról és a csepeli sportfejlesztésekről szóló törvényjavaslatokat. Ez pedig "elképesztő politikusi bűn", mivel azok - közvetetten - jelentősen hozzájárulnának a kerület fejlődéséhez - tette hozzá.
    Gyurcsány két embere alkalmatlan arra, hogy a csepeliek érdekét, Csepel fejlődését képviselje - mondta a politikus.
    Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára kijelentette: a főváros "minden nyafogás ellenére" megkapja a kormány támogatását a fejlesztésekhez, ahogyan az a csepeli gerincút esetében is megtörtént, "de valahogy mégsem jön össze" a siker.
    Felidézte: a fővárosi önkormányzat egy közvetlenül pályázható brüsszeli forrásra akart elérni a gerincút építéséhez, ezt a kormány támogatta. A főváros azonban egy olyan keretre nyújtotta be pályázatát, amiből nem volt támogatható a gerincút építése, ezért az EU elutasította azt. A főváros adminisztrációs hibára hivatkozva fellebbezett, de ezt is elutasította az EU. A főváros ezt követően változatlan tartalommal ismét pályázott a forrásra, de az EU megint elutasította azt.
    Így működik, vagyis nem működik a Karácsony Gergely-féle Budapest: hiába támogatja a kormány, ha a budapesti városvezetés képtelen eredményeket felmutatni - jegyezte meg, hozzátéve, a főpolgármester ahelyett, hogy elszégyellné ezért magát, "bejelentkezik az ország vezetésére", és "ő Gyurcsány Ferenc kedvenc miniszterelnök-jelölt-jelöltje".
    Schanda Tamás kitért arra is, hogy ezt a "katasztrofális uniós pályázati teljesítményt" úgy hozta össze a főváros, hogy saját brüsszeli képviselete van, amelynek éves költségvetését 37 millióról 112 millióra emelték, vezetője, "egy bukott EP-képviselő" pedig havi 900 ezer forintot keres.
    Kijelentette: jól látható, "ha rájuk bízzuk valami vezetését, akkor csak hazudozással és tehetetlenséggel szembesülünk".
    Németh Szilárdot kérdezték azzal kapcsolatban is, hogy a BKV idén anyagi okok miatt nem közlekedteti a kishajójáratait a Dunán. A politikus szerint ez "elképesztő", és emlékeztetett: Tarlós István korábbi főpolgármester idején teremtették meg a kishajózás lehetőségét, ami nagyon népszerű volt. A fővárosi önkormányzat számláján pedig 130 milliárd forint van - jegyezte meg.

Forrás: MTI

Még több hír Dél-Pestről

A helyi támogatás egy egyösszegű, visszatérítendő, kamatmentes kölcsön ingatlan-fedezettel, amely 10 évre nyújtható.
A 2022. évben kiadott lakossági várakozási hozzájárulásának (parkolási engedélyének) érvényessége2023. január 31-én lejár!
A képviselő-testület novemberi ülésén a képviselők egyhangúlag megszavazták a csepeli lakhatási támogatás havi összegének emelését, amely tovább erősíti a csepeli szociális hálót a jelenlegi nehéz...
Soroksári bejelentés
A következő rendőrjárőr képzés 2023. február elején indul, amelyre a jelentkezési határidő: 2023. január 10. A képzés nappali rendszerű, 10 hónap időtartamú és magába foglalja a rendőrségnél töltött...
A Kispesti Rendészeti Központ új működéséről, az átmeneti gazdálkodásról és energiamegtakarítási intézkedésekről is döntött a képviselő-testület szerdán.
Jövő héten, hétfőtől elkezdik kicserélni az aszfaltburkolatokat az alábbi helyszíneken:
A csepeli önkormányzat az elmúlt évekhez hasonlóan idén is szervezett ingyenes burgonya- és hagymaosztást.
Nemsokára kikerülnek a futtatók környékére a vadiúj négynyelvű, (magyar-angol-orosz-ukrán) táblák!
Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI. 29.) Ök. sz. rendelete 61. §-a alapján tájékoztatjuk Önöket, hogy...
Tavasszal találkoztak utoljára a Civil Házban a kerületi civil szervezetek képviselői.
A fővárosi közgyűlés 2022. augusztus 31-i ülésén módosította a fővárosi lakásrezsi-támogatásról szóló 30/2020. (VI. 5.) önkormányzati rendeletet, a rendelet 8. § (2) bekezdése szerint:
Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata a kerületünk lakosai részére „Lakossági veszélyes hulladék gyűjtési akció”-t szervez 2022. november 12-én 9:00-13:00 óra...
A háború és a szankciók miatt kialakult, egész Európát sújtó energiaválság okán egyre több ország és egyre több vállalat vezet be rendkívüli takarékossági intézkedéseket az energiafelhasználás...
Ősszel nagy figyelmet szoktak kapni a különböző nőket és férfiakat érintő gyakori rosszindulatú daganatos betegségek megelőzését, korai felismerését szolgálató lehetőségek. Ennek keretében a...
Az FKF Zrt. tájékoztatása alapján, az idei lomtalanítási dátumokon túl már elérhető az egyes körzetek elszállítási dátumai.
Ugyan még mindig nem fejeződött be a hivatali útvesztők miatt a hosszúra nyúlt közbeszerzési eljárás az önkormányzat fenntartásában lévő utak javítására, ennek ellenére megkezdték azoknak az utaknak...
A nehéz gazdasági helyzetben, az elszabaduló árak és az egyre ijesztőbb méretű infláció mellett az Önkormányzat fontosnak tartja, hogy a kerületiek életét valamelyest megkönnyítő programokat...

A címlapról

Budapest fontos célkitűzése a város zöldítése, zöldfelületeinek...
Korábban jöhet a postás februárban az emelt összegű 13. havi...
Február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát –...
Ismét megrendezik A népzene ünnepét a Müpában. Február 5-én vasárnap...
A Primark első magyarországi üzlete Budapesten, az Arena Mall...
Az utasforgalom előtt kora délután nyitják meg a két állomást, azt...

Könyvajánló

Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Japán-Magyar kapcsolattörténet 1869-1913 (E-book)
A kötet azoknak a rendhagyó üzeneteknek a lenyomata, amelyek javarészt nyugati liberális véleményformáló személyiségek és egy közép-európai gondolkodó között zajlottak.
Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech