Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Minden év márciusának utolsó szombatján rendezik meg a Föld órája programot.  

Ezen a napon arra kérik a háztartásokat, hogy egy órára kapcsolják le a világításukat, elektromos eszközeiket, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az éghajlatváltozás elleni cselekvés fontosságára. A kezdeményezés 2007-ben indult útjára Ausztráliából, 2008-ban vált nemzetközivé, Magyarország is ekkor csatlakozott először az akcióhoz.A Föld órája programot hosszú évek óta Csepelen is megrendezik. A Radnóti Miklós Művelődési Ház idén elsősorban a környezeti nevelésre, szemléletformálásra helyezte a hangsúlyt.

 

Élménypedagógia, vadnövény-gasztronómia

 

Az Aprólépés Egyesület jóvoltából a Klíma Kuckó asztalainál a gyerekek színezhettek, megismerkedhettek a gyertyamártás módszerével, bábokat készíthettek, izgalmas árnyjátékon vehettek részt. Kipróbálhatták az újrahasznosított molinókból és szabászati hulladékokból készült replacc játszóteret, ahol az állatfigurák mellett gumiabroncs hinta és jurta is várta a legkisebbeket. Halmos Monika fitoterapeuta a vadnövény-gasztronómiával ismertette meg az érdeklődőket, sok új és érdekes információt kaphattunk az éppen aktuális gyógynövényekről, ehető virágokról, kertről, természetről.

 

Az Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvány hulladék út mandalája pedig hétköznapi tárgyakon keresztül mutatta be az anyagok körforgását, az erőforrás keletkezéstől a termék előállításán keresztül a hulladékká válásig. A mandala egy látványos, lényegre törő installáció, ahol az egyes szakaszok jól felismerhetően mutatják be az aktuális folyamatokat, az üveg, a műanyag, az alumínium, a papír és a textil tekintetében is. Szembesülhetünk a környezeti terhelésekkel, melyhez fogyasztásunkkal mi is hozzájárulunk. Ráébreszt, hogy hulladékaink sorsáért felelősek vagyunk. A választás szabadsága nem csak az újrahasznosítás, de a vásárlás pillanatában is megillet minket. Előnybe részesíthetjük azokat a termékeket, melyek másodnyersanyagból készültek, vagy valós szükségleteinkhez igazítva mérsékelhetjük fogyasztásunkat.

 

Adjunk egy óra pihenőt a Földnek

 

Ligeti Ágnes intézményvezető lapunknak elmondta a rendezvény a KEHOP -1.2.1-18-2018-00037 azonosítószámú “Klímastratégia kidolgozása és a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás Csepelen” című projekt utolsó állomása volt, mely a pandémia miatt csak most valósulhatott meg. Bár a Föld órája programot hosszú évek óta megrendezik, de újdonságként most sok színes környezet-és egészségtudatossággal kapcsolatos foglalkozást is igyekeztek a program köré építeni. Ezzel is próbálták közelebb hozni a gyerekekhez a hétköznapi környezetvédelmet. A hagyományoknak megfelelően, a rendezvény zárásaként pedig egy órára lekapcsolták a világítást, a résztvevők gyertyafénynél énekeltek, zenéltek.

(csepel.hu)

Még több hír Dél-Pestről

Egy valóban idilli, kertvárosi környezetben élhetnénk, de ezért nekünk, lakosoknak is változtatnunk kell a szemléletünkön. Önkormányzatunk az „UPSURGE” nevű nemzetközi projekttel segít a...
Az önkormányzati adók – a helyi építmény- és telekadó – törvényben meghatározott I. féléves részletének esedékességi ideje 2023. március 16. (a II. féléves részlet esedékessége 2023. szeptember 15.).
A Pesterzsébet Környezetvédelméért Közalapítvány a Duna-parti Közösségi Kert közösségével 2023-ban is pályázatot ír ki a Budapest XX. kerületi lakosság részére a közösségi kert szabad parcelláinak...
Csepel önkormányzatának költségvetése stabil és kiszámítható működést biztosít az önkormányzatnak.
Hettinger Ágnes képeiből nyílt kiállítás Kedves tájaim címmel a Városházán kedd délután.
A ferencvárosi kutyafuttatók fertőtlenítését az alábbi ütemezés szerint fogjuk elvégezni (csapadékos időjárás esetén csúsztatva).
Február 20-tól felújítják a Soroksár és Csepel között közlekedő D14-es komp vontatócsörlőjét, a munkák miatt mintegy három hónapig nem közlekednek a járatok – közölte a BKV Zrt. csütörtökön az...
Ferencváros Önkormányzata átvállalja a többletköltséget, amit a szolgáltatói díjemelés okozott a közékteztetésben.
Tovább folytatja a csepeli önkormányzat a rászorulók megsegítését, ami különösen fontos ebben a nehéz helyzetben, amikor az energiaárak drasztikus emelkedése egyre több embernek okoz gondot.
Pesterzsébet Önkormányzata GAMESZ (Bp. 1201. Baross u.73-77.) keres 1 fő részmunkaidős ( 4 órás ) konyhai alkalmazottat, közalkalmazotti jogviszonyba, XX. kerületi tálalókonyhára.
Február elsején egy hasi műtéttel megkezdődnek a műtéti beavatkozások az egynapos sebészeten a Kispesti Egészségügyi Intézet (KEI) harmadik emeletén.
Kedves XVIII. Kerületi Nyugdíjas Pedagógusok!
A helyi támogatás egy egyösszegű, visszatérítendő, kamatmentes kölcsön ingatlan-fedezettel, amely 10 évre nyújtható.
A 2022. évben kiadott lakossági várakozási hozzájárulásának (parkolási engedélyének) érvényessége2023. január 31-én lejár!
A képviselő-testület novemberi ülésén a képviselők egyhangúlag megszavazták a csepeli lakhatási támogatás havi összegének emelését, amely tovább erősíti a csepeli szociális hálót a jelenlegi nehéz...
Soroksári bejelentés
A következő rendőrjárőr képzés 2023. február elején indul, amelyre a jelentkezési határidő: 2023. január 10. A képzés nappali rendszerű, 10 hónap időtartamú és magába foglalja a rendőrségnél töltött...

A címlapról

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Miniszterelnökség által...
Sarkvidéki eredetű levegő árasztja el a Kárpát-medencét a jövő hét...
2017 óta fékezte Budapest észak–déli közösségi közlekedését a...
Budapest is szerepel az amerikai Time magazin World's Greatest...
Napról-napra erősödik a nappali felmelegedés, 20 fokot hoz a...
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a nemzeti ünnep...

Könyvajánló

A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az UNESCO támogatásával készült „Sportágak az olimpiai programban” Nemzetközi sportágválasztó enciklopédia 2019-es megjelenése óta több mint 3000 példányban jutott el iskolákba.
Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában?
Már magyarul is kapható a Mi című kötet.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech