Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Közvetlen környezetünkben időszakosan megjelenhetnek olyan rágcsálók (így egerek, patkányok is), amelyek közegészségügyi szempontból és gazdasági károkozásuk szempontjából is kártevőnek minősülnek, így megjelenésük visszaszorítása fontos feladat.

Városi környezetben a patkányok jellemzően a csatornákban, illetve a kommunális hulladék környezetében szaporodhatnak el, melynek eredményeként közterületeken, de akár lakásokban, házakban, illetve ezek udvarán, pincéjében is feltűnhetnek.

A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 36. § (4) bekezdése értelmében az egészségügyi kártevők (így a patkányok) elleni védekezésről az érintett terület vagy épület tulajdonosa (bérlője, használója, kezelője), illetőleg a gazdálkodó szerv vezetője vagy üzemeltetője köteles gondoskodni.

Szükséges felhívnunk a figyelmet, hogy a rendelet 36. § (5) bekezdése alapján amennyiben az egészségügyi kártevők elleni védekezésről a tulajdonos, illetve a fent ismertetett más kötelezettek nem gondoskodnak, velük szemben a Budapest Főváros Kormányhivatala XX. Kerületi Hivatalának – a XXI. Kerületre is illetékes – Népegészségügyi Osztálya akár hatósági intézkedést is kezdeményezhet.

A tulajdonosoknak, ingatlanhasználóknak ugyanakkor segítséget nyújthat, hogy a főváros közigazgatási területére vonatkozóan – és így Budapest XXI. kerületében is – a kártevőmentesítés (és egyben a patkánymentesítés) érdekében a Budapest Főváros Önkormányzattal szerződéses viszonyban álló RNBH Konzorcium folyamatos szervezett mentesítési tevékenységet végez, és akár külön lakossági észlelés, bejelentés alapján is eljár. A bejelentés a lakosság számára díjmentes, a konzorcium munkatársai pedig gyorsan, legfeljebb 1-2 napon belül a helyszínen intézkednek.

A fenti lakossági panaszbejelentéseket a Főpolgármesteri Hivatal fogadja a nap 24 órájában az erre a célra létrehozott online bejelentő felületen (https://patkanybejelentes.budapest.hu), illetve munkaidőben telefonon is a 06 (1) 327-1957-as számon. A bejelentésnek tartalmaznia kell az észlelés pontos helyét, egy rövid leírást a látottakról, illetve a bejelentő elérhetőségét, amelyen az irtást végző konzorcium munkatársai az esetlegesen szükséges további egyeztetés céljából megkereshetik.

A patkányok elszaporodásának megakadályozása elengedhetetlenül fontos, ugyanakkor lényeges az is, hogy lehetőség szerint már a kártevők megjelenését megelőzzük. Ehhez kapcsolódóan a Fővárosi Önkormányzat fenti honlapján található egy tájékoztató is arról, hogy hogyan lehet hatékonyan megelőzni a patkányok megjelenését, illetve elszaporodását (https://budapest.hu/Lapok/2021/hogyan-segitheti-a-lakossag-a-patkanyirtasi-program-sikeret.aspx).

Mivel továbbá a patkányok leginkább olyan területeken jelennek meg, ahol sok a szemét, a lakosság együttműködése nélkülözhetetlen az elhagyott hulladék mennyiségének csökkentése, valamint a hulladékkihelyezések megfelelő megoldásainak alkalmazása kapcsán.

A hulladékkal kapcsolatos problémák megelőzéséhez és megoldásához természetesen segítséget nyújtanak, többek között a lakótelepi lakóházak számára hamarosan induló, zárt hulladékkonténer-tárolók beszerzésének támogatására irányuló pályázati lehetőséggel. Mindezekről a honlapon (www.csepel.hu) tájékozódhatnak.

Forrás: csepel.hu

Még több hír Dél-Pestről

A korszerűsítési munkák előkészítése, a vállalkozási szerződés március 9-i hatályba lépése után ma már a Határ úti aluljáró úgynevezett üzemi terében a bontási munkákkal megkezdődött a felújítás.
Nem csitul a szomszédunkban a háború.
Mi történik, ha ugyanazon a színpadon fellép többek közt SÜSÜ, a sárkány, Soltész Rezső és Király Viktor?
2022. február 14-én nagyszabású mobilkészülékcsere-támogatási programot indított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksári Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet Budapest Főváros XXIII....
Tizennegyedik alkalommal indították be a veterán traktorokat és mezőgazdasági gépeket a XVIII. kerületi Hofherr-Dutra Gépmajálison, ezúttal is a XVIII. kerületi Tomory Lajos Múzeum kertjében.
Utolsó szakaszába lép május 14-én az M3-as metró felújítása: a szerelvények a déli szakaszon Kőbánya-Kispesttől a belvárost elérve a Kálvin térig járnak hétköznapokon, miután befejeződik a...
A NEMES utcában útépítés miatt forgalomváltozás és a 84E, 84M, 166, 254E, 254M, 266, 950, 950A buszjáratokat is érintő változások lesznek.
Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete tisztelettel meghívja Önt 2022. április 28-án (csütörtök) 9.00 órai kezdettel tartandó ülésére, melynek helyszíne a Polgármesteri...
A Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia (150-es számú) vasútvonal több évig tartó átépítésének következő menetrendi üteme május 1-jétől lép érvénybe.
Az Első Kispesti Szikvízgyár címmel a szikvízgyártó ipar és elsősorban Glasz Gáza emléke előtt tiszteleg a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény új, jövő márciusig látogatható kamarakiállítása.
Az alábbi pályázati felhívás a XVIII. kerület híroldalán jelent meg.
1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított el a Föld védelmében.
A Tiszta Soroksárért napok alkalmával ezévben is megrendezésre kerül a veszélyeshulladékgyűjtés április 23-án 8:00 és 12:00 óra között.
Pesterzsébet Önkormányzata felhívja a lakosság figyelmét a főváros köztisztaságáról szóló 48/1994. (VIII.1.) Főv. Kgy. rendelet 3. § szerint kötelességére, amely szerint:
A sepsiszentgyörgyi és ferencvárosi művészeti tagozatos diákok Vegyületek című kiállítása két hétig tekinthető meg az FMK Sakk termében.
Tegnap délután a Lakatos-lakótelepen lakossági fórumon egyeztettek az Építő és Dolgozó utcák által körbezárt területre tervezett parkolóról.
A berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány által működtetett Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusainak és tanulóinak kiállítása látható június közepéig a Forrásházban.

A címlapról

Budapest Főváros Önkormányzata számára kiemelten fontos a...
2022-ben immár tizennégy éve annak, hogy a Müpa először mutatta be...
A mindenkori kormány leginkább a közúti infrastruktúra...
Az M3 metrófelújítás utolsó szakaszához kapcsolódóan a felszíni...
Távozott hivatalából Áder János.
Május 9-től drasztikusan megemelkedtek a fővárosban a taxis tarfiák:...

Könyvajánló

"Mindenkinek van takargatnivalója. Neked mi? Én nyíltan vállaltam a titkomat, és ha ez az ára annak, hogy akár egyetlen ember életét megmenthetem, akkor megérte."
Domonkos Endre a korábbi Közép- és Kelet-Európával kapcsolatos kutatásai alapján írta meg Magyarország gazdaságtörténetét a kiegyezéstől a rendszerváltás utáni időszakig.
Warren C. Sanderson és Sergei Scherbov: Előretekintő élettartam című könyve a népesség idősödését egy új dimenzió beemelésével, az előretekintő, úgynevezett távlati életkor mentén is elemzi.
A dominó a Példabeszédek könyvének 58 bölcs mondását segíti elsajátítani játékos formában.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?
Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech