Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Megkezdődött a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium felújítása, a munka várhatóan 2023 októberére fejeződik be.

    A munkaterület átadásáról szóló szerződés aláírása előtt Németh Szilárd, a Fidesz választókerületi elnöke, országgyűlési képviselő, honvédelmi államtitkár - egykori jedlikes diák - azt mondta: szeretnék, ha az ország legjobb iskolája lenne a Jedlik, amely megőrzi a hagyományokat.
    Széleskörű összefogásra volt szükség az 1945-ben a bencések által alapított alapított iskola felújításhoz - folytatta -, többek között társadalmi egyeztető fórumot hoztak létre, hogy minden érdekelt részt vehessen az új Jedlik Ányos Gimnázium (JÁG) koncepciójának kialakításában. Hozzátette: a fórum 2018 februárjától 2019 szeptemberéig működött, és bár a kormányhivatal 2020 februárjában megadta az építési engedélyt, akkor megakadt a folyamat. Egy évvel később azonban volt egy államtitkári egyeztetés a beruházás felgyorsítása érdekében, áprilisban megjelenhetett a közbeszerzési kiírás, amelynek augusztusban kihirdették az eredményét, most pedig átadják a munkaterületet a felújítást végző cégnek. Szólt arról is, hogy a teljeskörű felújítás miatt az iskolának át kellett költöznie az egykori Fodor József Egészségügyi Szakképző iskola és Gimnázium épületébe, amelyet 800 millió forintból újították fel, hogy beköltözhessen a JÁG.
    Németh Szilárd kijelentette: nem tartja helyesnek, ha egy ellenzéki politikus csak a politikát látja ebben a felújításban és ezért akadályozza. A politikus megköszönte a miniszterelnöknek, hogy személyesen támogatta, a kormánynak pedig, hogy finanszírozza a felújítást.
    Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a 21. századi kihívásokra felkészült, a modern kor igényeinek megfelelő iskolával gazdagodik a kerület, ezzel lehetővé téve a tanulók minőségi oktatását.
    Az elmúlt harminc évben nem volt olyan iskolafejlesztési program, mint amilyen most zajlik - hangsúlyozta -, az előző tanévben 90 helyszínen 350 milliárd forint értékben voltak folyamatban beruházások, a mostani tanévben pedig még ennél is nagyobb fejlesztések zajlanak.
    Hozzátette: 2019-ben döntöttek 16 komplex iskolafejlesztésről az agglomerációban, mert úgy látják, sok esetben hiányzik a megfelelő infrastruktúra, amely helyben tartaná a tanulókat. Jelezte: ezek a fejlesztések 2024-re elkészülnek és érdemben fogják tehermentesíteni a zsúfolt kerületi intézményeket. Hozzátette: 2013-hoz képest 1161 tornaszobával és 598 tornateremmel többet használhatnak az oktatási intézmények, valamint átadtak 23 tanuszodát.
    Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár közölte: a nettó 16 milliárd forintos fejlesztés célja európai szintű oktatási intézmény és kulturális központ létrehozása. Megújítják kívül-belül a meglévő épületeket, új épületszárnyat alakítanak ki, sportolási lehetőségeket biztosítanak, parkolót építenek, liftekkel biztosítják az akadálymentes közlekedést és új könyvtárt, múzeumot, levéltárat, kápolnát és imatermet is építenek.
    Kiemelte: az országszerte zajló beruházások elengedhetetlen eszközei a gazdaság újraindításának, a következő években tízezer milliárd értékű beruházást terveznek, amelynek a fele már előkészítési, kivitelezési fázisban van. Jelezte: az állami beruházások a munkahelyteremtéssel és az infrastruktúra javításával emelik a közszolgáltatások színvonalát, hozzájárulnak a gazdaság újraindításához és a lakosság közérzete szempontjából is fontosak.
    A beruházással az iskola hagyományaihoz és névadójához, Jedlik Ányos bencés tudós-tanár példamutató életélhez és munkásságához méltó, színvonalas környezet jön létre - mondta. A megújult komplexum Jedlik Ányos két leghíresebb találmánya szellemében "motorja és dinamója lesz Csepel és kulturális és oktatási életének, optimális feltételeket kínál a diákság, a jövő tehetségeinek kibontakozásához, a tanárok felelősségteljes munkájához, éppúgy elősegíti az oktatás színvonalának emelését és szellemi örökségünk megőrzését" - fogalmazott.
    A rendezvényen részt vett Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP), a XXI. kerület polgármestere, valamint Bese Benő, a JÁG intézményvezetője is.
    A projektindító munkaterület-átadási jegyzőkönyvet Medvigy Mihály, a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. vezérigazgatója és Sztankov Attila, a Laterex Épító Zrt. elnök-vezérigazgatója írta alá.

Forrás: MTI

 

Még több hír Dél-Pestről

A helyi támogatás egy egyösszegű, visszatérítendő, kamatmentes kölcsön ingatlan-fedezettel, amely 10 évre nyújtható.
A 2022. évben kiadott lakossági várakozási hozzájárulásának (parkolási engedélyének) érvényessége2023. január 31-én lejár!
A képviselő-testület novemberi ülésén a képviselők egyhangúlag megszavazták a csepeli lakhatási támogatás havi összegének emelését, amely tovább erősíti a csepeli szociális hálót a jelenlegi nehéz...
Soroksári bejelentés
A következő rendőrjárőr képzés 2023. február elején indul, amelyre a jelentkezési határidő: 2023. január 10. A képzés nappali rendszerű, 10 hónap időtartamú és magába foglalja a rendőrségnél töltött...
A Kispesti Rendészeti Központ új működéséről, az átmeneti gazdálkodásról és energiamegtakarítási intézkedésekről is döntött a képviselő-testület szerdán.
Jövő héten, hétfőtől elkezdik kicserélni az aszfaltburkolatokat az alábbi helyszíneken:
A csepeli önkormányzat az elmúlt évekhez hasonlóan idén is szervezett ingyenes burgonya- és hagymaosztást.
Nemsokára kikerülnek a futtatók környékére a vadiúj négynyelvű, (magyar-angol-orosz-ukrán) táblák!
Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI. 29.) Ök. sz. rendelete 61. §-a alapján tájékoztatjuk Önöket, hogy...
Tavasszal találkoztak utoljára a Civil Házban a kerületi civil szervezetek képviselői.
A fővárosi közgyűlés 2022. augusztus 31-i ülésén módosította a fővárosi lakásrezsi-támogatásról szóló 30/2020. (VI. 5.) önkormányzati rendeletet, a rendelet 8. § (2) bekezdése szerint:
Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata a kerületünk lakosai részére „Lakossági veszélyes hulladék gyűjtési akció”-t szervez 2022. november 12-én 9:00-13:00 óra...
A háború és a szankciók miatt kialakult, egész Európát sújtó energiaválság okán egyre több ország és egyre több vállalat vezet be rendkívüli takarékossági intézkedéseket az energiafelhasználás...
Ősszel nagy figyelmet szoktak kapni a különböző nőket és férfiakat érintő gyakori rosszindulatú daganatos betegségek megelőzését, korai felismerését szolgálató lehetőségek. Ennek keretében a...
Az FKF Zrt. tájékoztatása alapján, az idei lomtalanítási dátumokon túl már elérhető az egyes körzetek elszállítási dátumai.
Ugyan még mindig nem fejeződött be a hivatali útvesztők miatt a hosszúra nyúlt közbeszerzési eljárás az önkormányzat fenntartásában lévő utak javítására, ennek ellenére megkezdték azoknak az utaknak...
A nehéz gazdasági helyzetben, az elszabaduló árak és az egyre ijesztőbb méretű infláció mellett az Önkormányzat fontosnak tartja, hogy a kerületiek életét valamelyest megkönnyítő programokat...

A címlapról

Budapest fontos célkitűzése a város zöldítése, zöldfelületeinek...
Korábban jöhet a postás februárban az emelt összegű 13. havi...
Február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát –...
Ismét megrendezik A népzene ünnepét a Müpában. Február 5-én vasárnap...
A Primark első magyarországi üzlete Budapesten, az Arena Mall...
Az utasforgalom előtt kora délután nyitják meg a két állomást, azt...

Könyvajánló

Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Japán-Magyar kapcsolattörténet 1869-1913 (E-book)
A kötet azoknak a rendhagyó üzeneteknek a lenyomata, amelyek javarészt nyugati liberális véleményformáló személyiségek és egy közép-európai gondolkodó között zajlottak.
Tavaly jelent meg Kozma Lilla Rita hajléktalanokról szóló Utcamesék című könyve, amely idén nyáron, Nagy Zsolt színművész közreműködésével hangoskönyv formájában is napvilágot látott.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech