Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

A csepeli önkormányzat november végi testületi ülésen a képviselők döntöttek a közösségi együttélés új szabályairól.

A csepeli óvónőknek juttatott pótlék jövő évi meghosszabbításáról. Jövőre nem csak a minimálbér emelkedik jelentősen, de a most megszavazott rendeletmódosítás értelmében az önkormányzati dolgozók illetménye is.

Bár a Csepeli Munkásotthon épülete és az Ifjúsági Tábor erősen retrohangulatú bungalói szörnyű állapotban vannak, levették a napirendről a polgármester javaslatát, hogy készüljenek tervek a felújításukra. Hasonló okból nem kezdődhet meg Háros térfigyelő kamerázása sem. Borbély Lénárd polgármester az ülés utáni közmeghallgatáson ugyanakkor közölte, hogy a hárosi városrészében is szeretnének polgárőrséget felállítani.

Elismerések

A testületi ülés előtt a polgármester a kerület nevében köszöntötte a kiemelkedő eredményeket elért csepelieket. Elsőként Nagyné Kovács Tímeát, a Humán Szolgáltatások Igazgatóságának intézményvezetőjét, akit az Emberi Erőforrások Minisztériuma a szociális munka napjának alkalmából kitüntető díjjal jutalmazott. Az Országgyűlés 2016-ban november 12-ét a szociális munka napjává nyilvánította, azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet azokra a szakemberekre, akik az év minden napján felelősségteljesen és önzetlenül gondozzák a segítségre szoruló honfitársainkat.

A HalKer-KirályTeam Kick-boksz Akadémia versenyzői a Budvában rendezett utánpótlás Európa-bajnokságon 10 aranyat, 6 ezüstöt és 9 bronzérmet nyertek. A gratuláció után Király István, az akadémia vezetője köszönetet mondott a polgármesternek és a képviselőknek az önkormányzati támogatásért, majd ígéretet tett arra, hogy a 2028-as Los Angelesi olimpián legalább egy olimpiai érmet szereznek Csepelnek és Magyarországnak. Az Island Rock Csepel versenyzői a Ljubljanában megrendezett világkupán a dobogó harmadik fokára állhattak fel, ezzel megszerezték az egyesület első világkupa érmét. Az elismerést Tramontini Péter, az egyesület elnöke vette át.

 Levették a napirendről a Munkásotthon, a Kis-Duna part és Háros fejlesztését

 A testületi ülés napirendi vitáján Bercsik Károly, a Fidesz frakció vezetője a DK és a Momentum képviselőinek, valamint az MSZP két képviselőjének támogatásával indítványozta, hogy vegyék le a napirendről a Csepeli Munkásotthon felújításáról, fejlesztéséről szóló polgármesteri javaslatot. A felújításra a polgármester indoklása szerint azért van szükség, mert a Munkásotthonban 1968 óta – a színházterem kivételével – nem történt komolyabb fejlesztés. Emiatt az épület, annak homlokzati betonelemei, a nyílászárók, a fűtési rendszer, valamint a műszaki berendezések általános állapota leromlott, egyes helyeken kritikussá vált. Ahhoz, hogy a felújításra az önkormányzat forrást tudjon szerezni, fontos, hogy legyen hozzá konkrét tervdokumentáció, valamint forrásigény. Bercsik Károly a napirendről való levételt nem indokolta. Ennek az előterjesztésnek volt a része az egykori Ifjúsági Tábor – a Csepeli Sport, Szabadidő és Rendezvényközpont eddig fel nem újított területeire, közműveire való fejlesztési terv készítése is. Ott 2015-ben készült el négy földszintes apartmanház, illetve a klubház épületének teljeskörű felújítása. Az MLSZ pénzügyi támogatásával akkor épült egy azóta is rendkívül népszerű műfüves labdarúgópálya is.

A fejlesztési tervek készítésének javaslatát a Fidesz öt képviselője, a DK két politikusa, az MSZP frakció két tagja, valamint Dukán András momentumos politikus indoklás nélkül levették a napirendről. Hasonló arányú szavazással, indoklás nélkül vettek le napirendről egy másik előterjesztést is, amely alapján rendezett lakópark, valamint 25 millió forintból kamerarendszer épülhetett volna Hároson.

Új együttélési szabályok Csepelen

A képviselők a testületi ülésen elfogadták a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megsértésének jogkövetkezményeiről szóló rendeletet, amely a 2017-ben elfogadott szabályozást új elemekkel pontosítja. A szabályozás a közösség védelme érdekében a jogkövető magatartás javítását célozza közigazgatási szankciós eszközökkel. A társadalmi véleményezés után elfogadott új rendeletből kikerültek azok a cselekmények, amelyeket más jogszabály már tilt és szankcionál. Ilyen a játszótéren való dohányzás tilalma, a rongálás bizonyos esetei vagy a közterületen autó vagy más szennyezett tárgy mosása.

Lényeges változás, hogy a rendelet nemcsak a csepeli önkormányzat tulajdonában álló közterületeken elkövetett közigazgatási szabáIyszegésekre vonatkozik, hanem Csepel teljes közigazgatási területének közterületeire is, mert a fővárosi szabályozás nem tartalmaz szankciókat a főváros tulajdonában lévő közterületekre vonatkozóan.

A vendéglátó és más kereskedelmi vagy szolgáltató egységek üzemeltetői ezentúl fokozott felelősséggel tartoznak a használatukban lévő létesítmény előtti területtel kapcsolatos köztisztasági kötelezettségek teljesítéséért. Szintén új elemként jelent meg a vendéglátóüzlet nyitvatartási rendjére vonatkozó szabályok megsértése. Közigazgatási szabályszegést követ el, aki az üzlet éjszakai nyitvatartásának rendeletét megszegi. A jövőben szankcionálják a gyommentesítés kötelezettségeinek elmulasztását is.

Emelkednek a jövedelmek

A képviselők egyhangúlag megszavazták azt a polgármesteri előterjesztést, amely a kerületi óvodákban dolgozó pedagógusoknak 2022-ben is biztosítja az illetménykiegészítést. A polgármester kiemelte: a 2019-ben bevezetett pótlék azt a célt szolgálja, hogy a kerület meg tudja tartani az óvodapedagógusait és az óvodai ellátás zavartalan legyen. A képviselők döntöttek a Polgármesteri Hivatalnál és az önkormányzat közterület-felügyeleténél foglalkoztatott köztisztviselők illetményalapjának emeléséről is, amelyet 50 ezer forintról 65 ezer forintra emeltek. Az illetményalapban 2019-ben történt utoljára változtatás. A mostani emeléssel a legmagasabb fizetések Csepelen lesznek a budapesti kerületek közül. Az illetményemelést a Demokratikus Koalíció képviselői nem támogatták.

Polgárőrség Hároson

A testületi ülés után az önkormányzat közmeghallgatást tartott, ahol az ülésen jelenlévő képviselők is részt vettek. Egy Hároson lakó férfi azt kifogásolta, hogy a Szederfa utcában nincsen víz és csatorna. Borbély Lénárd válaszában elmondta, a közművek bekötése a fővárosi önkormányzat hatáskörébe tartozik.

– Az előző fővárosi vezetés idején sikerült elérni, hogy a hárosi ingatlanokhoz is bekössék a vizet, az új vezetés azonban semmiben nem partnere a csepeli önkormányzatnak. A kért fejlesztéseket nem valósítják meg, hiába jeleztük a Hároson élők közműproblémáját már többször is – fejtette ki a polgármester. A férfi panaszkodott amiatt is, hogy nagyon sokan költöztek a környékre, közöttük közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsítók is. Balogh Ernő, Háros önkormányzati képviselője egyetértését fejezte ki és úgy fogalmazott, Háros az utolsó órában van.

A polgármester jelezte, az önkormányzat tisztában van a probléma súlyával, és a csepeli rendőrkapitánnyal már egyeztetett is arról, hogy fokozottabb rendőri jelenlétet, valamint polgárőrséget szervezzenek Hárosra.

Kóbor kutyák

Egy Rákóczi úton lakó hölgy a lakóhelye közelében épülő kutyamenhelyről érdeklődött. Pákozdi József alpolgármester elmondta, a Hároson kóborló kutyáknak épül egy ideiglenes befogadó-állomás, ahol maximum nyolc kutyát fognak elhelyezni. Mivel Háros külterület, ezért ott a kóbor állatok befogását Csepelnek kell megoldania. A menhely megoldást jelent a városrészben kóborló és sok esetben veszélyes négylábúak által okozott problémákra.

Egy Csepeli úton élő hölgy azt kérdezte, nem lehetne-e valahogyan csillapítani a Csepeli út nagy gépjárműforgalmát, ami miatt az út menti lakóépületek állaga folyamatosan romlik. Kifogásolta a gerincút folytatásának nyomvonalát, mert szerinte nem a Rákóczi úton, hanem a Nagy-Duna partra kellene terelni a forgalmat. Horváth Gyula, a DK képviselője egyetértett a felvetéssel. A polgármester ugyanakkor emlékeztette, hogy a politikus is tagja volt annak a fővárosi közgyűlésnek, amely a gerincút nyomvonaláról döntött. Akkor nem tiltakozott. Hozzátette, a Csepeli út forgalmát is csillapítani hivatott gerincút folytatása jelenleg a főváros miatt nem épülhet meg, mert az uniós pályázatokat többször is tévesen nyújtották be.

Pál Géza, a DK csepeli elnöke azért emelt szót, mert nem ért egyet és feleslegesnek tartja, hogy az új Jedlik Ányos Gimnázium épületében imatermet és kápolnát hozzanak létre, szerinte inkább tanuszodára lenne szükség. A polgármester felhívta a politikus figyelmét, az új épületet érintő döntések széles körű társadalmi egyeztetéssel születtek, amelybe bevonták a gimnázium régi és új vezetőit, valamint a diákokat is. A tanuszoda megépítését sem az egyeztető testület, sem a diákönkormányzat nem támogatta.

Forrás:csepel.hu

Még több hír Dél-Pestről

A soroksári Hivatal 2022. július 18-tól 2022. augusztus 21-ig igazgatási szünet miatt zárva tart.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ az érvényben lévő harmadfokú hőségriasztást július 4. (hétfő) 24:00 óráig meghosszabbítja...
Hétfőtől egészen augusztus 19-ig hétköznapokon várja a gyerekeket a kerületi napközis tábor a Vass Iskolában. Az önkormányzat 14 millió forintot költ a táboroztatásra, amelyet minden évben a...
Az új CT készülék helyiségeinek kivitelezése miatt változnak szakrendelések helyszínei a FESZ-ben!
„Nyári diákmunka 2022.” elnevezésű munkaerő-piaci program idén is lehetőséget biztosít nappali tagozatos tanulói jogviszonyban lévő 16 és 25 év közötti fiatalok részére, hogy segítse a fiatalok...
Megkezdődtek a munkálatok a Csepeli Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpontnál, ahol a fejlesztéshez kapcsolódóan a Városgazda több ütemben megkezdte az elkorhadt, sérült és balestveszélyes fák...
Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébeti Polgármesteri Hivatal Városgazdálkodási Osztályára munkatársat keres közútkezelői-útügyi ügyintézői (műszaki ügyintéző) munkakör betöltésére.
A XVIII. kerület Önkormányzata az alábbi felhívást tette közzé híroldalán:
Családtagjai, ismerősei, barátai és kollégái kísérték utolsó útjára a május 27-én elhunyt Szűcsné Juhász Csillát, a Kispesti Árnyas Óvoda vezetőjét a Kispesti Új Temetőben hétfő délelőtt.
Szeptemberben újra birtokba vehetik a kerületi gyerekek a Mester utcai tanuszodát, a lakótelepi Lobogó tanuszodát és a Komplex Ovi játszóudvarát!
Pedagógusnap alkalmából, jutalmakkal ismerte el Pesterzsébet Önkormányzata a kerületben dolgozó pedagógusok munkáját.
2022-ben Soroksáron a nyári napközis tábor 2022. június 27. és augusztus 19. között 8 héten át kerül megszervezésre, melynek helyszíne a Grassalkovich Antal Általános Iskola (1238 Budapest, Hősök...
A XVIII. kerületben történt eset kapcsán a kerület a következő fontos hírt tette közzé:
A minden évben meghirdetett Komposztáló Kerület program népszerűségéből adódóan az idén is támogatja önkormányzatunk a zöldhulladék felhasználását, és lehetőséget biztosít a kispesti lakosok...
Tegnapelőtt bepakoltunk, tegnap pedig elvittük a csepeliek adományát határon túlra, a kárpátaljai Beregszászra. Ez volt a segélyszállítmányunk 2. hulláma – írja Borbély Lénárd polgármester a...
Budapest XX. kerület Gubacsi lakótelep területén forgalmirend-változás lép érvénybe 2022. június 1-től.

A címlapról

A négy hónapja tartó ukrajnai háborúban a gyors tűzszünet Európa...
Háromnapos NATO csúcs kezdődött Madridban, az ülésen Magyarországot...
A rendőrség közzétett egy figyelemfelkeltő videót arról, hogy...
Köztudott, hogy kötelező biztosítás és érvényes műszaki vizsga...
A család, az oktatás és a kultúra is erőforrás az ország számára –...
Egy európai kutatás szerint Magyarországon és Olaszországban a...

Könyvajánló

Nyáron kevés jobb érzés van attól, mint elnyúlni valahol a vízparton, a napernyő alatt, elővenni egy jó könyvet és csak falni a betűket. Sokaknak ez az igazi feltöltődés, a nagybetűs PIHENÉS.
Együttműködés a mai tizen- és huszonévesekkel.
A 2019 végén kezdődött világméretű koronavírus-járvánnyal, a karanténnal, az életünk megállításával-lelassításával olyan teljesen újszerű helyzetben találtuk magunkat, hogy nem voltak fogalmaink az új, nyelven kívüli jelenségek elnevezésére.
A különleges írói stílussal rendelkező, kissé titokzatos Bucsi Mariann írónőt egy rendhagyó interjú keretén belül kérdezte több ismert és elismert ember, így közelebbről is megismerhetjük hazánk egyik feltörekvő szerzőjének életét.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?
Pénteki munkanap, 11:45, az Erste számlák nem elérhetőek Dzsordzsal.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech