Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

A képviselő-testület novemberi ülésén a képviselők egyhangúlag megszavazták a csepeli lakhatási támogatás havi összegének emelését, amely tovább erősíti a csepeli szociális hálót a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben.

 

Döntés született arról is, hogy Borbély Lénárd polgármester kezdeményezését felkarolva az önkormányzat segítséget nyújt a két ideiglenesen bezárt posta további működéséhez. Két olyan határozatot azonban, amely a kerület működőképességének fenntartásához kell, nem szavazott meg a képviselő-testület. Az idei költségvetés módosításának vitájában Takács Krisztián (MSZP) módosító javaslatot nyújtott be a csepeli szociális támogatásokra (ápolási, gyógyszer, gyógyászati segédeszközök és lakhatási támogatás) fordítható összeg keretének 40 millió forinttal történő emeléséről. A polgármester megjegyezte, hogy a keretösszeg még egyszer sem fogyott ki, de azzal a változtatással befogadta a javaslatot, hogy a gazdálkodás biztonságát segítő céltartalékból vonják el, ne a Csepeli Városkép Kft. részére elkülönített fedezetből. Bercsik Károly (Fidesz) ügyrendi javaslattal élt, miszerint nem érti a módosítást, ezért vegyék le a javaslatot. A képviselők 11 igen, 4 nem és 3 tartózkodás mellett döntöttek a javaslat levételéről: a Fidesz öt képviselője mellett az MSZP, a DK és a Momentum politikusai szavaztak együtt Borbély Lénárd polgármester javaslata ellen. A testület ezután 6 igen, 3 nem és 9 tartózkodás mellett nem fogadta el a helyi adókról szóló rendelet módosítását sem. Itt szintén együtt szavazott az MSZP, DK, Momentum politikusaival a Fidesz öt képviselője. Amikor Takács Krisztián jelezte, hogy az adóemelés semmilyen formáját nem tudja támogatni, Borbély Lénárd felhívta a képviselők figyelmét, hogy nem adóemelésről van szó, hanem inflációkövetésről. Az elmúlt két évben nem történt adómérték-változtatás, az előterjesztésben szereplő 11,2 százalékos korrekció pedig még így is elmarad attól, amit az infláció emelkedése indokolna. Hozzátette, a korrekció azért szükséges, hogy az önkormányzat működését finanszírozhassák. A szavazást követően a polgármester kérésére Horváth Andrea, az Adóügyi Iroda vezetője elmondta, a képviselők döntése a jövő évi költségvetésből 300 millió forint adóbevétel-kiesést eredményez. Ez a többletbevétel szolgált volna a megemelt szociális támogatások fedezetéül.

 

Támogatás, kerékpárút

 

Minden képviselő megszavazta azt a polgármesteri előterjesztést, amely a lakhatási támogatást a jelenlegi havi 5 ezerről 15 ezer forintra emeli. Ezzel együtt a jövedelemhatárok is emelkedtek, így bővül a támogatandók köre is. Szintén egyhangúlag támogatták a képviselők azt a polgármesteri előterjesztést, hogy a csepeli óvodapedagógusok számára jövőre is biztosítva legyen a csepeli pótlék, amelynek összege óvodapedagógusoknak havonta bruttó 40 ezer forint, sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkozóknak pedig havonta bruttó 50 ezer forint. Sokakat foglalkoztat, hogy meddig tart a munkavégzés a Weiss Manfréd úton. Mint ismeretes, elektromos kábelfektetési munkálatok miatt még ősszel felbontották a kerékpárút burkolatának egy szakaszát, amely nagy felháborodást okozott a csepeliek körében, mert az új burkolatot nem a bontás előtti minőségben és technológiával állították helyre. Ezért a Budapest Közút Zrt. az alvállalkozót a korábbi állapotok helyreállítására kötelezte. Balla Réka, a Városrendezési Iroda vezetője képviselői kérdésre elmondta, a munkálatok befejezésének határidejét február 28- áig hosszabbították meg.

 

Pártok feletti összefogás a kispostákért

 

Először Borbély Lénárd polgármester állt ki az ideiglenesen bezárásra került csepeli kisposták téli fenntartása mellett (Szent István út 230. és Vénusz utca 6.). A polgármester már a döntés meghozatalakor felvette a kapcsolatot a Magyar Postával, majd hivatalos levélben kérte a csepeli kisposták működésének fenntartását. (Összefoglaló a 4. oldalon) Ebbe az önkormányzat is hajlandó lenne olyan szinten részt venni, hogy elengedi a bérleti díjat, esetleg beszáll a rezsiköltségekbe. Ezt a szándékot erősítő előterjesztést fogadott el a képviselő-testület a postahivatalok működésének biztosítására. A javaslat szerint az elhibázott brüsszeli szankciós politika hatására előállt energiaválság miatt nehéz helyzetbe került Magyar Posta megsegítése érdekében az önkormányzat legfeljebb 50 százalékos mértékig vállalja át a posták működésének költségeit. Az előterjesztést valamennyi képviselő támogatta, azonban a fedezet biztosítása a jövő évi költségvetés feladata. Az adókiesés azonban itt is problémát okozhat.

 

Köszöntések az ülés előtt

 

A testületi ülés előtt Borbély Lénárd polgármester a képviselő-testület nevében köszöntötte a kiemelkedő eredményeket elért csepelieket. Budapestért Díjban részesült dr. Dobák András, a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat főigazgató főorvosa, Rizmajer József, a Rizmajer Kézműves Sörfőzde alapítója, tulajdonosa. Dr. Barna Sándor Emlékérmet kapott Zsarnóczki László rendőr alezredes, a BRFK XXI. Kerületi Rendőrkapitányság rendészeti osztályának vezetője, Papp László Budapest-Sportdíj elismerésben részesült Nagybányai-Nagy Anna, a Budapesti Honvéd Sportegyesület sportlövője. (Cikkünk a 6. oldalon). Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Szenátusa Felkai Péterné dr. Klinghammer Júliának aranyoklevelet adományozott lelkiismerettel és szakmai felkészültséggel végzett munkájáért. Török Ferenc csepeli sportlövő a Kairóban októberben megrendezett világbajnokságon bronzérmet szerzett, és ezzel a magyarok közül a legjobb eredménnyel zárt. Az Island Rock Csepel TSE táncosai az őszi világversenyeken kiemelkedő eredményeket értek el. Szeptemberben a döntőbe került Hypnotiq ladies nagyformáció 6. helyezést ért el, októberberben pedig a Step up-girls nagyformáció a 4. helyen zárta a versenyt az Európa-bajnokság döntőjében, a világkupán pedig bronzérmet szereztek.

 

(www.csepel.hu)

Még több hír Dél-Pestről

Február elsején egy hasi műtéttel megkezdődnek a műtéti beavatkozások az egynapos sebészeten a Kispesti Egészségügyi Intézet (KEI) harmadik emeletén.
Kedves XVIII. Kerületi Nyugdíjas Pedagógusok!
A helyi támogatás egy egyösszegű, visszatérítendő, kamatmentes kölcsön ingatlan-fedezettel, amely 10 évre nyújtható.
A 2022. évben kiadott lakossági várakozási hozzájárulásának (parkolási engedélyének) érvényessége2023. január 31-én lejár!
A képviselő-testület novemberi ülésén a képviselők egyhangúlag megszavazták a csepeli lakhatási támogatás havi összegének emelését, amely tovább erősíti a csepeli szociális hálót a jelenlegi nehéz...
Soroksári bejelentés
A következő rendőrjárőr képzés 2023. február elején indul, amelyre a jelentkezési határidő: 2023. január 10. A képzés nappali rendszerű, 10 hónap időtartamú és magába foglalja a rendőrségnél töltött...
A Kispesti Rendészeti Központ új működéséről, az átmeneti gazdálkodásról és energiamegtakarítási intézkedésekről is döntött a képviselő-testület szerdán.
Jövő héten, hétfőtől elkezdik kicserélni az aszfaltburkolatokat az alábbi helyszíneken:
A csepeli önkormányzat az elmúlt évekhez hasonlóan idén is szervezett ingyenes burgonya- és hagymaosztást.
Nemsokára kikerülnek a futtatók környékére a vadiúj négynyelvű, (magyar-angol-orosz-ukrán) táblák!
Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 26/2019. (XI. 29.) Ök. sz. rendelete 61. §-a alapján tájékoztatjuk Önöket, hogy...
Tavasszal találkoztak utoljára a Civil Házban a kerületi civil szervezetek képviselői.
A fővárosi közgyűlés 2022. augusztus 31-i ülésén módosította a fővárosi lakásrezsi-támogatásról szóló 30/2020. (VI. 5.) önkormányzati rendeletet, a rendelet 8. § (2) bekezdése szerint:
Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata a kerületünk lakosai részére „Lakossági veszélyes hulladék gyűjtési akció”-t szervez 2022. november 12-én 9:00-13:00 óra...
A háború és a szankciók miatt kialakult, egész Európát sújtó energiaválság okán egyre több ország és egyre több vállalat vezet be rendkívüli takarékossági intézkedéseket az energiafelhasználás...
Ősszel nagy figyelmet szoktak kapni a különböző nőket és férfiakat érintő gyakori rosszindulatú daganatos betegségek megelőzését, korai felismerését szolgálató lehetőségek. Ennek keretében a...
Az FKF Zrt. tájékoztatása alapján, az idei lomtalanítási dátumokon túl már elérhető az egyes körzetek elszállítási dátumai.

A címlapról

Csapadékos, szeles idő jön pénteken. Az északi, északkeleti tájakon...
Évtizedek óta újságok, különféle nyomdai termékek az életünk.
Elindult a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram – közölte a...
Világszinten minden hetedik gyermeket érinti a depresszió vagy a...
Elindult a Budapesti Mobilitási Terv (BMT) társadalmi egyeztetése...
Korábban jöhet a postás februárban az emelt összegű 13. havi...

Könyvajánló

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az UNESCO támogatásával készült „Sportágak az olimpiai programban” Nemzetközi sportágválasztó enciklopédia 2019-es megjelenése óta több mint 3000 példányban jutott el iskolákba.
Hogyan irányíthatják a vezetők az egyéneket és a szervezeteket napjaink egyre összetettebb munkahelyi kihívásainak világában?
Már magyarul is kapható a Mi című kötet.
Japán-Magyar kapcsolattörténet 1869-1913 (E-book)

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.
Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech